"Una ràfega d’aire fresc que ja dura quatre anys", per Pablo Ortín

Fotografia de Biar Digital amb motiu de les Festes de Maig de 2017 Fotografia de Biar Digital amb motiu de les Festes de Maig de 2017 Fotografia: Josefina Molina

Una premsa lliure pot ser bona o roina, però sense llibertat, la premsa mai serà altra cosa que roina”

Albert Camus

Entre el 10 i el 13 de maig ja pot esclatar una guerra, produir-se la darrera catàstrofe natural o destapar-se un altre escàndol polític o econòmic, que bona part dels habitants de Biar, sobretot els festers, no ens adonaríem fins passats uns dies. La bombolla que alcem entre nosaltres i la resta d’aquest món global i interconnectat ens aïlla (temporalment) del bombardeig constant d’informació a què estem exposats la major part del temps. Aquest parèntesi, per altra part, l’aprofitem per desconnectar i poder gaudir plenament de les nostres Festes de Moros i Cristians.

Hem de ser conscients, però, que un dels pilars de tota societat democràtica resideix en els seus mitjans de comunicació i en l’accés i ús que d’ells en fa la ciutadania. En temps de fake news, postveritat, infoxicació (intoxicació informativa) i mentides de tota la vida, aproximar-se críticament a la lectura de la realitat que fan els mitjans és bàsic per poder entendre què passa i perquè en aquest món nostre que de vegades sembla tan incoherent. No empassar-nos tot el què ens venen els mitjans, cap d’ells posseeix la veritat absoluta, i construir d’entre totes les mirades la nostra pròpia, que ens ajude a transitar per la vida amb un mínim de certeses que ordenen els fets que ens envolten.

Tota aquesta breu al·legoria no és per posar els periodistes i els mitjans en una atalaia, més aviat al contrari, doncs la majoria no ho mereixen ja què operen com cadenes de transmissió del poder (de totes els tipus) sense exercir cap mena de control sobre ell. El que sí voldria destacar és un xicotet miracle (laic, és clar) informatiu. Biar Digital compleix quatre anys i es consolida com un projecte estable en un entorn tan difícil com és el nostre poble, més en el context de crisi econòmica en què vivim des de ja fa uns deu anys. La informació local d’àmbit cultural, com polític o econòmic, així com l'opinió de tot aquell qui vulga dir la seua és ara més a prop dels veïns i veïnes de Biar. I tot això gràcies al suport i la confiança dels subscriptors i subscriptores, i dels comerços que s’anuncien en el portal.

Per a alguns podrà semblar un tema menor. Una iniciativa amb bona voluntat i poca cosa més. No és així. Més bé es tracta d’una ràfega d’aire fresc que ventila una habitació tancada. Ja fa quatre anys que la política a Biar és alguna cosa més que la versió que ens venen els partits, uns i altres, al govern o l’oposició. La pregunta pertinent i la repregunta incòmoda han obert una esquerda en la sempre còmoda versió oficial. Les històries, mèrits i peculiaritats de la gent de Biar també ens són cada vegada més conegudes a partir d’entrevistes als i les protagonistes.

No hi ha que oblidar, a més, la col·laboració existent entre el mitjà i l’IES Biar, una de les institucions més importants del nostre poble i que agrupa joves també de Beneixama, la Canyada i el Camp de Mirra, així com professors i professores d’altres poblacions. A partir d’aquesta relació, les activitats que es realitzen a l’institut i aquelles en les què participa no es limiten a les quatre parets enreixades que hi ha a la Mare de Déu, i s’obrin a tot aquell qui vulga conèixer-les. Aquest tipus de vincles són importants.

No és qüestió de donar més importància de la que té, però tampoc menys. Durant aquest any passat, Biar Digital ha obtingut un total de 49.264 visites, amb 116.025 pàgines vistes. Això vol dir que cada mes 2.200 persones s’han apropat al portal per saber què havia passat al nostre poble. Dos terços dels veïns i veïnes de Biar confien en el mitjà per conèixer una part de la realitat del poble. Cal tenir-ho en compte.

En poc més d’un any hem realitzat més de 600 notícies d’informació diària, vora mig centenar de vídeos entre entrevistes i d’altres, alhora que hem conegut els estudiants que estan fora, els biaruts pel món i els biaruts d’adopció. En els quatre anys, 1644 notícies. Tot plegat constitueix un arxiu històric únic del nostre temps, fet des de Biar i per a Biar, que juga el seu paper en la construcció de la nostra memòria comú com a poble.

Amb tot, i més enllà del parèntesi fester, seria bo que s’enfortiren els vincles entre el poble i el mitjà la resta de l’any perquè formaren part d’una mateixa cosa, i no es tornen en compartiments estancs. Més Biar al mitjà, més del mitjà al poble, per dotar a totes dues coses, i amb això a totes nosaltres, de més llibertat.

Pablo Ortín Perpinyà

Article publicat originalment en el Llibre de Festes de Biar de 2108

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina.)

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital Dotze dones i un home han deixat les llistes de l'atur. @GVAlabora https://t.co/9BIMXZpcUv
BiarDigital Els més joves del CD Biarense portaven un any sense jugar a causa de la pandèmia de la #Covid19. https://t.co/6hEXEtaFHH
BiarDigital Tot i les bones dades cal continuar amb les mesures preventives contra la #Covid19. @GVAsanitat https://t.co/9ZBM2mHmlE
BiarDigital "¿Qué artista español ha conseguido que gente tan chauvinista como los franceses tarareen (se los saben de memoria)… https://t.co/IKfymdIaxA

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com