• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Pepe Albero: "Biar no pot comptar amb una banda del nivell que està tenint sense un auditori"

Pepe Albero: "Biar no pot comptar amb una banda del nivell que està tenint sense un auditori"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
Pepe Albero: "Biar no pot comptar amb una banda del nivell que està tenint sense un auditori"

En nombroses ocasions ens hem referit des d'este mitjà de comunicació a la força que representa el teixit associatiu local en la societat biaruda. Ens acostem en esta ocasió a la Societat Unió Musical de Biar a través del seu president Pepe Albero Samper, qui no pot deixar de banda els nombrosos músics que van tindre la seua primera formació musical en la banda del poble i ara desenvolupen les seues carreres musicals al més alt nivell per poder-se guanyar la vida exclusivament de la música.

Transcripció: Bea Garcia Masià

Entre altres motius això porta a Albero a plantejar la necessitat de treballar per aconseguir un auditori per a Biar i millorar les actuals instal·lacions de la SUM, com ara l'Escola de Música o el local d'assaig, entre altres. Aprofitant també per explicar què el va portar a presentar-se al seu segon mandat o quina valoració fa de la salut de la banda en l'actualitat.

Sobren les presentacions, trobem una de les entitats més importants de Biar, com és la Societat d’Unió Musical. Parlem en el seu president Pepe Albero Samper, agraïr-te la teua participació, primer de tot.

Igualment, i gràcies a vosaltres també per comptar amb la meua persona per a poder omplir un poc més el periòdic Biar Digital.

LA SUM A NIVELL LOCAL I COMARCAL

En primer lloc, ens agradaria saber quin és el paper que juga la SUM de Biar a nivell del poble.

Bo, doncs la banda de música i la societat en sí ocupa un paper rellevant i important a la volta en el nostre poble. És a dir, hui per hui, la societat musical és una de les primeres associacions culturals del poble, a banda, participa en tots i cadascun dels actes per part de l’ajuntament o per part d’altres entitats locals li requereixen.

Com dius, la música en la societat valenciana, en la biaruda en concret, és vital. Però, a nivell intern, quin paper ha jugat la SUM entre les persones que la conformen?

Nosaltres tenim uns 300 i pico socis, que n’hi ha que aplaudir-los, tots els anys aporten el seu granet d’arena amb la seua aportació econòmica, que és una base fonamental, juguen un paper molt important. Tenim també una escola d’educandos, que són pràcticament 90 educandos, que s’han matriculat i que han acabat el curs enguany de forma on-line, d’una forma excepcional, que no ens esperàvem. A banda tenim una banda jove que prové de la banda de música. I després compten amb uns 70-75 músics actius dins de la banda. Hi ha un conglomerat que junta i combina diferents edats, formes d’actuar i bo, sempre intentem fer alguna activitat, en estiu i al llarg de l’any on puguen conviure i fer intercanvis entre ells.

Quina és la relació de la Societat amb les institucions?

Jo pense que és molt bona, amb l’ajuntament, l’alcaldessa, el Consell de cultura, de festes… Som dos entitats que hem d'entrendre'ns entre nosaltres, pense que he d'agrair la labor i la dedicació que l’ajuntament està prestant-me. Tenim una bona relació i pense que per damunt de tot està el poble de Biar i els seus habitants. Fem cultura i l’ajuntament recolza la cultura.

Parlem de cultura, quina és la relació de la SUM amb altres societats culturals?

Sí, tenim molt bona relació per exemple amb la colla [de dolçaina i tabal]. Estem per això, per ajudar-nos, amb altres pobles també, en la mesura del possible intentem que arribe a bon terme. És per al poble, no podem estar enfrontats perquè si no, no arribarem a cap lloc. Com més coses conjuntament fem, millor, perquè el que guanyarà serà el poble.

I d’això es tracta, si obrim el focus, teniu relació amb altres societats del pobles del voltant?

Sí, sí. Casualment, dimecres passat vaig estar reunit en Banyeres amb les agrupacions musicals de la comarca. La federació de la Comunitat Valenciana té 577 agrupacions musicals, es divideixen en comarques, la comarca de l’Alt Vinalopó té 20-25 agrupacions i cada trimestre ens reunim en un poble. L’altre dia va ser en Banyeres i van acudir de pobles com Tibi, Ibi, Castalla, Onil, Banyeres, Villena, Biar, Camp de Mirra, Beneixama i La Canyada. Hi ha molt bona relació i sempre estem comunicant-nos i ficant-nos al dia.

