• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Isidro Alemañ Sanchis: "Sense cultura no pot avançar un poble o un país"

Isidro Alemañ Sanchis: "Sense cultura no pot avançar un poble o un país"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
Isidro Alemañ Sanchis: "Sense cultura no pot avançar un poble o un país"

Ningú no posa en dubte la importància del teixit associatiu actual en la societat biaruda. Tot i això aquesta vitalitat no sempre ha estat present, a principis dels anys 80 la Societat Unió Musical de Biar i el Grup de Cors i Danses eren pràcticament els únics referents culturals a nivell local, i en la SUM és on l'any 1981 es va integrar el protagonista de la següent història de 'Fent poble', Isidro Alemañ Sanchis, qui actualment es dedica professionalment al món de la música com a director d'orquestra. Amb ell repassem la seua trajectòria i el paper que juga la música al nostre poble.

Per a tu què és la música?

Per a mi en uns anys ha canviat molt en el sentit que quan vaig començar a ser músic per a mi era un afició, amb el temps eixa afició s'ha convertit en la meua forma de vida i en el meu treball. Hui en dia és la meua vida i el meu treball.

Vas començara inclinar-te per la música des de menut o va ser posterior?

No, el meu va ser un poc complicat, perquè a casa -ni per part de mon pare ni de ma mare- no ha hi hagut mai cap músic. El primer de la família vaig ser jo, i em vaig apuntar perquè anaven altres amics, quan estava el tio mecànic, m'ho deixava a l'estiu. Quan tornava en setembre ell em deia que havia de començar des de zero. No vaig començar jove en la banda, vaig tardar.

Quan parlem de la música parlem primer del solfeig, després anys de preparació i finalment es tria l'instrument. En el teu cas vas començar amb el clarinet, per algun motiu en especial?

En aquell temps que nosaltres encara anàvem a l'escola, quan en la banda estava el tio mecànic i el tio Mateu, ells decidien l'instrument que feia falta per a la banda o l'instrument que estava lliure en la banda. En aquell moment em van donar el clarinet, vaig eixir en la banda amb este instrument, estaria un parell d'anys tocant-lo. Després per necessitat de la banda, que estava Pepe Luna i Toni Grandón que encara continua amb el baríton, ells eren quintos i tocaven el tenor, els van sortejar el mateix any i em van dir que pillara jo el tenor per si se n'anaven a la mili, i això vaig fer, pillar el saxo.

02

Com ha sigut un poc la teua evolució, en resum.

La meua idea no era ser músic professional, ni director. Em considere més director de cor que d'orquestra, encara que tinc la llicenciatura de l'orquestra.Quan entre en el 1991 [de director de cor] la Junta de la Mare de Déu va parlar amb mi i em va dir que em fera càrrec de la massa coral juntament amb Juan José Torres, quan en l'any 1993 em faig càrrec de la massa coral pense que fent-me càrrec havia d'estudiar cor, perquè encara que era músic, no ho havia treballat. Vaig estar tres anys anant a València a estudiar. També continuava en l'empresa amb els meus germans i mon pare, de fontanero.

I arriba un dia que em quidren d'un orfeó, l'orfeó Borgia de Gandia que el mestre Eduardo Cifre, els havia parlat de mi. Vam fer una prova i entre quatre directors vaig entrar jo. Crec que ací és quan la meua etapa passa a ser de músic professional i a viure de la música.

Fins al dia de hui...

Bo, a dia de hui intentem viure, per la pandèmia i pel que hi ha.

Hi ha molts sectors tocats, la cultura especialment.

Cultura, la cultura està complicat.

En la teua opinió quines actituds ha de tindre un bon director.

Crec que és una persona que ha de saber transmetre a la persona que té davant. Hem d'entendre que qualsevol persona que vol estudiar direcció de cor, de banda, o d'orquestra, moltes voltes anem a estudiar i quan estem treballant en tallers o cursos estem treballant amb persones que no són el grup que vas a tindre dia a dia. I això és diferent, els cursos són tots meravellosos, és indicat fer-los, però has d'estar en la realitat del que vas a tindre dia a dia, i el que cal tindre un director és saber què és el que té, conéixer a les persones que té i fina a on pot arribar amb ells. A partir d'ací cal fer una simbiosi director-músics. A partir d'ací treballar i créixer junts, no pot créixer el director si l'agrupació que té davant no creix.

Qualsevol membre d'una societat musical podria ser director?

Crec que sí, anem a vore, qualsevol persona estudiant i preparant-se... és com tot, qui té ganes d'estudiar al final aconsegueix una meta. Sí que pot arribar. Jo no em considere un gran director, però el que sempre he dit és que on he estat: Gandia, Amoines (la Safor), Jumella (Albacete)... la meua faena quda ací reflectica, en el lloc on he estat. Qualsevol persona crec que pot estudiar, que després el teu reconeixement siga més o menys ja depén de com treballes i com faces les coses.

