"Sororitat a llarga distància", per Mari Pau Amorós i Marco

“El feminisme és la idea radical que sosté que les dones som persones”

Angela Davis

El 8 de març d'aquest any em vaig trobar fent turisme a la capital anglesa. He d'admetre que estava emocionada, portava ja un parell de setmanes veient a les xarxes socials com el moviment feminista estava agafant força a l'Estat Espanyol. Tot i que estava un poc preocupada per si aquesta jornada no tenia èxit, no deixava de sentir-me il·lusionada per allò que podia passar.

Al tren de camí a Londres sols llegia les portades dels periòdics i li pegava una ullada a les xarxes socials, on semblava que aquesta jornada era realment significativa. Malgrat això, no volia fer-me il·lusions, ja que sabia quines fonts d'informació estava utilitzant i aquestes són afins al moviment.

Teníem moltes ganes d'aplegar a Londres i trobar-nos alguna manifestació o algun col·lectiu feminista al que poder unir-nos en la lluita, sentir-nos part del moviment. Per desgràcia sols vam encontrar una bandera a un edifici al costat del Big Ben on es podia llegir "International Women’s March".

Una vegada a la ciutat anglesa vaig decidir preguntar a les meves amigues, tant del poble com de València (m'emocionava al imaginar-me una ciutat com València parada) que estava succeint, però, la resposta va ser que moltes d'elles no havien secundat la vaga. Vaig concloure que estava passant allò que més temia, la vaga no estava anant endavant.

Mentre caminàvem pel Hyde Park no sabia ben cert com estaven les coses, per una part estaven anomenant la jornada com exitosa i per altra part estaven mostrant-me la disconformitat amb aquesta.

Decidirem seure a un banc per veure les vistes i aprofitar per fer-nos un cigarret. Aleshores vaig trucar a la meva mare un poc desil·lusionada.

73

Instantània de la manifestació del 8 de Març passat a València. Fotografia: Andrés Richart

 

Per a la meua sorpresa, he de confessar, estava en casa. No va anar a fer feina, va acudir a les 12 a una concentració a favor de la lluita feminista a la plaça de l'ajuntament del poble, va rebutjar anar a fer-se una cervesa , va anar a casa, no va netejar i no va fer el dinar, per un dia, estava de vaga. Per a les noves generacions açò pot ser algo normal, però totes som conscients de la societat en què vivim i per norma general, una mare mai deixa de fer aquestes coses a la llar. En la meva casa, la meva mare mai s'havia aturat, excepte aquell dia.

Vam comentar que moltes periodistes havien fet vaga i, com totes sabem, els mitjans de comunicació tenen una gran influència, per tant aquest fet va ajudar molt al 8 de març i les seves reivindicacions. I ací em vaig adonar del que reialment estava succeint. Sí, hi havia vaga, sí, hi havia moviment, sí, les dones de l'Estat Espanyol estaven canviant la seva realitat, juntes, amb la sororitat com emblema. He d'admetre que em vaig sentir rabiosa per no poder estar en casa, per no poder lluitar amb les dones amb les quals m'he criat i he crescut, i sobretot, amb les que m'han ensenyat com d'important és la lluita per la igualtat, però, al mateix temps em vaig sentir orgullosa com crec que mai m'havia sentit dels meus orígens. No podia parar d'imaginar-me a milions de dones dient que no, que no anaven a fer feina, que no anaven a cuidar dels fills i les filles, que no anaven a cuinar, que no anaven a llavar... que anaven a lluitar, perquè el 8 de març, i això sí ho tinc clar, va ser un dia de lluita. 

Des que visc a terres angleses la meva perspectiva ha canviat, des de lluny les coses es veuen d'altra forma. Veig com la lluita segueix endavant, com les dones més majors segueixen eixint al carrer, acompanyades de les seves filles i les seves nétes reivindicant el que és més bàsic, la igualtat.

El feminisme és un moviment que sempre ha lluitat per açò i està en constant evolució, gràcies a dies com aquest, però sobretot gràcies a dones que dia a dia lluiten per canviar aquesta societat. Perquè la realitat es canvia cada dia, ara bé, dies com aquest també són necessaris per a poder agafar les forces que de vegades pareix que ja no tenim, els necessitem per a veure que no estem soles, que milions de companyes van al nostre costat en aquesta lluita.

El camí és ben llarg, i açò és tan sols una petjada endavant, però quina petjada més encoratjadora companyes!

  Mari Pau Amorós i Marco

(Este article d'opinió que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina.)

1 comentari

  • Josefina Molina Molina

    Publicat per Josefina Molina Molina

    Dijous, 26 Abril 2018 17:32

    Enhorabona Mari Pau per l'article, en primer lloc té una altura intel·lectual encomiable i després me n'alegre profundament de que formes part a la "saga" de les feministes més compromeses. Jo també vaig fer vaga i em vaig sentir orgullosa de la resposta que vam tindre les dones a nivell mundial i especialment en Espanya. Et puc dir que em van enviar fotografies de la manifestació en València i s'ajuntava la capçalera i la cua de la manifestació fent que la gent estiguera durant dues hores parades. Continuarem en la lluita perquè som alguna cosa més de la meitat de la Humanitat i no tenim perquè viure sota el domini de cap baró, que pensen que la Creació són ells. Anem a defendre els nostres drets! El feminisme sempre endavant! Una abraçada ben forta i me n'alegre que estigues bé per allà.

    Informe

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital Dotze dones i un home han deixat les llistes de l'atur. @GVAlabora https://t.co/9BIMXZpcUv
BiarDigital Els més joves del CD Biarense portaven un any sense jugar a causa de la pandèmia de la #Covid19. https://t.co/6hEXEtaFHH
BiarDigital Tot i les bones dades cal continuar amb les mesures preventives contra la #Covid19. @GVAsanitat https://t.co/9ZBM2mHmlE
BiarDigital "¿Qué artista español ha conseguido que gente tan chauvinista como los franceses tarareen (se los saben de memoria)… https://t.co/IKfymdIaxA

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com