• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Laura Fuster: "Realitzar activitats fora del futbol i el volei com a tal ha sigut un intent de consolidar i unir el club"

Laura Fuster: "Realitzar activitats fora del futbol i el volei com a tal ha sigut un intent de consolidar i unir el club"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
Laura Fuster: "Realitzar activitats fora del futbol i el volei com a tal ha sigut un intent de consolidar i unir el club"

En agost de 2017 es realitzava des de Biar Digital una entrevista a Fede Fuster i Laura Fuster com a nou president i nova secretària de la junta directiva del CD Biarense, aleshores s'estrenaven en el càrrec amb Raúl Carrión com a vicepresident, Mª Ángeles Bordera com a tresorera i els vocals Emilio Guill, Javier Lázaro Pérez i Miguel Camarasa. Han passat quatre anys des d'aquella primera entrevista i toca fer balanç del seu recorregut al front d'una de les entitats més veteranes del poble -el club es va crear a primers dels anys 70-, a més a més d'un referent esportiu i de les que més persones agrupa al seu sí.

En primer lloc quina valoració feu d'estos quatre anys al front del Biarense?

Fede: La valoració que fem és molt positiva, vam entrar sense saber res d'açò, érem un grup de pares que teníem els nostres fills ací fent esport, vam veure que es podien fer les coses d'una forma diferent a com venien fent-se i vam optar per fer una nova junta i per donar-li un impuls al club, pense que sí que ho hem aconseguit. Tots els membres de la junta estem orgullosos del que hem fet en estos quatre anys a pesar de la pandèmia i els inconvenients que hem tingut, ha hi hagut moment bons i altres roïns, però en general estem molt contents amb la valoració.

En tot cas els objectius que vos marcàveu al principi del mandat diguem que els heu aconseguit, no?

Laura: El que nosaltres buscàvem, en gran part, no tot, sí. Vam iniciar el mandat en 2017 i el primer gran projecte que vam tirar avant va ser la recuperació de l'equip sènior de futbol que es va produir, com tot, va costar un poquet, però al final es va poder fer i és un equip que continua entrenant i jugant. Molt contents, la veritat, també dins de la secció de futbol hem consolidat la seua escola, amb el treball i la col·laboració que fan Mateo "pare" i Mateo "fill" i també en la secció de volei estem també molt content, són equips que han anat de molt poquet a molt, un recorregut molt positiu jugant tres fases d'ascens, hem aconseguit ascendir en dues ocasions, molt orgullosos de les xiques, dels entrenadors i del cos tècnic.

Cal posar en valor que s'estiga competint en fases d'ascens des d'un poble menut contra equips de ciutats com ara Alacant, Benidorm, Sant Joan...

F: Estem parlant de quedar entre els quatre millors equips de la Comunitat Valenciana, equips de Castelló, d'Elx... equips de zones grans.

L: Poblacions molt grans que tenen nombrosos equips, i nosaltres en tenim dos o tres equips i en una temporada destaquen.

F: I en un esport minoritari com és el voleibol que es practica en molt poques poblacions. A més una de les coses que ens va agradar és que per on anem parlen de Biar i és molt gratificant, perquè té un nom a nivell del voleibol en tota la Comunitat Valenciana, això fa goig de sentir-ho.

L: A nivell de la Comunitat Valenciana i arribant a les federacions, a nivell de la Federació Valenciana Biar és referent.

F: També amb la fase d'ascens que vam organitzar a Biar, no s'havia fet i es va apostar per fer-la ací, ens van felicitar des de la federació per l'organització.

L'equip infantil de volei del Biarense va aconseguir l'ascens de categoria la temporada passada

De totes les coses positives amb quina o quines vos quedaríeu?

L: En quatre en són moltes, però sobretot a nivell de junta destacaria "la pinya", perquè ací estem dos persones però a nivell de junta en som moltes: Raúl, Miguel, Javi, Virtu, Emilio i Mª Ángeles. La col·laboració entre tots, molta faena, perquè el club en porta molta i s'ha pogut fer tot. La part positiva és haver aconseguit els equips, uns anys més i altres menys, perquè a voltes és difícil però hem estat sempre intentant quantes més categories millor. A voltes és complicat, perquè som un poble xicotet, i és el que és. Coses positives moltíssimes, entre altres haver fet activitats fora del que és el futbol i el volei com a tal, activitats com ara sopar d'equips, el dinar de Nadal que vam fer una cosa novedosa, com ara juntar tot l'equip, escola inclosa i fer el dinar de Nadal, de fi de temporada, amb activitats com portar un tobogan [de 100 m de llargària], crec que ha sigut un intent de consolidar el club i unir el club, crec que no ha eixit mal del tot.

