• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Fàtima Bellod Payà: "Societeam no som sols un grup feminista, sinó activista, tractem tots els temes que afecten a la societat"

Fàtima Bellod Payà: "Societeam no som sols un grup feminista, sinó activista, tractem tots els temes que afecten a la societat"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
Fàtima Bellod Payà: "Societeam no som sols un grup feminista, sinó activista, tractem tots els temes que afecten a la societat"

Amb la reivindicació del passat 25 de Novembre, Dia Internacional per la eradicació de la violència sobre dones i xiquetes, va nàixer "Societeam", una nova comissió dins l'IES Biar. Parlem amb tres de les seues representants, totes elles xiques: Neus Navarro Bellod (3r d'ESO), María Lázaro Molina (3r d'ESO) i Fàtima Bellod Payà (4t d'ESO), val a dir que tant Neus com Fàtima són veïnes de Beneixama, mentre que María és veïna de Biar.

Ens comenten que Societeam tot i nàixer i començar les seues activitats pel 25N, com va ser la denúncia de casos d'assetjament a través d'un podcast, el fons i la reivindicació del grup no només serà la violència masclista en totes les seues formes, sinó també altres temàtiques que afecten a la societat, com ara l'ecologisme o la urgència climàtica. Ens centrem en esta entrevista en la seua denúncia d'una de les pitjors xacres que estem vivint com a societat i en especial dones i xiquetes i orfes per la violència masclista.

Entrevista publicada per La Vall Digital el 28 de Desembre de 2021.

Com va nàixer esta iniciativa?

Fàtima: David Molina, el secretari de l'IES, ens va convocar. En principi l'objectiu del grup era la temàtica ecologista, ens vam juntar una sèrie de persones i vam fer una reunió, no érem molta gent, unes deu o dotze persones, i a partir d'ací es va crear.

Neus: De fet va anar passant per les classes i qui vulguera podia anar apuntant-se.

Per què esta denominació?

N: Al principi anava a ser sols un grup ecologista, però quan vam parlar va sorgir que podíem treballar diversos temes, abordar tots els temes de la societat, d'ací el nom...

Es va crear a partir del 25 de Novembre, Dia Mundial per l'eradicació de la violència sobre dones i xiquetes, tindrà una continuïtat?

Maria: Sí, es cotinuaran fent coses commemorant dies que pensem que són importants com el 8 de Març o sobre el medi ambient, entre altres, de temàtica activista.

Com penseu que es percep el problema de la violència de gènere, els micromasclismes, l'assetjament i altres per part dels xics de l'IES o del vostre entorn?

F: Hi ha un poc de tot, hi ha que ho passen per alt, que veuen el problema des de fora, encara que saben que hi ha un problema i altres que actuen al contrari.

I per part de les xiques?

N: Tant xics com xiques ens vam implicar molt en el 25N, però sí que és veritat que volíem que quedara clar. No crec que nosaltres estiguem més conscienciades, sinó que veiem el problema que és més real.

F: Ho vivim nosaltres en la nostra pell.

Sabeu que hi ha representants o formacions polítiques que resten importància a este greu problema o que posen el focus sobre la violència que puga patir un home, com ho valoreu?

N: Tot el món pot tindre una opinió diferent, però no per això tens perquè restar importància al testimoni d'una víctima o a una persona que haja patit, sols perquè tu penses d'una altra manera.

F: Les persones que diuen que no sols hi ha violència cap a les dones, sinó que també cap als homes, normalment és que no coneixen a ningú que ho haja patit o que també han passat casos de xics que ho han patit, i pot ser no s'han sentit t'han recolzats. Nosaltres vam incloure tant violència masclista com al contrari. 

N: O a l'estar més invivibilitzat [si algun home pateix violència] els dóna més vergonya, podria dir-se, a l'hora de contar-ho o dir-ho.

Penseu que a la millor s'invisibilitza este tipus d'abús en els àmbits rurals com els nostres pobles respecte a les grans ciutats?

F: Pense que està igual de visibilitzat en les ciutats que en els pobles, també perquè en el poble sempre coneixes algú a qui li ha passat alguna cosa, siga un poble més xicotet o més gran, sempre coneixes. Com ens coneixem tots i totes, està igual de visibilitzat que a les ciutats.

N: Però a la millor com ens coneixem si li ha passat alguna cosa a una persona va a tindre més "reparo", més vergonya a l'hora de contar-ho, perquè de seguida van a saber qui ha sigut.

Com valoreu el treball per exemple d'associacions com Flama Violeta a Biar?

N: No la coneixia però tota associació siga més gran o més xicoteta, tots els moviments que es facen, ja siguen més o menys importants, o més o menys multitudinaris són importants per a canviar el pensament de persones que no pensen d'esta manera.

M: És important que les persones que pateixen es puguen sentir recolzades per algú i sàpiguen que hi ha gent que opina igual.

Esteu rebent una formació a l'institut i una educació a casa, com és lògic, però penseu que especialment a nivell educatiu vos donen els instruments necessaris per identificar i denunciar este tipus de situacions?

F: Cada volta en tenim més, encara que hi ha voltes que a una xica li passa alguna cosa i pensa que no és res, però cada volta hi ha més recolzament i més suport.

N: Pense que encara que cada vegada hi ha més suport, es dóna més visibilitat, però a casa sempre m'han inculcat la manera que tinc de pensar, m'han "ensenyat" a veure eixes coses, però hi ha gent que des de casa no ha rebut eixa educació, hauria de donar-se eixa educació [en el respecte], pense que encara que hi ha més consciència, hauria de continuar donant-se més visibilitat a esta problemàtica i s'haurien de fer més coses.

Alguna cosa més?

N: Sobre el 25 de Novembre vam recollir testimonis de persones de l'institut que havien patit violència de gènere, però la gran majoria van ser d'homes cap a dones i no de dones cap a homes.

Estava molt bé el podcast, el vau fer vosaltres, veritat?

N, M i F: Sí.

Estava molt bé, a nivell tècnic i contingut. Alguna cosa més?

N: Gràcies.

F: També cal dir que no som sols un grup feminista, sinó activista, tractem tots els temes que afecten a la societat.

L'article té 1012 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).