Entenem que esta relació comarcal, és més àmplia, a nivell de territori valencià, esteu federats?

Sí, sí, estem federats i comunicats. En cap moment ens sentim soles, estem acompanyats gràcies també a les noves xarxes socials. Precisament, ens va parlar l’altre dia la presidenta de la federació a través de webcam, per a felicitar-nos, és la primera volta que es feia.

ACTUALITAT DE LA BANDA

Quina és la salut actual de la banda?

Des que es va instaurar l’estat d’alarma, pràcticament la societat musical no ha fet cap activitat. Teníem previst el concert d’estiu, però no sé si es podrà dur a terme. El que anem a fer ara és reanudar els assajos parcials. Anem a fer un assaig de metal en percussió i a continuació, un altre assaig en el pati de la casa de cultura, que ens ha cedit l’ajuntament, per a poder fer la part de fusta. La salut és bona, la gent té ganes de començar una altra volta. Hem hagut de paralitzar, però anem a arrancar ara amb les mesures de seguretat, amb distàncies, higiene, i tot el que ens han requerit per a poder-ho fer.

Sempre és una bona notícia que cada any s’incorporen nous educandos.

Sí, precisament, la setmana que ve van a fer la prova quatre o cinc educandos més davant de tot el professorat de la banda de musica, i són ells els que avaluen si eixe alumne entra i està preparat per a la banda. Esperem en novembre poder portar a terme la recollida dels nous educandos.

Ens agradaria saber com ha afectat a la SUM la no celebració de les festes de maig.

Com totes les persones de Biar que sentim les festes, els músics també senten molt les festes, lògicament ens va desenquadrar. Però mira per on, va sorgir una idea, perquè hem d'aportar el nostre granet d’arena per a que la gent del poble sapiguera que la banda continua viva. Que millor que interpretar Sarita, d’una forma molt entranyable i que va motivar molt la sensibilitat de la gent.

LA FIGURA COM A PRESIDENT

En el teu cas, és la segona volta que eres president, què t’ha aportat a presentar-te com a president esta vegada?

Inquietud. La música m’agrada, vaig ser músic, vaig ser president, on més còmode em sent és amb la música. I jo he seguit al dia en el que ha passat en aquesta casa. Quan m’han requerit he aportat el meu granet d’arena. Em trobava amb una situació en la que personalment em podia fer càrrec, em van impulsar algunes persones, vaig trobar bon equip i bo, ara estic molt a gust. És inquietud per la música i per que Biar tinga una banda de música digna.

D’això es tracta. Perquè el teu paper com a president, quina funció compleixes?

Bo, la funció de qualsevol president és coordinar i ser el cap visible en totes les coses. Amb les bones i les roïnes, coordine amb el meu equip, supervisar i representar a esta entitat molt dignament on faça falta.

Has trobat diferències en aquest mandat?

Sí. Abans no es requerien tants papers com es requereixen ara. Tot requereix l’ús de l’ordinador, tenim inclús una secretària, perquè es requereix firma telemàtica, etcètera...

Ha canviat tot, la burocràcia esta ahí sempre, hi hauria que disminuir-la. Per lo demés, tot està bé, anem evolucionat però les evolucions han sigut positives.

Potser 10-15 anys enrere han canviat les coses, però sembla que es necessita la professionalització…

Possiblement sí, primer ha d’agradar-te la música, has de saber de què va el tema, i tercer, has de tindre disposició per poder-ho encausar per a llevar-ho a terme. És a dir, és difícil el tema de la música.

FUTUR DE LA SOCIETAT

Des de la presidència, quins objectius teniu aquest mandat?

Amb el confinament s’ha vist interromput. Però tenim un tema pendent que és l’edifici de l’escola de la música. Hem de rehabilitar-la tota i n’hi ha que donar-li les mínimes característiques i atencions que li faça falta per a poder exercir bé la música i l'ensenyança musical. Costa molts diners i no sabem quan la podrem començar però la realitat és que devem fer-ho prompte, perquè fa falta per a l’ensenyança musical. Si no hi han unes bones instal·lacions i bona infraestructura no es desenvolupa l'activitat com Déu mana. Hui per hui com he dit abans hi ha quasi 90 xiquets i necessiten unes instal·lacions dignes i còmodes. Cal millorar l'accessibilitat, la llum, els servicis...

