• Inici
  • Opinió
  • "Futbol i noves tecnologies", per Josep Maria Pérez Romero

"Futbol i noves tecnologies", per Josep Maria Pérez Romero

| Eduard Garcia Molina | Opinió
"Futbol i noves tecnologies", per Josep Maria Pérez Romero

El passat 18 d’agost, en plena canícula estiuenca, amb molts aficionats i aficionades amb el banyador o biquini posat i gaudint d’unes merescudes vacances, va començar a rodar el baló pels estadis de futbol espanyols. Un cop més, l’esport anomenat “rei”, tornarà a ser protagonista dels nostres més baixos instints antropològics, amb immenses alegries, però també, amb immenses decepcions. Ens tornarem a indignar amb els immorals contractes econòmics de molts dels seus protagonistes, però tot i això, els alçarem al capdamunt dels altars esportius més lluminosos. Ens escandalitzarem per un error arbitral que perjudique al nostre equip i aplaudirem els errors, per clars que siguen, de les estrelles que idolatrem com déus. Però tot aquest circ mediàtic, econòmic i esportiu, té els dies comptats tal com el coneixem hui.

I no és que un virus vaja a acabar amb el món futbolístic, no, encara que el seu nom també comence per ve baixa i puga ser tan letal com el virus més virulent: És el VAR (Vídeo Assistance Referee).

Però què és el VAR? Podríem dir que és l’aplicació de la tecnologia per a “jutjar” les accions conflictives que es desenvolupen al llarg i ample d’un partit de futbol, o siga, el Videoarbitratge com a nova justícia tecnològica. Sistema que en la lliga espanyola s’aplicarà en la temporada 2018-2019.

Segons l’International Football Association Board, l’organisme que regeix el futbol mundial en el seu apartat de modificacions i decisions respecte a les Regles de Joc, aquests seran els quatre principals aspectes que tindran una especial incidència amb l’aplicació de les noves tecnologies:

  • Gols: La funció dels assistents de vídeo és ajudar l'àrbitre a determinar si s’ha produït alguna infracció que impedeixi donar un gol.
  • Penals: Els assistents de vídeo garanteixen que no es prenguin decisions errònies relatives a la senyalització (o no) d’un penal.
  • Targetes roges: Els assistents evitaran que es prenguin decisions errònies en relació amb infraccions conduents a l’expulsió d’un jugador.
  • Confusió d’identitat: Si un àrbitre no amonesta o expulsa al jugador que deu, o no està clar que el jugador ha comès la infracció, els assistents de vídeo poden informar a l’àrbitre perquè se sancioni al jugador que haja imcomplert el reglament. 

La discussió sobre la conveniència d’aplicar la tecnologia en el futbol no és nova, ni recent. Plasmar aquesta sèrie de normes en un paper no crec que haja estat un difícil treball científic per als tècnics FIFA que l’hagin realitzat. Però portar-lo a la pràctica, no resultarà tan senzill. Convertir l’àrbitre, en jutge tecnològic, pot esdevenir un camí intransitable per al joc i insufrible per a l’espectador. Perquè, en un esport amb un cos normatiu i reglamentari tan difús i interpretatiu, on des del negre més negre al blanc més radiant hi ha quantitats ingents de matisos grisos, pot la tecnologia aplicar la infal·libilitat en les seues decisions? Els que amb les seues càmeres i artefactes tecnològics més moderns i avançats tinguen en les seues mans decisions crucials i definitives, tindrem la garantia de la seua objectivitat i imparcialitat? Podrà un malèfic hacker rus manipular les imatges i tergiversar una jugada decisiva en una final de Champions League?

Està clar que per alguns la introducció del vídeo és la major revolució de la història del futbol. Per a altres, entre els quals est roba el que subscriu aquestes línies, pot ser que ajude a corregir alguns errors, però desvirtua la pròpia essència del joc. A més, suposarà una bretxa molt gran entre el futbol de màxima competició i la resta. Però això, a qui li importa?

Anem a allò important i seriós. El passat 23 d’abril, en el partit de lliga entre el Reial Madrid i el F.C.Barcelona, una brutal i injustificable entrada del jugador madridista Sergio Ramos a Leo Messi, va ser sancionada per l’àrbitre de torn amb targeta roja. Tot i la claredat de la jugada, i després de visionar per TV l’acció centenars de vegades, encara hi ha persones enteses en el tema futbolístic que diuen que la sanció disciplinària va ser desproporcionada. Què hagués decidit el VAR en aquesta acció antireglamentària, targeta roja, com pensem molts, o targeta groga, com pensen altres? Segurament, no hi hauria concòrdia tecnològica, ni en aquesta jugada, clara com poques, ni en altres similars que es donen amb elevadíssima freqüència en el futbol.

