• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Belén Puig: "Si participes a Biar es queda a Biar i repercuteix a Biar, tot va en cadena"

Belén Puig: "Si participes a Biar es queda a Biar i repercuteix a Biar, tot va en cadena"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
Belén Puig: "Si participes a Biar es queda a Biar i repercuteix a Biar, tot va en cadena"

No hi ha dubte de la importància del comerç local a Biar, dota al poble dels serveis que necessita i sense els quals seria un dels anomenats "pobles dormitori", on la majoria del seu veïnat no hi viu, simplement torna per descansar després de la seua jornada laboral. Amb l'objectiu de coordinar accions en favor del xicotet comerç, el sector de l'hosteleria i l'empresa local treballa des de fa anys AEBI, parlem amb la seua nova presidenta Belén Puig Camarasa.

Quines expectatives tens i teniu des d'AEBI? 

Donar a conéixer el comerç de Biar, la indústria, l'hosteleria i els servicis que tenim. És cert que som un poble xicotet però el tenim molt ben complimentat a nivell dels serveis que la ciutadania puga necessitar.

Quin és el paper que ha de jugar AEBI dins del teixit associatiu local?

El nostre objectiu és donar visibilitat al poble, volem fer campanyes de visualització a nivell comarcal. També pensem que cal estar units, ja que de cara a l'Ajuntament o de cara a demanar ajudes o altres necessitats si estem units serà més fàcil, sempre en benefici dels nostres socis, que és el que es busca.

La unió fa la força...

Efectivament, i més en estos temps.

Com definiries la importància del comerç i l'empresa local a nivell de Biar?

La importància és donar servici als nostres ciutadans que d'una o altra manera sempre hem de facilitar per oferir-li un comerç i uns servicis propers, així com la indústria. Perquè a Biar tenim pràcticament de tot, ja siga alimentació, hosteleria, restauració... i el que hem de fer és potenciar-la i acostar-ho tant als nostres veïns com a la gent que ens visita, ja que el sector del turisme també és important per a Biar.

Entenem que AEBI també té contacte amb altres associacions empresarials del nostre àmbit geogràfic.

Estem en contacte amb tota la contornada, concretament en el meu cas estic en FACPYME, a Alacant, en la Federació de Comerciants d'Alacant, en la nova directiva amb el seu nou president al capdavant, la veritat que tenim moltes ganes de treballar i estem en un grup de treball comarcal on posem en comú necessitats dels veïns i de les associacions de comerciants i empresaris.

Esteu preparant alguna acció? o moment o de cara a l'estiu no es plantegen?

Sí, volem preparar alguna cosa per a agost, volíem fer la Fireta d'Estiu a finals de juliol, però degut a les restriccions que tenim altra volta hem hagut d'anul·lar-la i segurament serà el primer cap de setmana de setembre. També estem fent accions a nivell de demanar coses a l'Ajuntament, també volem fer un sorteig que ja va tindre molta acceptació en Nadal de l'any passat, volem repetir-ho en ajuda i col·laboració de l'Ajuntament. Sempre estem treballant i fent coses per donar-li visibilitat al poble i tindre el nostre veïnat content.

Fa tres mesos et vas incorporar com a vocal a FACPYME, diguem que es posa en el mapa comercial provincial a Biar?

Jo estava en FACPYME com a vocal, com dius en març es va fer una nova junta, va canviar el president, es va jubilar l'anterior secretari, Paco Rovira, i ara tenim nou equip, tenim nova secretària, tenim nous companys de FACPYME, amb moltes ganes. Estem treballant per demanar ajudes, tenim aprovada una ajuda de la Diputació de 120.000 €, volem fer accions per a tots els socis de FACPYME on està inclós Biar, com no pot ser d'altra manera, per fer accions i campanyes i altres per les què estem treballant.

Penses que la gent del poble valora més el comerç de proximitat a partir de la crisi sanitària, tenint en compte entre altres els dos mesos de confinament l'any passat que no es podia eixir del poble?

Sense dubte, el poble de Biar i el seu comerç arran d'esta pandèmia pense que els veïns es van volcar en el seus comerços. Els nostres socis també van estar a l'altura, quan telefonaven, feien servici a domicili i es preocupaven per atendre les demandes. Pense que es va notar que el comprar a Biar és potenciar el poble i realment és el més proper en estos moments, i en esta situació s'ha donat compte que és per a bé, els comerços van augmentar les seues vendes i volem agrair al poble de Biar que va valorar el nostre treball. Per desgràcia han de passar coses roïns per a donar-nos compte que a Biar tenim pràcticament de tot i cal potenciar el poble apostant pel comerç de proximitat.

En definitiva podem dir que el comerç local va estar a l'altura...

Sí, especialment pensant en les persones majors, que no podien eixir de casa o tenien menys mobilitat. Va ser una situació que ens va tocar a tots el cor, pense que vam traure bones conclusions de la situació. Si participes en Biar es queda en Biar i repercuteix a Biar, tot va en cadena.

Es pot dir que Biar o qualsevol altre municipi sense el seu comerç local es convertiria en un "poble dormitori"...

Clar, de fet la gent ens deia que de vore les persianes baixades, sense llum, sense aparadors, era molt trist.

Penses que les ajudes de les diferents administracions han estat a l'altura per tal de paliar en allò possible els efectes de la crisi sanitària?

Hem tingut ajudes però sempre són poques, perquè hem passat una situació molt dura, indústria i hosteleria han patit molt, juntament amb el comerç, perquè s'han tancat fronteres i s'ha alterat el ritme habitual de treball. Vam tindre ajudes de la Generalitat, també se'n van aprovar a nivell local, tot i que si s'havia cobrat la de la Generalitat la de l'Ajuntament ja no era compatible. Són coses que no es tenia culpa des de l'Ajuntament, tot i això totes les ajudes són poques.

Després va vindre la del Pla Resistir [Generalitat Valenciana], que en hosteleria la van rebre pràcticament tots, i ara estem en els comerços que encara en queden alguns per rebre-la a través del Pla Resisitir +, totes són poques perquè la situació ha sigut molt dura. Tot i que tenim bona relació amb les administracions, però tota ajuda és bona, perquè has hagut de pagar impostos, lloguer, etc... i el negoci l'has tingut tancat o l'activitat ha sigut mínima.

Finalment, parlant d'esta futura reactivació econòmica has comentat que sí que se celebrarà a primers de setembre la Fireta d'Estiu, depenent de les restriccions i equiparada a Biar, no?

Sí, serà més a nivell del poble de Biar. La idea és fer-la també al Plàtano, que participen les associacions, però la idea és que de moment no siga oberta a fora del poble, vull dir, que es moga el poble però no aclamar a la gent de fora. En tot a nivell local i respectant totes les mesures. La gent té ganes que hi hagen actes, eixir al carrer amb més alegria... però este mes toca guardar les mesures i tornar un poc cap arrere, però en fi, amb moltes ganes i poc a poc anirem veient per on eixim. El que també és important és reactivar el turisme i que tinga bona acceptació, perquè els pobles d'interior en esta època també tenen demanda. El turisme també ens beneficia a tots.

Perquè sembla que el turisme de sol i platja està més vist...

Sí, està més massificat, i Biar és un poble preciós, i és ideal: tranquil·litat i bon clima.

L'article té 146 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).