Has comentat el tema de la formació dels músics. No podem deixar de banda la gent que ara està en la banda del Rei d’Espanya o en la Banda Nacional d'Espanya o en altres bandes de l’Estat, que han arribat molt lluny en el món de la música i que van tindre els seus inicis en la societat o que també ara són compositors.

Efectivament, hui podem dir que Biar té 10-12 músics que estan treballant i vivint de la música i que estan fora del poble. Que s’han format fora però que les arrels són de Biar, han crescut ací musicalment parlant. Tenim dos membres que estan en la Banda Nacional, altra gent que estan en l’orquestra militar o altres bandes, directors i compositors. Vull agrair-los a tots ells, perquè jo el que intentava és que encara que estiguen fora però a la volta que estiguen dins [de la banda], que la banda de Biar la sentiren com a sa casa, els dic que la banda de Biar és seua.

De fet, l’any passat, en el concert d’estiu, vam tindre el plaer de comptar amb 'Viriato' [Miguel J. Martínez] i Francisco Guillem, que són dos solistes de l'Orquestra Nacional que estigueren ací tocant i és un orgull. Per a mi és tot un orgull, i també per al company i per a l'educando que està al seu costat. Això per a un xiquet que s’està iniciant... això és tota una inspiració. I podem demostrar que tu també pots aplegar on ells han aplegat. Per tant, vull felicitar-los pel paper tan important que estan fent, fora de les fronteres d’este poble.

Per a finalizar, has comentat les activitats que s’estan reanudant…

Sí, el 20 de setembre, diumenge a les 12 del migdia, tinc confirmat que la banda de música anirà a l'ADDA, auditori de la Diputació d’Alacant. Aprofite per a dir a tots els socis que tindran un autobús per a acompanyar a la banda. I que m’agradaria que no fora un, si no dos o tres autobusos els que hagueren de vindre. Això sí, hauran d'acreditar que són socis. Jo crec que els va a agradar molt. Això és el primer, després vorem a Santa Cecília, a vore que és el que podem fer. Després miraríem a Santa Cecília a veure en quines circumstàncies podríem fer-ho.

Aprofitant açò m'agradaria fer una crida a entitats com l'Ajuntament, la Generalitat, la Diputació d'Alacant o entitats locals com la Cooperativa Elèctrica: Biar està falto d'un auditori, Biar no pot comptar amb una banda de música del nivell que està tenint sense tindre un auditori, per exemple vaig a altres poblacions i tenen uns auditoris i uns locals d'assaig impresionants. En el local d'assaig encara podríem passar un temps, no molt més, perquè ja estem justets, però un auditori és necessari i primordial. Biar per a mi ha perdut algunes oportunitats, alguns anys que ha tingut per fer eixe auditori, apele a les institucionals locals, provincials, regionals i la Cooperativa Elèctrica. Per a que pillen consciència i a veure si entre tots podem fer que Biar tinga un auditori.

Sense anar més lluny ara en la casa de cultura estem limitant l'aforament a 41 persones, l'escenari la banda són 70 persones, no podrien tocar en l'escenari perquè si cal guardar la distància d'un metre o metre i mig on hem de col·locar la banda? Si en lloc d'això pots col·locar 150 -o encara que siguen 125 butaques- ja et dóna més peu o realitzar una sèrie d'assajos per aplegar a la casa de cultura i veure 41 persones de públic... torne a reivindicar que les autoritats i els polítics haurien de prendre conciència d'impulsar la possibilitat de tindre un auditori a Biar, llocs hi ha idees hi ha moltes i pense que sí que faria falta.

Bé, ací queda esta reivindicació.

Això seria tot per al bé de Biar, no ho dic per a benefici meu ni res, ací entraria a disfrutar-lo el poble, les associacions... pense que fa molta falta. Tu eres de La Canyà i teniu un auditori que m'han dit que està molt bé, a Beneixama és el mateix, Villena té el Teatro Chapí i en altres pobles tenen uns auditoris... de fet m'ho diuen, "com és que a Biar no teniu un auditori?". Vindrà, vindrà, en algun moment vindrà i serà l'enveja de tots.

Un auditori a l'altura d'esta Societat Musical...

Pense que sí, que debem estar ací.

Esperem que a partir d'ací comence a estudiar-se esta possibilitat.

Pense que sí, a veure si un dia podem dir: "gràcies a eixa entrevista vam començar...". Agrair-te l'oportunitat que m'has donat i esperem que no siga ni la primera ni l'última.

Gràcies a tu..

L'article té 60 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).