Personalment també he de dir que a banda de ser la secretària del Biarense, cosa de la què estic molt contenta, he sigut dos anys delegada de l'equip sènior i és una cosa de la qual estic molt orgullosa, perquè a part que m'ho he passat molt bé amb els dos equips que he tingut, és una cosa que sempre m'ha agradat el futbol però mai no ho havia viscut des de dins, i ha sigut molt enriquidor i amb ells i l'ambient amb els jugadors, entrenadors i equip tècnic ha sigut genial.

 

I alguna cosa negativa?

F: Com a negatiu el més frustrant a l'hora de confeccionar els equips, perquè com a dit Laura és un poble xicotet, i on hi ha moltes activitats, i costa de confeccionar els equips. Per a un equip de futbol per exemple necessites vint persones, vint xiquets, costa d'aconseguir fer equips. Sobretot al principi de la temporada barallàvem molt per intentar que tots els xiquets competiren, vam intentar també anar als col·legis, i a Beneixama, el Camp de Mirra, la Canyada... vam entregar tríptics per a que vingueren ací i completar els equips, hem fet de tot per a que cada any Biar tinguera futbol o tinguera voleibol. Si no, no hi hauria esport, com ací hi ha tantes activitats és difícil, ha sigut el més dificultós.

Com vau viure eixos dies complicats en que semblava que el projecte esportiu del club estava en perill perquè hi havia dificultats per formar la nova junta directiva?

L: Ho vam viure amb preocupació, ja que considerem que hem treballat prou, a banda que el Biarense és un club que has de treballar-lo, a part hem fet moltíssimes iniciatives que no s'havien fet o que si s'havien fet hem intentat millorar d'alguna manera. Abans que passen els quatre anys comences a parlar i vore la nova junta directiva, perquè el temps passa. Vam posar una data per a fer el relleu per veure si algú es presentava i no es va presentar ningú, de fet vam decidir ajornar una setmana l'assemblea i fer força en les xarxes socials, va ser iniciativa meua després de parlar amb Fede, vaig dir, "anem a intentar sacsejar un poc les consciències", perquè són molts xiquets, és per ells, ací ningú no guanya diners ni trau res que no siga la satisfacció de vore totes les setmanes el camp de futbol ple o anar-te'n a competir a altre lloc, resultats a banda, simplement tindre un lloc on els xiquets puguen anar a fer esport. Li ho vaig dir [a Fede] que calia ficar canya perquè l'ocasió ho mereix. Ho vaig escriure, va passar pel filtre de la junta i ho vaig publicar, bo, i crec que va fer efecte, estem molt contents perquè Virtu va a fer-ho a la perfecció, estem segurs d'això, i la resta de la seua junta també, Salva, Rocío, Mª José... són persones que són pares, tenen als seus xiquets i xiquetes en el club fent esport i saben de què es tracta, és simplement això, continuar per a que el club no s'ature.

F: I agrair especialment a Virt, que ella és de Villena, aleshores encara que ella porta ací tres anys col·laborant, però la veritat que tindre el valor d'agafar el club i tirar avant, parlar amb pares, fer una junta... té el seu mèrit, estem convencuts de que ho farà molt bé, perquè a més està introduïda des de fa varis anys ací, ella era la coordinadora esportiva i ho faran genial.

L: I saben que tenen tot el suport de l'anterior junta, tant de nosaltres com la resta, per al que necessiten, saben que ací estem.

Tobogan

Les activitats alternatives han sigut nombroses en el club (2019)

Ara que nomenes el tema de les xarxes, sabem que Laura eres la "culpable", i s'ha treballat molt...