Has comentat Gandia, Almoines, Jumella, també a Biar amb el cor, Villena... també a nivell internacional has dirigit.

Sí, vaig tindre la sort de poder dirigir l'orquestra de la Ràdio Televisió de Bielorrússia, a Mintz, vaig gaudir molt amb el treball. La música russa m'encanta, i va ser un repertori... són músics que amb eixe tema gaudeixes molt. No són orquestres grans perquè Mintz és una ciutat gran, tampoc Bielorrússia com a país, però hi ha un nivell de músics molt bo. També vaig tindre la sort d'estar a Viena que havia d'haver tornat este estiu. A Viena també vaig tindre la sort de dirigir a un flautista romanés que és un gran músic. La música veiem moltes coses, diferents cultures, el fet de viatjar, aprendre, etc...

03

De la SUM Biar han eixit grans músics i compositors. Quina importància ha tingut la SUM de Biar en la teua evolució?

No estaria hui en dia on estic si no arriba a ser per ella. Vaig estar 25 anys en la SUM, se me va fer un homenatge i ja la vaig deixar perquè ja estava treballant a Gandia i Amoines, i també a Cabdet. No podia assitir als assajos i per això la vaig deixar. Si no arriba a ser per la banda de música de Biar no hauria arribat ni estaria hui en dia on estic.

Quin creus que és el paper que juga o hauria de jugar la Societat Unió Musical de Biar?

Quan érem joves i vam entrar a la banda diguem que culturalment a Biar estaven Cors i Danses, la banda i poc més. Culturalment era una associació que tots ens féiem. La banda o qualsevol associació cultural sempre aporta, sempre són postius per al poble i per a qualsevol poble. Qualsevol cosa cultural, és important, la cultura no pot deixar-se prendre, i és una equivocació perquè sempre estem lluitant pel mateix, per a que recolzen el tema de cultura, no es donen compte, sempre s'ha dit que sense cultura no pot avançar un poble o un país.

Al fil del que estem comentant, què creus que representa la música per a Biar o per als valencians i valencianes?

Estem parlant de València, cal entendre que el món de la banda és molt important, qualsevol poble es veu representat per la seua banda. Qualsevol poble té una banda, dos o fins a tres. Hi ha pobles xicotets com Bolbaite, Montroi... que en tenen. Les bandes són la representació al poble, tota persona siga sòcia o no es veu representada, quan van per ahí diuen: "Mira! La meua banda, la banda del meu poble...", sempre ho diem. Crec que representa molt bé què és el poble.

Com ha afectat esta crisi generada pel coronavirus al món de la cultura?

Com he comentat he tingut sort que este any passat, el 2020, encara que paràrem en març, des d'agost a desembre encara vaig aconseguir fer cinc o sis concerts, complint mesures, a Jumella, a Villena. El problema està en moltes associacions amateurs, un cor, et parle d'un cor, que siga totalment amateur. Si han parat un any, quan vagen a començar no sé quanta gent s'haurà baixat del carro ja. Sé que estos mesos de gener i febrer són complicats, però hem d'intentar mantenint tots els protocols que hi ha, mantenint mesures continuar treballant per a que no es pare, no es pot parar. Són associacions que la gent va per plaer, no es deu de parar, en el moment que pares se te'n queda un, i tornes a parar i se te'n queda un altre, i al final ja estem prou estropejats com per anar perdent personal de l'associació o de les agrupacions.

01

Finalment, on situa Isidro el seu futur professional?

Com t'he comentat abans la meua meta no era ser músic professional, puc dir que tinc la sort de que treballe en allò que m'agrada i gaudisc, i bo, fins on puga arribar. Tampoc estic esperant. Sé que ha de hi haver gent de tot, igual que en el futbol: la primera divisió, la segona divisió, la tercera... ha de hi haver algú en la pedrera i movent des dels pobles. Que és el que has dit, de la banda de Biar ha eixit moltíssim músics, moltíssims, tenim a un senyor com és Paco [Paco Guillén] que està tocant el trombó en l'Orquestra Nacional, o a "Viriato" [Miguel J. Martínez, "Viriato"] en l'Orquestra Simfònica de Madrid, o gent que està vivint de la música professional per ahí. 

Crec que la pedrera de la banda, que és el que parlàvem, crec que ha sigut una pedrera molt bona. Ha tingut una pedrera molt bona i ha tret músics molt bons.

Amb això ens quedem, si vols afegir alguna cosa més?

Donar-te les gràcies, per l'entrevista i esperm que açò vaja a millor, perquè hem de continuar fent cultura, música, teatre i el que faça falta.

Esperem que el futur esdevinga millor per al món de la cultura i per a tots i totes en general.

Sí, hem de ser un poc positius també clar, hem de pensar en positiu.

L'article té 92 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).