Carmen Deltell Bernabé: "Hem d'oblidar-nos de la biblioteca «silenci absolut», crec que les biblioteques estan per a més coses"

Aquesta entrevista es realitzava el passat 4 de febrer, tot just un any després de que Carmen Deltell Bernabé, actual responsable de l'Agència de Lectura Municipal Ricardo Martínez Guillén, es presentara al primer examen de l’oposició per poder ocupar el lloc que actualment ocupa.

L’1 d’abril farà exactament un any que va prendre possessió, en aquests temps estranys on els espais públics estan tancats. Carmen ens relata ací les seues experiències en altres biblioteques i què espera que siga la de Biar quan tornem a la normalitat. Ens parla també dels canvis que han hi hagut en aquests espais i a més a més ho fa en perfecte valencià.

Vos recordem que podeu seguir el perfil d'Instagram de l'Agència de Lectura: @labibliodebiar

Per què bibliotecària i no una altra rama professional?

Vaig estudiar Filologia Hispànica perquè m'agradava molt la literatura però quan ja estava acabant la carrera i pensava en el futur no m'agradava la idea de ser professora a un institut. Vaig tirar pel camp de l'edició, vaig treballar en una editorial a València, i en un moment concret una coneguda em va dir que hi havia un cicle superior de Biblioteconomia a Alacant. El vaig cursar de 2013 a 2014. Vaig treballar molt, hi havia un grup molt bo de gent. Quan va acabar vaig fer unes pràctiques a la biblioteca d'Elda i em va agradar com a futur professional. En eixe precís moment Conselleria va decidir eliminar el cicle, així que jo forme part de l’última promoció d’aquest cicle formatiu.

Als pocs mesos de finalizar el cicle va eixir a Sant Joan d’Alacant una oposició d’auxiliar de biblioteca, a la qual em vaig presentar i vaig quedar la primera. Els exàmens els vaig fer embarassada de nou mesos, imagina’t! Quan em van telefonar per dir-me que havia aconseguit la plaça, jo tenia el meu bebé d'uns dies als braços, i vaig tindre que demanar una excedència d’uns mesos per estar amb ell. Durant els dos anys i mig que vaig treballar a Sant Joan (era una borsa de treball de tres anys) vaig aprendre tot el que sé de biblioteques. Des d’ací vull agraïr als meus companys (Conxa – relacionada amb Biar, Menti, Bernat i Pascual) eixe gran aprenentatge.

Un mes o dos abans d'acabar a Sant Joan va eixir una beca de la Conselleria per a treballar en les biblioteques públiques de l'Estat (ací a la província està la d'Alacant i la d'Oriola). La vaig sol·licitar i me la van donar, així que vaig estar dos anys a la Biblioteca Pública de l’Estat d'Alacant, a la zona del Postiguet, veient el Mar Mediterrani tots els dies. Després vaig estar uns mesos aturada gaudint dels meus xiquets, i va eixir l’oposició de Biar. “Tan propet de casa”, vaig pensar. Em vaig presentar a l'examen, que inicialment era el 21 de gener, tot i que per la nevada de l'any passat es va ajornar al dia 4 de febrer, que eren les festes del meu poble. Van ser un total de quatre exàmens, i vaig prendre possessió el dia 1 d'abril en plena pandèmia, tot i que me'n vaig haver d'anar a casa perquè eren els dies que sols treballaven els sectors essencials. Vaig començar a treballar a porta tancada el 14 d'abril.

Com s'ha vist alterat el teu dia a dia per la pandèmia?

Si he de dir la veritat, jo no sé com és la biblioteca de Biar un dia normal, perquè jo sols la conec en temps de pandèmia, amb les sales tancades (o quasi) i amb poquets usuaris. Quan vaig obrir de nou la biblioteca ho vaig fer sols per a préstecs i devolucions, i al cap d'uns mesos vaig obrir també les sales perquè la gent puguera veure i triar els llibres, revistes, pel·lícules, etc., que volgueren, però la biblioteca no ha tornat a la normalitat. Jo no conec la biblioteca de Biar plena de xiquets, amb molts estudiants, amb la premsa diària o amb els ordinadors en funcionament, per exemple.