L: Sabem que a través de les xarxes arribes a molta gent, jove i no tan jove, tenim el Facebook i l'Instagram, el públic és molt diferent: el Facebook encarat a persones adultes, pares en este cas, i no pares, hi ha molta gent que li ha donat al "M'agrada" i no té cap xiquet o xiqueta, simplement per veure què es fa o com van els equips. Després està l'Instagram que és públic més jove, jugadors i jugadores. És important fer-se ressò del treball que es fa, tot està plasmat amb fotos, imatges, calendaris...

Fa quatre anys parlant en l'entrevista primera que vam fer, vau comentar que volíeu traure el club al poble, activitats com ara els cromos, els sopars o dinars de final de temporada, en Nadal...

L: A més eren activitats que no només estaven tancades al club, per exemple, el primer tobogan que vam fer, el del camí de la Mare de Déu, era una activitat no només per a la gent que va vindre a dinar, que era la gent del club -jugadors i jugadores, cossos tècnics...- sinó que es va obrir a tot el poble, tenies la possibilitat de vindre, comprar la teua polsereta i tirar-te. Sempre hem intentat atraure a la gent, o a través de les activitats amb la Regidoria d'Esports, que sempre demanen col·laboració, sempre hem intentat estar i és important que es veja.

F: Ja que és el club amb més volum a nivell del poble, i que té els seus anys, és important que es veja que està ahí donant-li visibilitat, que no siguen sols els partits de caps de setmana, amb altres activitats, que els mateixos integrants dels equips o els companys i amics, que estiguen a gust i s'ho passen bé i facen esport, és el fonamental.

En 2017 quina situació vau trobar al club? Sense ànim de desmerèixer el treball d'anteriors juntes, clar.

F: La junta anterior té molt de mèrit també, perquè el simple fet d'estar al club ja té el seu mèrit, perquè açò és un treball altruista i ho fas perquè hi haja esport al poble, el que passa és que cada junta té les seues formes de treballar. Vaig estar en l'anterior junta, vaig veure que hi havia algunes coses que es podien fer d'altra forma i coses noves, l'anterior junta ja portava molts anys. Estàs un temps i després has de deixar que altres persones donen un altre impuls, les coses deuen ser així, no "apalancar-se" i estar de forma permanent, per això vam decidir fer eixe pas i ens vam juntar un grup de pares amb unes idees i vam fer la junta. Hem fet les coses de forma diferent a com s'estava fent, coses millors, altres que no han sigut iguals, diferents.

Des de dins les coses solen veure's diferents, veritat?

F: I que estàs dedicant temps del teu oci, de la teua família, a això, al club. Per això que qualsevol persona que estiga en una associació o al Biarense, té el seu mèrit, es faran les coses millor o pitjor però té el seu mèrit.

Tobogan

Un tobogan de 100 metres va recòrrec el camí de la Mare de Déu en una activitat organitzada pel club (2018)

Quina ha sigut la relació de la junta amb les institucions?

L: Perfecta, en este cas tant en l'Ajuntament com en institucions privades com la Cooperativa Elèctrica la relació ha sigut sempre bona, sempre hem trobat ajuda, tant amb l'anterior regidora, Laura [Valdés] com ara amb Ana [Campos] la relació sempre ha sigut perfecta, sempre que ens ha fet falta alguna cosa han estat ahí, i al revés també, sempre hem intentat donar la col·laboració que ens han demanat. També agrair l'ajuda, també econòmica, perquè els dos pilars del club són per una part la subvenció que arriba per part de l'Ajuntament i la que es demana tots els anys a la Cooperativa Elèctrica, i sempre hem rebut resposta.

F: El que hem va sorprendre prou és la col·laboració de les empreses xicotetes del poble, col·laboren moltíssim, em vaig sorprendre, va ser el primer que vam fer, buscar-les per a que açò anara a més, molt orgullós de com van reaccionar. Perquè són empreses xicotetes, són autònoms que van un poc al dia, i la veritat és que em va sorprendre per a bé que col·laboraren tant, no hem tingut mai cap problema. Respecte a institucions hem passat per dues legislatures amb dos partits diferents i no hem tingut tampoc cap problema, al contrari, ens han facilitat sempre les coses, el que hem demanat sempre han tingut les portes obertes, estem molt contents. La Cooperativa el mateix, la veritat que fa una labora importantíssima per les associacions al poble i també per l'esport, qualsevol cosa que ens el demanat sempre han col·laborat.

