Previous ◁ | ▷ Next

[IES Digital] "Ser Joan Fuster, paraula, vida i pensament, és tot el mateix", per Belén Sempere

D'esquerra a dreta: Belén Férriz i Maria Ferre van fer una excel.lent presentació de l'autor, Eva Roman s'encarregà dels mitjans audiovisuals i Belén Sempere ha fet aquest article D'esquerra a dreta: Belén Férriz i Maria Ferre van fer una excel.lent presentació de l'autor, Eva Roman s'encarregà dels mitjans audiovisuals i Belén Sempere ha fet aquest article

Sempre és un plaer escoltar parlar sobre Joan Fuster i no va ser menys el passat divendres 9 de març on es va realitzar una xarrada sobre Joan Fuster, a la qual, vam assistir diverses alumnes de l'institut. Aquesta xarrada estava encapçalada per Joan Borja i Sanz, el conferenciant es va sincerar amb els presents i ens va dir que estava orgullós i amb ganes de parlar de Fuster, ja que feia molt de temps que ningú li demanava parlar sobre aquest autor tan important. Joan, ens confessava que, tot i la seua rellevàvincia, encara a dia de hui, Joan Fuster resultava "un tema" tabú, tot el contrari del que amb Enric Valor. Per aquesta raó, es va sentir tan bé i tan emocionat en proposar-li de realitzar una conferència sobre Fuster.

Joan Borja va començar fent referència al títol de la xarrada anomenada "Joan Fuster: paraula, vida i pensament". Pel que fa al títol, ens comentà que per a Joan Fuster, paraula, vida i pensament, no eren tres coses diferents, sinó que tot era una única cosa, per la qual cosa, el títol de la xarrada era, d'entrada, erroni.
 
Seguidament, ens deia que Fuster és espectacular, ja que va ser el primer a publicar un manual de literatura catalana contemporània, fins i tot abans que ho féu Joaquim Mola. 
 
Com a anècdota, ens relatà que la Universitat de València li va negar un accés directe a Joan Fuster per la qual cosa, va haver de fer la tesi després d'haver publicat molts llibres i ser traduïts a altres llengües.
 
Una tristesa es va apoderar de mi, quan ens comentava que el nostre benvolgut senyor Joan Fuster va patir una injusta i fortíssima repressió, amb conseqüències, com ara, els atemptats amb bombes a la seua casa de Sueca.
 
60
 
Quant a la figura de Fuster, podem dir que tenim diversos Fusters, primerament tenim al Fuster assagista, per altra al fuster erudit, el tercer Fuster seria el que fa històries socials de la llengua i de la literatura, el quart el polític i, per finalitzar, el fuster cívic-polític.
 
Pel que fa a les seues obres, publicà una gran obra que trencà els esquemes, aquesta fou "Nosaltres els Valencians", un llibre de "combat polític", Joan Borja ens confessava que ell tenia la sensació que la gent no s'havia llegit aquest llibre perquè sinó la gent no parlaria amb tanta alegria.
 
La xarrada va concloure amb l'aforisme: "Pensem i sentim en la mesura que ens ho permet la nostra llengua", mentre que Joan Borja afegia: “I vindicant que els valencians pensem i sentim en la mesura que ens ho permet la nostra llengua i en la mesura que ens ho permeten els nostres alquimistes de la llengua i de la paraula”.
 
La xarrada va ser molt interessant, per una banda, perquè com he dit abans sempre és un plaer escoltar parlar sobre Joan Fuster i més si és de la mà de Joan Borja, àlies, el mag de les paraules.
 
La meua enhorabona i agraïment a totes aquelles persones que van fer que aquesta xarrada fóra possible, una de tantes activitats que s'estan realitzant abans que arribe la Trobada a Biar el 9 de juny. 
 
Belén Sempere 2n Batx B

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina.)

Inicieu sessió per enviar comentaris

   yt    

Xarxes socials

BiarDigital La Generalitat denega la subvenció de vora 300.000 € per a la restauració del llenç de la muralla i l'arc de Jesús… https://t.co/mmtIY4I6XH
18hreplyretweetfavorite
BiarDigital Biar acollirà la 3ª Trobada de Pobles per la Diversitat este cap de setmana https://t.co/8yMsefLa1p https://t.co/avx4SYDpy5
BiarDigital Demà arranca la XXXIa edició de l’Encontre d'Ensenyants a Biar https://t.co/b7UOfuhodI https://t.co/qVNFm8rPUR
BiarDigital "Cierro los ojos", per Mayte Salguero https://t.co/FYzJZpCt9J https://t.co/D0qroAjqv8

Enquesta

Sí - 70.2%
No - 23.4%
Indiferent - 6.4%

Han votat: 47
Enquesta tancada on: Setembre 21, 2018
Joomla templates by Joomlashine