Imprimir aquesta pàgina

Clara García: Hem de ser més coherents amb tot el que fem o com tractem als demés, al nostre planeta, als animals, la responsabilitat que tenim cadascú o el bé que pot aportar a este món”

Des de Biar Digital des de l’inici de la crisi sanitària generada per la pandèmia del COVID-19 venim realitzant una sèrie d’entrevistes als sectors imprescindibles que han continuat funcionant durant totes estes setmanes de confinament: sanitàries i sanitaris, alimentació, agents de seguretat i el sector veterinari.

Parlem amb Clara García Mora per veure com està afrontant des de la Clínica Veterinària Biar estes complicades setmanes.

Com s’està afrontant des del sector veterinari esta complicada crisi sanitària i concretament des del teu cas particular?

La crisi des del sector veterinari no s’ha afrontat com els metges i infermers que estaven als hospitals donant la seua vida, donant-ho tot, però sí que ens hem involucrat molt. Perquè tot i el desconeixement generalitzat, els veterinaris tenim molt a fer en este tema, som experts en zoonosis, que és precisament el que tenim al carrer i als hospitals.

La zoonosis és una malaltia que transmet l’animal a l’ésser humà, aleshores és una cosa que portem gravada en l’ADN des de que estudiem i sabem el que és una pandèmia, hem controlat al llarg de la història moltíssimes: la ràbia, la pesta, el carbunco, el brot de listèria que va hi haver l’any passat, les vaques boges... hi ha moltíssimes malalties zoonòtiques que hauria de fer unitat amb biòlegs, metges, viròlegs, immunòlegs... la unitat és el que venç a tot, o com a mínim és el que més possibilitats té, però en este cas s’ha pensat prou poc en nosaltres.

Pense que és ignorància, que pensen que els veterinaris som un col·lectiu que ens dediquem a acaronar animalets, a curar diarrees i vòmits dels gossos i els gats. Quan realment el nostre treball... eixa és una de les rames, però tot el que hem estat menjant durant este confinament ho han estat revisant els veterinaris, i que no tinguem més problemes de ràbia, més zoonosis hui en dia, això ho seguíem controlant els veterinaris amb les vacunes, etc... des del meu punt de vista crec que hem estat donant-ho tot.

Jo també he intentat donar tot el que he pogut, he intentat mantindre les normes que ens aconsellaven en l’OMS. En la clínica no s’han juntat més de dos persones, d’un en un. He intentat que tot fora amb cita prèvia, a banda de la protecció, portar la mascareta, la distància, netejant sense parar... tot el que estava de la meua mà per evitar l’expansió dels contagis. Com imagine que han fet tots els comerços que han estat oberts al públic.

Des de primers de març des de l’OMS es va informar que els animals no contagien el COVID-19, hi ha alguna novetat al respecte?

Pel que fa als animals i el contagi del COVID-19 als humans o dels humans als animals tot el que se sap és que els gats i furons són les espècies més sensibles a poder contagiar-se, els ximpanzés també, però en casa no tenim un ximpanzé.
Els escassíssims casos que s’han donat -en comparació a tots els que s’han donat en humans-. Després de molts estudis ens han portat a veure que l’humà pot transmetre la malaltia a l’animal, que els gats i els furons són els més sensibles, els gossos també poden contagiar-se. Però tots els casos que s’han donat -que com et dic es poden contar amb els dits de les dues mans- han sigut animals que estaven en contacte amb zero positius, persones portadores del virus i han estat exposats a càrregues virals.

Este últim cas del que s’ha parlat, del gat a Espanya, el gat va ser positiu a coronavirus perquè vivia amb diverses persones positives, però la seua eutanàsia no va ser deguda al coronavirus. El gat tenia una cardiopatia, un problema cardíac que va derivar en un respiratori, com sempre els problemes cardíacs deriven en respiratoris, i respiratoris en cardíacs. Estava en un estat prou regular, i van haver de sacrificar-lo, i com està el tema així el manaren a analitzar, van veure que a les fosses nasals hi havia virus i que en un gangli de l’abdomen hi havia virus, però l’animal no estava malalt de coronavirus, era un portador, s’havia contagiat però la seua simptomatologia no venia d’ahí, venia del cor. Aleshores de contagi d’animals domèstics a persones no, és més bé al revés. Ací els vulnerables són ells.

Veterinaria

Lamentablement estos anuncis no han evitat que molts animals siguen abandonats...