Però de moment, la potestat de qüestionar una decisió està en el poder de l’àrbitre i dels assistents que analitzen el partit al vídeo. Aquesta manera d’operar pot portar a la polèmica en seleccionar, amb quin criteri? què jugades es revisaran i quines no?

I els fora de joc? De moment, no entra en la competència del VAR les possibles accions de fora de joc. No obstant, podran ser revisat si hi ha una posició dubtosa en una jugada de gol. I si es sanciona un fora de joc erròniament en una jugada de perill, què faran en aquesta circumstància? I si en una jugada clara de penal l’àrbitre entén que no hi ha hagut cap infracció però el VAR demostra que és un penal de “llibre”, aturaran el joc i el contraatac de l’equip adversari i sancionaran el penal?

Pel camí d’un gol cap tota classe d’infraccions, irregularitats i equivocacions arbitrals. Si una falta, un servei de córner o banda previ a la consecució d’un gol no van ser, es pendria en consideració aquest error i s'anul·larà el gol? Sancionarà el VAR totes aquelles incorreccions que tinguen lloc fora del camp de visió de l’àrbitre i dels seus assistents, però que son captades per les càmeres? Prendran alguna decisió en el carrusel d'agafades, espentes i enganxades que se succeeixen en els córners? Quin criteri aplicaran els assistents de vídeo per sancionar sobre la gravetat d’una infracció? Com mesuraran la força, la voluntarietat, la intensitat o la força excessiva en una acció del joc per decidir si es penalitza amb targeta groga o targeta roja? Intervindrà el VAR en les irregularitats en el llançaments de penal? Qui avala la certesa tecnològica que el jugador agreujat no simula de manera enganyosa? I si el pla i l’angle televisiu no és l’adequat? Moltes hipòtesis i dubtes perquè el laboratori tecnològic “garanteixi” i “assegure” res. A més, amb l’auxili tecnològic ja no hi haurà la coartada de l'error humà, tot i que darrere de cada decisió hi haurà una intervenció humana.

L’àrbitre, amb els seus errors i encerts, per cert, els mateixos errors i encerts que tenen els jugadors, és un factor més en el terreny de joc, com pot ser l’estat del mateix, la pluja, el vent, la boira o qualsevol altra incidència meteorològica. Tots aquests actors junts, formen un conjunt indissoluble en un partit de futbol. Alterar de forma substancial l’aplicació de les normes reglamentàries, anirà en detriment de la pròpia dinàmica del partit i del seu desenvolupament. Assimilarem els aficionats el canvi del component de passió que comporta el futbol per la freda tecnologia? Vorem.

Però tots aquests canvis que s’estan duent a terme en el món futbolístic tenen un important contingut elitista i de classe en una societat capitalista com en la que vivim. Cada vegada més, els Clubs són incapaços de baixar d’aquesta lògica mercantilista i d’una competitivitat sense límits ni fre, principalment en l'apartat econòmic. On sembla que l’objectiu dels grans clubs no és tant guanyar més títols, sinó ser l’empresa que genera més ingressos, clients i projecció internacional. A més, els seus milionaris fitxatges, amb les seues comissions indecents i els seus estratosfèrics sous, converteixen el futbol, simplement, en un suculent negoci per a molts dels seus actors. Mentrestant, converteixen als seus aficionats de tota la vida en vulgars consumidors de futbol, amb cada vegada menys vinculació afectiva i sentimental amb els seus Clubs.

Preservar el futbol com a esdeveniment esportiu i sociocultural enfront de la voràgine comercial, sembla ser que exigeix anar contra natura, excepte si ets seguidor del St. Pauli.

No fa gaire temps, vaig llegar en un diari de tirada nacional una xicoteta reflexió sobre el Club abans esmentat. Comença el comentari dient: “Parafrasejant al Manifest Comunista, es podria escriure que un fantasma recorre el futbol europeu, un fantasma que oneja una bandera pirata, una afició roja i una samarreta marró. Es un equip de segona divisió alemanya, es diu St. Pauli, com el barri d’Hamburg en què va ser fundat el 1899, i agrupa al seu voltant el culte d’aficionats de tot Europa. És un equip perdedor. El seu lema, per cridar als carrers de tot el món, seria tot el poder per als aficionats, i no per als consells d’administració”. Tot el poder per als soviets, diria jo.

 

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina.)

L'article té 20 lectures

Biar Digital no subscriu necessàriament les opinions dels seus col·laboradors i col·laboradores.

Pots enviar els teus escrits juntament amb alguna fotografia a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).