"Xicotet estudi sobre les Festes de Maig: Curiositats sobre la Mahoma" per Malena Martínez

FIGURA DE ''LA MARE"

''La mare '' de la Mahoma és una figura que no es troba en altres pobles propers a la zona. José Martínez Merí és la mare de la Mahoma, com ho van ser abans el seu avi i besavi. Tal com em va dir l'actual Cronista, Miguel Maestre, de Biar ''tothom mereixem tenir una mare, així que la Mahoma no anava a ser menys''. Per eixa raó, any rere any, l'efígie és acompanyada en el seu carro per la seua mare, juntament amb dos ajudants. Esta curiosa figura ve de tradició familiar, per tant va de generació en generació.

 

LLAÇOS NEGRES

Alguns anys, la Mahoma ha lluït llaços negres en el pit. Açò vol dir que està de dol, perquè ha faltat alguna persona important per a ella. Algunes d'estes persones han sigut: Luis ''Punxó'', Pepa ''La Puça'', Rafael Revert ''El Turrano'', Tomás de Sant Cristóbal, Cristóbal Sarrió Sanjuan ''Morón'', Jaime Ferrándiz ''El tio Payés'' i tants altres. La Mahoma es posa trista en faltar algun dels seus i per açò es fa este homenatge.

BANYAR LA MAHOMA. En Villena, fins a principis del segle XX, els festers llançaven la Mahoma a la Font dels Rucs després de l'Ambaixada del dia 8 en la qual els moros eren vençuts pels cristians dient ''Com véns del secà ara t'anem a banyar''. Així era que tots els anys, quan el dia 8 de setembre els de Biar anaven a per ella, esta estava feta una vertadera porqueria i no hi havia més remei que reparar-la, carregant-li la factura de les despeses en la reparació a l'Ajuntament de Villena.

EXPLOSIÓ DEL CAP. A Biar, fa moltíssims anys, la Mahoma es destrossava, doncs li la feia esclatar. El seu cap estava fet tota de fang cuit i anava plena de pólvora perquè quan s'acabara de cremar un cigar que portava encés i lloc en la boca, el temps de la qual era el que durava el recorregut de plaça a plaça, explotara, mentre era festejada amb el ball "dels Espies". Els del Bàndol Cristià li calaven foc en assaltar el castell, i l'explosió era celebrada amb un entusiasta aplaudiment. D'esta forma tan primitiva es va venir fent des de temps immemorial, fins que l'any 1843, quan es va acordar que fóra prestada a la ciutat de Villena, es començara a reformar-la i a cuidar-la amb més cura i afecte, fins a arribar a la forma en la qual es ve fent en l'actualitat. Després del Concili Vaticà II algunes poblacions, com Elda i Petrer, van suprimir la tradició, ja que es considerava una ofensa cap a la religió islamista.

 

CREMA DE LA MAHOMA EN 1983

De totes les vegades que Biar ha cedit la Mahoma a Villena solament una vegada hi ha hagut problemes durant les últimes dècades. Va ocórrer en 1983, quan, no se sap si intencionadament o de forma fortuïta, la Mahoma va aparéixer una nit cremada a Villena. Una delegació de Biar es va desplaçar llavors fins a eixa localitat, va arreplegar les cendres que van quedar de la Mahoma, les va guardar en un cofre i les va portar al seu ajuntament, on avui poden veure's les restes. El mateix dia, Martínez, va demanar una baixa en el seu centre de treball. Estava de dol. S'havia mort "la seua filla", la Mahoma.

 

AGRAÏMENTS

Ens agradaria esmentar en aquest treball de recerca a dues persones amb les quals, gràcies a elles, hem pogut realitzar-ho. A Miguel Maestre, per donar-nos la informació necessària per a poder redactar el treball, ensenyant-nos el sentir de la vila de Biar envers la Mahoma, i a Tomás Camarasa Sarrió aportant-nos els seus coneixements, com Escribano de La Mahoma. Als dos, moltes gràcies.

 

BIBLIOGRAFIA ESCRITA

CERDÀ CONCA, Melecio (1981): Biar i les seues Festes de Moros i Cristians 1705-1981
GONZÁLEZ MOLLÁ, Francisco (1980): Origen de les Festes de Moros i Cristians, Excma. Diputació Provincial, Alacant
Setmanari Pintoresc Español (festes de 1838), págs. 140-142

BIBLIOGRAFIA INTERNET.
diariocordoba.com
juanvives.blogspot.com

FONTS ORALS. Entrevistes realitzades a Miguel Maestre Castelló, actual Cronista de la localitat de Biar, i a Tomás Camarasa Sarrió, escribano d'els espies desde l'any 1949 fins a 2009.

Malena Martínez

Membre de l'Associació d'Amics del Patrimoni de Biar

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital Vos portem una nova entrega d’Estudiant fora amb Noelia Coloma Navarro, qui ens relata la seua experiència d’… https://t.co/ekiHjz9wP1
BiarDigital 📚Demà diumenge a les 20 h. vos portem una nova entrevista del nostre espai 'Estudiant fora', amb Noelia Coloma Nava… https://t.co/GSjH0nux3I
BiarDigital Este fet significarà un presumible empitjorament del servei que s'ofereix a #Biar, i deixa la porta oberta a una fu… https://t.co/Ja2Dq0nU7r
BiarDigital La incidència se situa a #Biar en 164 casos per cada 100.000 habitants. @GVAsanitat https://t.co/a3Cmq6t04T

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com