Quin paper considereu que juga el Biarense a nivell del teixit associatiu i l'esport local?

L: Pense que és un referent del poble, per ací pensa que ha passat moltíssima gent que ha dedicat una part important de la seua vida i ha engranat la màquina per tirar-la avant. Ara hi ha moltíssim clubs, moltíssima activitat, però abans quan vam tirar a rodar el club o quan es va conformar com a associació esportiva no hi havia una altra cosa, hi havia futbol i poca cosa més, el Centre Excursionista trobe que més o menys té els mateixos anys. Una part fonamental per al teixit esportiu de Biar.

Cromos

En febrer de 2018 el club va presentar el seu propi àlbum de cromos

Teniu relació amb altres clubs de Biar o de fora del municipi, veritat?

F: És una cosa que hem treballat molt este any, perquè molts clubs se centren sols en ells, com és el cas de Villena, on hi ha tres clubs i se tiren dels pèls. El que sempre hem volgut al ser un poble menut i com he dit sempre tenim dificultats per a formar equips i no pot ser que per orgull o perquè no es jugue fora no deixar jugar els xiquets. Sempre hem intentat arribar a acords amb clubs, per exemple a Onil ho vam fer, vam parlar amb ell i una temporada quatre jugadors d'ací se'n van anar a jugar amb ells, a més els vam facilitar en els costos als pares, les fitxes i altres coses, volíem que eixos xiquets continuaren fent esport, però això no tots els clubs ho fan. Són orgullosos i no volen que vagen a altres pobles a jugar, sempre hem mirat pel bé dels xiquets, dels xics... que competeisquen i juguen i facen esport i no estiguen parats un any, perquè el que pot passar és que després ja no continuen. La veritat que tenim molt bona relació amb els pobles del voltant, també en voleibol amb pobles més llunyans, també hem agafat prou relació.

També és el que comenteu, no hi ha un interés econòmic darrere perquè no puga passar això.

L: L'interés sempre és el jugador o la jugadora, va passar un any que va hi haver un equip cadet que vam fer per donar-los eixida als xiquets però no es va poder conformar l'equip, el que interessa que el xiquet o la xiqueta continue fent esport, sinó amb el Biarense amb altre club, s'intenta buscar per a eixe anys que no han sigut prous per fer l'equip a Biar buscar altre perquè continue.

Finalment va avant l'equip sènior de voleibol?

L: Pel que he parlat jo amb Virtu o Elena, l'entrenadora dels infantils de voleibol, finalment no es federarà l'equip sènior, però tindran un dia d'entrenament per no perdre el joc o la relació. Arriben a un punt les xiquetes que ixen a estudiar o comencen treballs i és difícil, però intentar que coincidisquen al poble la majoria però que no perguen la relació.

F: Ha sigut un poc tard i no ha donat temps, però entrenaran enguany per anar agafant dinàmica i l'any que ve pot hi haver un sènior, perquè és una cosa molt interessant.

Així tindran un punt de partida...

L: Clar, perquè parar un any i després tornar a arrancar és complicat. Si tenen un mínim de contacte enguany, millor.

Finalment, quin lloc ocupareu en el Biarense a partir d'ara?

L: Per la meua part me'n vaig a la grada, el meu xiquet és jugador de l'equip benjamí enguany que sí que es federen i tenen moltíssima il·lusió, paper de mare i suport en el calga a la nova junta, ja saben on estic.

F: Els meus fills han anat creixent i han anat estudiant i enguany ja no estan, però estic per ajudar en el que necessiten, ja ho saben. Seguiré com a aficionat en la grada i veient els equips, són quatre anys que hem estat intensament i ho portes dins, ens agrada i cal seguir, seguirem animant-los i veient-los.

Això és tot, si voleu afegir alguna cosa més?

L: Donar les gràcies sobretot a pares, entrenadors, jugadors... segur que em deixe algú... a tu també per la col·laboració que sempre sempre has estat ahí quan hem necessitat cobertura, tots, mitjans de comunicació, de Biar i tots, moltíssimes gràcies a tots.

Gràcies a vosaltres també pel vostre treball i per la col·laboració i per tindre en compte a Biar Digital en nom del seu equip i amunt Biarense.

L i F: Amunt!

L'article té 818 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).