Es va veure a Itàlia la gent com a boja tirar els gossos pels balcons, l’ésser humà pot ser el millor i el pitjor d’este planeta. Quan entren en pànic es contagia amb una rapidesa... és impressionant, la por i la sicosi és el més contagiós que eixisteix.

El que ens fa por a banda que abandonen animals pensant que van a contagiar-los és que hagen adoptat algun gosset o algun gatet perquè estaven a casa i tenien temps, i com ara comencem a eixir de nou no els vulguen, ja veurem. Han hi hagut albergs que s’han quedat buits perquè s’han donat en adopció als gossos i els gats però molt pocs. I el contrari també. Esperem que no se done una onada d’abandonaments, perquè això seria terrible. Va eixir una notícia on directament deien que els gossos del carrer contagiaven el virus, això és fals, se li poden donar moltes interpretacions: com a superfície de contacte, pot ser a teua jaqueta també ho és, aleshores també contagia el virus la teua jaqueta, no?

No, amb ells [amb els animals] cal tindre una higiene que és la mateixa que estàs tenint amb tot, renta’t les mans abans de tocar-los, renta’t després de tocar-los, no és moment de achuchar però no hi ha ni un sol cas on un animal domèstic haja transmès el virus a les persones. Higiene en les seues patetes per si de cas, tampoc hi ha res estudiat de que vagen a ficar-te el virus a casa i vagen a contagiar-te, perquè estiguen xapant el sol del carrer. Se pot rentar amb aigua i sabó i ja està, res més, cal no preocupar-se ni fer-se paranoia de res més.

Quines diferències has trobat a l’hora d’afrontar este confinament entre dos localitats tan diferents com Biar i Alacant?

Hi ha de tot com en tots llocs, es veu de tot en els dos llocs.

I ara que la zona sanitària d’Elda, a la que pertany Biar ha passat a la fase 1 i Alacant continua en la 0, quines diferències has trobat?

Sempre hi ha gent que compleix amb el que ha de fer, amb les seues responsabilitats com a ciutadà amb l’empatia i respecte cap als demés, sempre. Però també hi ha ovelles negres sempre, i a eixos no els podem controlar. L’únic que podem fer en este cas és abogar a la responsabilitat de cada u i ja sabem que això és una cosa relativament dubtosa. Podem ser optimistes i pensar que l’ésser humà és responsable, o ser realistes i dir que hi ha de tot.

Els negocis locals s’han fet més imprescindibles en estos mesos, al no poder-se desplaçar el veïnat a altres zones. Penses que haurem de reflexionar sobre la vitalitat dels comerços i serveis locals sense els quals es pot dir que no hi hauria poble tal i com el coneixem?

Pense que sí, que la gent del poble hauria de reflexionar sobre com al no poder eixir del seu poble han pogut abastir-se pràcticament de tot. Jo he estat allí treballant [a Biar] i ací [a Alacant] confinada els dies que no treballava i realment a penes he vist diferència per poder aconseguir les coses que necessitem de veritat. Coses necessàries, perquè tot el demés són capritxos, són desitjos d’un mateix. Aleshores Biar és un poble amb poc de comerç i crec que haurien de pensar que invertint, comprant i ajudant al comerç del seu poble, del teu poble, ajudes a l’economia del poble i ajudes a tot i a tots. I han tingut un servei de supermercats, un servici de farmàcia, el Centre de Salut on es podia telefonar i aclarir dubtes, el centre veterinari també obert perquè ha hi hagut treball, han hi hagut molts casos, no sé què ha passat però s’han acumulat els casos, de tot un poc.

Pense que haurien de reflexionar seriosament sobre anar-se’n fora a comprar o invertir en l’economia de Biar, crec que és una cosa fonamental i superimportant.

Alguns sectors s’han queixat de falta d’informació per part de les administracions. En el cas de les veterinàries ho has viscut així també?

Mai no ens van a dir la veritat, però mai no ens ho diran en res. Ens diran el necessari, el just, el que necessitem saber.

