• Inici
  • Opinió
  • "Una oportunitat", per l'Equip de Redacció de Biar Digital

"Una oportunitat", per l'Equip de Redacció de Biar Digital

| Equip de Redacció de Biar Digital | Opinió
"Una oportunitat", per l'Equip de Redacció de Biar Digital

Fa unes setmanes, Marina Garcés, filòsofa i escriptora, explicava en una entrevista que l’escola no és la salvació de res, només un simulacre on assagem la vida i que en cap cas s’hi pot dipositar totes les esperances perquè estaríem responsabilitzant el personal docent d’una missió que va més enllà de les aules. La vida acadèmica d’una escola o un institut va plena de moments per a reflexionar sobre el que passa a fora. De fet, tot el que es fa hauria d’anar en consonància amb la vida real perquè els aprenentatges foren significatius i funcionals, és a dir, tot allò que s’aprèn -i que s’ensenya- ha de tindre capacitat de transferència en les nostres vides. Només s’aprèn allò que es fa, allò que es viu.

Doncs bé, el dijous 17 de desembre, a l’Institut Las Fuentes de Villena va ocórrer un fet que ha tingut una certa notorietat pública. Un professor va recriminar un grup d’alumnes durant l’hora del pati per mostrar la bandera LGTBI. La brega es va traslladar immediatament als despatxos de direcció del centre on, segons les declaracions de les xiques, el professor va argumentar la perillositat de les idees que representava la bandera i que no era oportú mostrar-la en un centre educatiu. Segons la notícia publicada i els testimonis, el cas va quedar en no res tot i el disgust de les alumnes, ningú les va amonestar per aquella conducta. Fins ací el fet.

Com dèiem, els instituts són espais on s’assaja la convivència amb certa naturalitat, però on també els docents aprofiten els temes de l’actualitat per a cosir programacions didàctiques. El més important, contràriament a temps passats, ja no és “què” s’aprèn sinó “com” s’aprèn i “per a què”. Tot això és controvertit, però el cert és que este nou enfocament és més permeable a les necessitats, els interessos i les curiositats dels alumnes, i són ells en última instància els que determinen els objectius d’aprenentatge i els criteris d’avaluació: s’hi impliquen. Fets com el de dijous són, paradoxalment, un regal per a qualsevol equip docent perquè els evita haver de simular cap situació ni plantejar cap hipòtesi: la realitat del centre supera el supòsit. Diem paradoxalment perquè sabem que no deu ser agradable ser objecte de totes les mirades ni tampoc haver de comptar amb companys de faena amb estes actituds i haver-se’n de desmarcar. Però l’oportunitat que es planteja al centre, si se sap aprofitar, pot ser molt valuosa per a tota la comunitat educativa i per a l’entorn.

El succés ha de conduir a una reflexió a les aules, parar-ho tot i oblidar per un moment el currículum. Cal aprofitar estes situacions per a què els alumnes arriben a les seues pròpies conclusions a partir de dinàmiques ciutadanes saludables, de la discussió educada, del debat assenyat. Allò de la transversalitat ara té tot el sentit del món perquè recorre tots els àmbits d’aprenentatge: es poden treure estadístiques i comprovar esfereïts com creixen cada any les denúncies per agressions de gènere; es pot parlar sobre què és exactament això del llenguatge sexista, o analitzar l’etimologia del nom de les identitats sexuals amb un diccionari LGTBI; es pot investigar la presència -o l’ocultament- del moviment a l’esport d’elit; i un llarg etcètera que de ben segur tots podríem anar inflant.

També hi ha una altre camí: no fer res. Passar full i tancar l’episodi amb un parell de tràmits burocràtics per fer vore que s’hi ha actuat, per “tancar ferides” ràpidament amb una mena de compensació pel mal ocasionat. A Las Fuentes, però, tindran complicat passar full perquè els mateixos alumnes del centre ja han fet el primer pas atenent-se a aquella dita de “si no volies caldo, dues tasses”. Al dia següent dels fets, tots els alumnes van acudir amb els colors de la bandera LGTBI per a demostrar el suport a les xiques i per a manifestar el rebuig als atacs homòfobs. Ens treiem el barret, quina gran lliçó!

A mitjans del segle XX es van escriure dues novel·les, quasi al mateix temps: Il gattopardo, de Giuseppe Tomasi de Lampedusa i Bearn, o La sala de les nines, de Llorenç Villalonga. En totes dues, els protagonistes assisteixen a l’enfonsamet del seu món aristocràtic del segle XIX i decideixen, intel·ligentment, deixar pas als nous temps. Don Toni, el protagonista de Bearn, diu en algun moment del relat que totes les autoritats que ha intentat acabar amb les expansions del poble, només han accelerat la seua pròpia fi. Doncs això, senyor professor; com més obsessió dediqueu a erradicar les fites socials, més fortes fareu les causes que les suporten. Gràcies per l’oportunitat que heu brindat a l’institut i a nosaltres per a parlar del tema. I felicitacions als alumnes de l’Institut Las Fuentes per la resposta!

L'article té 52 lectures

Biar Digital no subscriu necessàriament les opinions dels seus col·laboradors i col·laboradores.

Pots enviar els teus escrits juntament amb alguna fotografia a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).