Associem les biblioteques al silenci, a la gent major repassant la premsa, els xiquets i xiquetes fent treballs i altres. El dia a dia d'una bibliotecària com serà quan tornem a la normalitat?

Abans de tot sí que voldria fer un incís i donar les gràcies des d'ací a Fran Molina, l’encarregada de la biblioteca abans que jo entrara. En un treball com aquest, on només estàs tu per a fer tots les tasques, has de saber com funciona tot: com està estructurada la biblioteca, què es fa normalment, que revistes es reben, com estan organitzades les pel·lícules o els llibres, el dipòsit, etc. I Fran i jo, tenint en compte a més el moment históric que ens envoltava, vam fer una transició molt bona, i no vam tindre cap problema, tot al contrari. Des d'ací vull donar-li les gràcies públicament.

Retomant la pregunta que m’has fet, jo abans d’arribar a Biar sempre havia treballat en biblioteques molt grans i amb molts treballadors, doncs el contrast ací ha sigut brutal, perquè la persona que està ací ho fa tot: des de seleccionar què es compra i què no, catalogar els documents, comptabilitzar les visites, programar activitats, publicar a les xarxes socials, ordenar, atendre al públic, dissenyar els materials, etc.

I un dia normal a la biblioteca de Biar seria anar per la premsa, col·locar-la i esperar a que vinguen els usuaris mentre jo faig tot el que he de fer (com ja he comentat: seleccionar, catalogar, revisar seccions, ordenar, preparar expositors, expurgar, preparar els posts de la setmana,...). A més, quan tornem a obrir la sala infantil amb normalitat m’imagine que les vesprades seran una locura, com succeeix en totes les biblioteques.

En contra del que la gent puga pensar, són moltes coses les que hi ha per fer en una biblioteca, i encara més si les ha de fer una única persona.

Has passat d'una biblioteca amb molta gent treballant a una que estàs tu sola però buida de gent.

Home, buida de gent no està, encara que són molts menys si els comparem amb un mes normal abans de la pandèmia (la biblioteca ha passat de tindre una mitjana de 653 visitants al gener i febrer de 2020, a 205 visitants de mitjana al mes després de la pandèmia).

El que sí he de dir-te que jo no m'avorrisc, que estic fent moltes tasques des que vaig arribar i tinc moltes altres al cap per un futur. De fet, el primer que vaig fer quan vaig començar a treballar ací va ser buidar totes les prestatgeries i recol·locar i reorganitzar tots els llibres com jo creia que devien estar.

Quin espai penses que ha d'ocupar l'Agència Municipal de Lectura?

Estic ací per a que vinguen tots els biaruts. Estic ací per ells i elles. I quant més usuaris vinguen, millor. Una biblioteca pot tindre la millor col·lecció del món, però si no té usuaris no serveix per a res.

Creus que quan tornem a la normalitat pot complir eixa funció?

A mi m'agradaria moltíssim poder dir “no tinc temps per a altra cosa que atendre els usuaris”. És el que més m'agradaria la veritat.

Les xifres de lectura no són les que ens agradaria a nivell de País Valencià o a nivell d'Espanya, a nivell estatal. Què podem fer per revertir eixa qüestió?

Doncs per a mi és molt important que des que són xicotets els nens i nenes tingan llibres al seu voltant, per exemple. Llegir amb ells i que et vegen a tu (pare, mare, avi, etc.) llegir és molt important per aconseguir que vegen la lectura com una activitat més de la seua vida diària. Que el llibre forme part també dels regals de Papa Noél, dels Reis Mags i del seu aniversari. I no podia faltar visitar la biblioteca del teu poble o barri, on el xiquet podrà triar el llibre que vulga, perquè, això també és molt important, cada xiquet tindrà els seus gustos també pel que respecta als llibres. I no obligar-los a llegir. La lectura ha de ser un moment per a gaudir.

