"La Canyada i Biar, molt per descobrir i compartir", per Eduard Garcia Molina

"La Canyada i Biar, molt per descobrir i compartir", per Eduard Garcia Molina Fotografia: Josefina Molina

Article publicat originalment en el llibre de Festes de La Canyada, juliol 2017.

Als pobles menuts com Biar o la Canyà ja se sap el que passa, que tot se sap, i precisament quan ma mare, Josefina Molina, va obrir el seu estudi fotogràfic el 1988 a Biar no va passar desapercebut, com és lògic. Jo era molt menut, sols tenia 6 anys, i poc recorde d’aquell piset al carrer del Perino, al costat del Convent, sols els meus jocs infantils entre aquelles habitacions, mentre ma mare feia els primers passos com a fotògrafa professional. Tot i això, l’estada al primer pis dreta del Perino sols va durar mig any, fins que el 1989 vam passar al carrer Sant Cristòfol, que en aquells anys es disputava ser el centre comercial del poble amb el carrer Major, tot i que en l’actualitat el carrer Sant Cristòfol i els carrers pròxims s’han situat des de fa un grapat d’anys com l’autèntic centre neuràlgic comercial de Biar.

Val a dir que el fet d’instal·lar-se ma mare professionalment al poble veí obria tot un seguit de novetats per a mi: canvi de col·legi -vaig començar a Biar el curs 1991-92-, nous amics,  nous companys i companyes, nous carrers i racons per descobrir, nou professorat i, en definitiva, nou poble. Si bé és cert que, tot i la distància d’a penes set quilòmetres, a la Canyà i Biar els separa més que això: són pobles molt diferents, no sols pel tamany o la població, sinó en altres aspectes, tot i que pense que, més enllà d’estes diferències, hi ha molt per descobrir i molt per connectar entre els dos.

Com dic, tinc la doble realitat entre un poble i l’altre, i he de confessar que més d’una volta m’he trobat amb persones a qui pregunte si han de vindre a les festes del poble o a Reis, tot i que la resposta ha sigut habitualment la mateixa que em trobe quan a la Canyà parle sobre les festes de Sant Antoni o les festes de maig, és a dir, un desinterés per allò que ofereix el poble del costat -com es titulava aquell famós programa de Canal 9-, i és que entre tots dos pobles no sabem ben bé apreciar el que tenim al costat... ja se sol dir que preferim buscar fora allò que tenim de bo a casa.

Des de Biar, el nostre poble acostuma a veure’s com un municipi menut on mai no hi passa res, sense massa interés ni coses a oferir, però no podem deixar guiar-nos per les aparences ja que, com sabem, som un gran poble, fet confirmat pel nostre Acte Sacramental dels Reis Mags, que ens enorgulleix generació rere generació perquè és la representació d’estes característiques més antiga de l’Estat espanyol, amb més de 250 anys d’història. D’altra banda, tenim les festes de juliol, úniques i peculiars en la comarca, amenitzades per la banda de música, plena de joventut i talent com ens mostren els certàmens que guanyen, o l’oli de la Cooperativa Sant Cristòfol, fruit dels camps del nostre poble, així com la històrica cooperativa de vi Ntra. Senyora del Carme.

Si ens fixem en la nostra història i el nostre entorn, hi trobarem finques, com la Casa Tormo, on generacions de canyudes i canyuts han treballat la terra, i encara hui trobem com s’hi elabora el vi ecològic per a l’autoconsum, una delícia que els amics dels propietaris podem tastar. Quant als esports, tenim els xiquets de l’equip de futbol sala, un equip al qual comencen a  incorporar-se les xiquetes també, i que, a pesar de ser un poble tan menut, no els falten els èxits.

Així mateix, entre els nostres veïns i veïnes comptem amb filòlegs i amb algun escriptor, amb una catedràtica de física en la rama d’òptica, amb un directiu executiu del J.P. Morgan, un dels bancs més importants d’Anglaterra, amb joves talentosos per a la pintura i l’art, o amb una important cirurgiana i  un destacat cirurgià, entre d’ altres... Tot un cúmul d’experiències que he pogut constatar a través d’algunes de les entrevistes per a La Canyada Digital. La gent jove del poble es prepara a les universitats i també fent Erasmus a Europa, però sempre posen tornar al poble i fer la vida ací com un dels seus objectius prioritaris, o ho donen com a resposta quan se’ls pregunta on es veuen d’ací a deu anys.

Si travessem el riu i ens fixem en la veïna localitat de Biar, el trobarem majestuós dalt de la vall, amb l’imponent castell, el campanar i la seua forma tan característica. No puc oblidar com parlava el meu iaio Eusebio sobre Biar, sempre amb respecte i devoció, magnificant-lo, perquè ell hi tenia molts i bons amics, i anava a tocar la música amb la banda de la Canyada. I què dir de Biar? Els carrers són testimonis del pas del temps, de segles que n’han forjat el casc històric i les tradicions com a poble que se’n sent orgullós: la festa de Sant Antoni, que s’ha conservat a Biar i es porta fent des de fa dos segles, és la més antiga del País Valencià que es conserva. I encara n’hi ha moltes més, com per exemple la de Sant Blai, Sant Ramon, Sant Roc, la festeta de setembre o la del còlera, la Mare de Déu dels Dolors, Els Maios, o Els Balls del Jesús, que recentment s’han recuperat des de la Regidoria de Cultura, Patrimoni i Tradicions... sense deixar de banda les festes de Moros i Cristians, que se celebren del 10 al 13 de maig en un esclat de pólvora, germanor i alegria, i que fonen el Biar més jove i festiu amb el Biar més tradicional.

En definitiva, pense que tots dos municipis tenen molt a descobrir i molt a aprendre l’un de l’altre, perquè, en la meua opinió, la intensitat del dia a dia fa que no apreciem prou o passem per alt allò que no coneixem i tenim ben a prop.

Eduard Garcia Molina

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital Dotze dones i un home han deixat les llistes de l'atur. @GVAlabora https://t.co/9BIMXZpcUv
BiarDigital Els més joves del CD Biarense portaven un any sense jugar a causa de la pandèmia de la #Covid19. https://t.co/6hEXEtaFHH
BiarDigital Tot i les bones dades cal continuar amb les mesures preventives contra la #Covid19. @GVAsanitat https://t.co/9ZBM2mHmlE
BiarDigital "¿Qué artista español ha conseguido que gente tan chauvinista como los franceses tarareen (se los saben de memoria)… https://t.co/IKfymdIaxA

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com