Previous ◁ | ▷ Next

"Per què el cor és a l’esquerra?", Josep Maria Pérez Romero

En un reportatge periodístic del passat 26 de desembre de 2017 al diari “Información” en el qual s’analitzava la trajectòria d’Àngels Nieto com a investigadora de l’Institut de Neurociències, resumia un dels últims descobriments del grup investigador que ella dirigeix: per què el cor es troba al costat esquerre del cos.

Segons aquest treball, en l’embrió, el cor apareix en un primer moment en la línia mitjana, al centre. Durant el desenvolupament cardíac dos grups de cèl·lules s’incorporen des de la dreta i l’esquerra. Les de la dreta són més nombroses, de manera que empenyen el cor i acaben desplaçant-lo a l’esquerre. A més, prossegueix, “hem descobert que hi ha gens que s’expressen més al costat dret, i aquests gens són els que provoquen els moviments cel·lulars, més prominents de dreta a esquerra”, detalla Àngels Nieto. I acaba dient: “Hem comprovat que anul·lar la funció de dos gens que provoquen el moviment, el cor es desplaça i roman en el centre del cos”.  

No vaig a posar en dubte els descobriments respecte a la posició del  cor en el cos humà, ni si pot acabar a la dreta  després de  noves investigacions, però em deixareu que reivindique que el cor seguisca estant a l’esquerra, que és on ha d’estar. Perquè no és el mateix tenir el cor a l’esquerra, o a la dreta… política.

Tenir el cor a l’esquerra, et porta a defensar els drets socials i els serveis públics i, per tant, que hi haja impostos per mantenir-los. Baix el principi que pague més impostos el que més té. (Ignacio Galán, Iberdrola, guanya 1.200 milions d’euros gràcies a la reforma fiscal del president Trump). Allà o ací sempre guanyen els mateixos.

Tenir el cor a la dreta, et porta a afavorir les baixades d’impostos i retallades en les partides pressupostàries per l’ajut dels aturats, de l’ajuda als dependents o ajudes als més desfavorits… Si algú vol drets i serveis socials com la sanitat, l’educació o la dependència, que se la pague. Si algú vol cobrar una pensió, que contracte un pla de pensions privat.

Tenir el cor a l’esquerra, et porta a estar preocupat per la conservació del medi ambient, de la sostenibilitat del planeta, a l’ús de les energies renovables i contra el maltractament animal.

Tenir el cor a la dreta, et porta a l’oblit de la natura, del medi ambient, a l’ explotació insostenible dels recursos naturals. A negar que siga l’esser humà el causant de l’escalfament global del planeta i a posar un impost al sol.  A defensar la “festa nacional” dels bous com a art i cultura. El patiment d’un animal, el que siga, mai no pot ser art i, molt menys, cultura.

Tenir el cor a l’esquerra, et porta a la intervenció en l’economia (principalment en els sectors estratègics) per controlar i evitar excessos financers com el que va donar origen a l’última crisi econòmica i financera, amb els 60.000 milions d’euros dels nostres impostos que han anat al rescat bancari, i que no recuperarem.

Tenir el cor a la dreta, et porta a la defensa del TTIP, al lliure comerç sense cap mena de control ni regulació, és a dir, l’Estat  ha d’intervindre el mínim en l’economia. La llei de la selva i la del més fort. La competència en estat pur.

Tenir el cor a l’esquerra, et porta a ajudar i estar al costat dels treballadors davant l’empresari. Donar suport als sindicats de classe, a les  lluites dels treballadors a les fàbriques per uns drets laborals dignes i justos.

Tenir el cor a la dreta, et porta a afavorir als sectors empresarials i els seus interessos econòmics, (a Florentino Pérez, l’ indemnitzen amb 1.350 milions d’euros per la fallida del Castor) a desregular el mercat de treball amb reformes laborals (precarietat, temporalitat, sous baixos). A un tracte de favor a les grans multinacionals i a l’acumulació de riquesa entre uns pocs. Les 80 persones més riques del planeta tenen més que els 4.000 milions més pobres.

Tenir el cor a l’esquerra, et porta a la defensa dels pobles sense estat. En defensa de la causa saharaui, de Palestina, del poble kurd o l’armeni…i de tots els pobles que lluiten pel seu alliberament o sobirania nacional. Per la cooperació internacional i la pau.

Tenir el cor a la dreta, et porta a la submissió i al posicionament al costat de EUA, com guardià del capitalisme mundial al costat del braç armat que representa l’OTAN, en una Europa plegada als interessos geopolítics americans. El govern espanyol es compromet amb l’OTAN a augmentar en un 80% la seua despesa militar  (20.000 milions d’euros).

Tenir el cor a l’esquerra, et porta a buscar la igualtat entre les persones. La defensa dels  drets de la dona, a la no discriminació de les persones per la seua orientació sexual i a defensar la diversitat en el model de la família. Discriminació es igual a intolerància.

Tenir el cor a la dreta, et porta a discriminar a les persones que no “compleixen” amb el seu model de família establert des de la seua moral. A perseguir-los, socialment, i a no reconèixer-los uns drets civils com a persones lliures. Li tenen por a la diversitat social.

Tenir el cor a l’esquerra, et porta a defensar els drets humans, admetre els refugiats que per solidaritat ens toca donar-los un digne acolliment o,  defensar i regular l’accés a l’atenció sanitària a persones estrangeres en situació irregular. Els valencians també vam ser refugiats, i també som migrants.

Tenir el cor a la dreta, et porta a presentar un recurs d’anticonstitucionalitat contra aquest dret bàsic, el sanitari, que no s’hauria de negar a cap ésser humà, blanc, negre o groc. Amb papers o sense. Amb aquest recurs al TC, els de sempre, han impedit que els governs del País Valencià, la República Catalana, el País Basc, Navarra, Aragó i Balears, s’assistisca als migrants. Ells, també son fills de Déu.

Tenir el cor a l’esquerra, et porta a lluitar contra la “Llei mordassa” que empresona la llibertat d’expressió… La llibertat de creació… La llibertat de crítica…

Per tant, és el mateix tenir el cor a l’esquerra que a la dreta?  

Josep Maria Pérez Romero

Inicieu sessió per enviar comentaris

   yt    

Xarxes socials

BiarDigital La Generalitat denega la subvenció de vora 300.000 € per a la restauració del llenç de la muralla i l'arc de Jesús… https://t.co/mmtIY4I6XH
12hreplyretweetfavorite
BiarDigital Biar acollirà la 3ª Trobada de Pobles per la Diversitat este cap de setmana https://t.co/8yMsefLa1p https://t.co/avx4SYDpy5
BiarDigital Demà arranca la XXXIa edició de l’Encontre d'Ensenyants a Biar https://t.co/b7UOfuhodI https://t.co/qVNFm8rPUR
BiarDigital "Cierro los ojos", per Mayte Salguero https://t.co/FYzJZpCt9J https://t.co/D0qroAjqv8

Enquesta

Sí - 70.2%
No - 23.4%
Indiferent - 6.4%

Han votat: 47
Enquesta tancada on: Setembre 21, 2018
Joomla templates by Joomlashine