Les biblioteques, per la seua banda, han d’obrir-se més al ciutadà, hem d'oblidar-nos de la biblioteca com un lloc de "silenci absolut" com quan jo era xicoteta. En les biblioteques en les què he treballat es fan moltíssimes activitats, i m’agradaria que es pugueren fer també ací a Biar, el que passa és que la meua arribada ha coincidit amb este moment en el qual no es pot fer res.

Diguem que ha canviat, perquè quan nosaltres érem menuts i menudes anàvem a fer els treballs i si parlàvem molt ens cridaven l'atenció.

Clar, una biblioteca no és una sala d'estudi, hem d'oblidar això. No pots exigir en una biblioteca un silenci absolut, i més en una com la nostra, on té, sense cap separació física, una sala d’adults i  una sala infantil i juvenil. Confiem que en un futur ací es puguen realitzar activitats i la gent haurà d'acceptar-ho, perquè serà per una millora de tots, i si es necessita una sala d'estudi per als universitaris i opositors, això ja és un altre tema.

Al fil del que estem preguntant i pel que fa a la literatura, dels últims llibres que t’has llegit, quin recomanaries als lectors i lectores de Biar Digital?

Doncs, si els agrada la novel·la negra, sens dubte els recomanaria la trilogia de Carmen Mola (La novia gitanaLa red púrpura; y La nena), que he acabat fa uns dies. És totalment adictiva, no podran parar de llegir, encara que pot ser no voldran saber com continua.

De fet avancem als nostres lectors i lectores que a partir del número de febrer de Biar Digital en paper (nº 26) inclourem un nou apartat: #labibliodebiar recomana, on l'Agència de Lectura farà una recomanació mensual de llibres del seu fons bibliogràfic.

019

Una vegada es recupere la normalitat la idea és eixa, fer activitats, obrir la biblioteca al poble.

Clar, de fet volia fer activitats en Nadal, però finalment no les vam dur a terme per la situació sanitària. Jo el que vull és que la gent vinga, i veja tot el que tenim ací.

Que d'alguna manera conega...

Clar, que conega més la biblioteca del seu poble. Per aquesta raó vam decidir fer un compte a Instagram, per arribar a un tipus de gent que pot ser no vinga ací, i no sap el que tenim o el que podem fer.

Finalment què li diries a una persona que no haja visitat mai la biblioteca?

Que vinga, perquè tenim moltes coses a oferir. Tenim música, pel·lícules, documentals, revistes, còmic, llibres de matèries, llibres en valencià, llibres de referència, molts llibres per a nens i xiquets, i, fins i tot, si vols un llibre que no tenim, te'l busquem en altra bibliotca i intentem fer un préstec interbibliotecari. No tingueu vergonya ni cap altra objecció, açò és per a vosaltres.

Si vols afegir alguna cosa més.

Des d'ací convide a tot el poble de Biar a que vinga a la seua biblioteca, perquè estic ací per a tots ells i elles. De la mateixa manera, convide a qui tinga Instagram que es faça seguidor del compte de la biblioteca: en ell posem totes les novetats que ens arriben, tots els expositors temàtics que fem i moltes més coses que creiem que poden ser del seu interés.

Esperem que la biblioteca i tots els àmbits de la societat puguen tornar a funcionar, gràcies.

Això espere jo també. Gràcies a tu, Eduard.

(Aquesta entrevista que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital "Lo primero que le tiraron según se apagaron las luces fueron colillas que iluminaron un poco el escenario. Siguier… https://t.co/uuV0zA9URI
8hreplyretweetfavorite
BiarDigital 📌Demà en les papereries-llibreries de #Biar trobareu un nou número de Biar Digital en paper. 👉🏻Encara esteu a temp… https://t.co/vO0DEBP8fe
17hreplyretweetfavorite
BiarDigital També continua la vacunació de les persones de 64 i 65 anys per part del Departament de Salut d'Elda amb una ampla… https://t.co/FdwWOWUzaA
18hreplyretweetfavorite
BiarDigital Projectada una segona rotonda en la intersecció amb la carretera de La Canyada”. @Biarsensacion @generalitat https://t.co/kZ05w6HNRm

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com