En l’àmbit veterinari hem estat prou informats perquè realment som sanitaris encara que no se’ns considere així, se’ns considera quants els ve bé. En este cas els ha vingut molt bé que tinguem en la clínica mascaretes, gorros, guants, generadors d’oxigen, respiradors, monitors i qualsevol tipus de material que pogueren utilitzar en un hospital per a ajudar amb tota esta pandèmia. I hem estat els veterinaris cedint tot el que hem pogut quan ens ho han demanat, i quan no ens ho han demanat, voluntàriament també ho hem fet. És a dir, que som un col·lectiu que ens considerem sanitaris perquè pensem que ho som, a ulls del govern ho hem sigut sols quan s’ha necessitat ajuda per als hospitals. Ara ja tornem a no ser-ho, ja ens està costant a nosaltres trobar guants per operar o alcohol, especialment, perquè ho té retingut la Generalitat i tot va cap als hospitals. Sense anar més lluny en el meu cas vaig estar fent un tour i buscant, passant-ho mal per poder trobar guants per a poder operar. Estic utilitzant guants, mascareta i pantalla tot el temps, tot el temps... no és com qui ix a comprar i ho gasta només per això.

Informació hem tingut, més o menys la de tot el món i a banda estudis mèdics que ens han arribat per estar en l’àmbit sanitari, i tenim els nostres veterinaris, immunòlegs, viròlegs, epidemiòlegs... estudiant com a bojos el virus, perquè tenim moltíssims coronavirus en els animals. Per a nosaltres el coronavirus és una família de virus molt coneguda, sols que este és nou i no teníem ni idea, anàvem coneixent poc a poc com es comporta però no teníem ni idea de com funcionava i encara tenim moltíssimes coses que hem d’averiguar del comportament del virus.

Aleshores sí que he pogut tindre informació abans que altres persones però perquè tenim grups a nivell de província o del país. Hi ha vertaders cracks en este tema i ens han anat donant informació conforme eixia. Hem estat prou al dia respecte al virus, pel que fa a morts, malalts, col·lapse i altres.

Com valores l’actitud de la gent de Biar afrontant el confinament i la pandèmia?

Hi ha gent per a la que precedeix el seu desig per damunt de tots, no han tingut un cas que ho hagen viscut de prop, en primera persona. Això passa en tots els llocs.

Com el virus no es veu és difícil que entre en el cap d’algú que està ahí, els espanyols tenim una forma de ser molt sociable, ens encanta tocar-nos, besar-nos, abraçar-nos... estar a l’aire lliure prenent alguna cosa però sempre prop.

Quines reflexions d’esta crisi sanitària, que també està derivant en econòmica creus que haurem de traure la ciutadania?

Les reflexions que hauríem de fer de tot açò i del Sistema Públic de Salut és que ens estem carregant el planeta. Ens ho està dient a crits, estan apareixent coses que no existien, o estaven congelades i s’estan descongelant, tot este canvi climàtic estem tenint tota la pol·lució, tota la brossa que deixem, ajuda molt a que les coses muten i canvien i apareguin noves. Este planeta necessita un equilibri per funcionar bé, i eixe equilibri estem trencant-lo des de fa molt de temps. I pense que hauríem de reflexionar sobre això, sobre l’important que és cuidar dels demés, a un mateix i als demés, l’empatia, el respecte, el civisme... però no sé si això ho aconseguirem algun dia. La vida passa ràpid, i gent amb qui estaves fa dos dies està en un hospital i no vas a acomiadar-te d’ell o d’ella. És molt seriós i molt trist. Hauríem de ser un poc més coherents amb tot el que fem o com tractem als demés, com tractem al nostre planeta, als animals, la responsabilitat que tenim cadascú o el bé que pot aportar a este món.

Jo crec que sí que h ha gent que ha fet eixa reflexió, com sempre hi haurà altres que no l’hagen feta.

I quines reflexions hauran de traure des del Sistema Públic de Salut i les administracions?

L’error més gran va ser retallar en salut, retallar en Sanitat i Educació. Són dos pilars fonamentals per a que un país es desenvolupe, cal tindre altres coses però el retall en Sanitat em sembla una atrocitat, directament. No cap en el meu cap que no hagem pogut afrontar açò, que haja hi hagut tal col·lapse que s’haja de triar si entubar a una persona de 80 o de 60 pels anys de vida que li queden, no és jugar a ser Déu perquè òbviament no estàs jugant, però és decidir qui viu i qui mor, tal qual.

Em sembla l’extrem dels extrems, perquè no hi havia material suficient, perquè no hi havia el que feia falta, ningú o quasi ningú està preparat per a una pandèmia i és molt complicat de gestionar, en sóc conscient. Ningú no ho hauria fet bé, tot govern ha comés i hauria comés errors, uns millors i altres pitjors, per suposat, però la perfecció en una crisi com esta no existeix, i amb tanta població com hi ha en este planeta sempre anem a tindre gent que protesta, que faça cacerolades, que es manifestes en barris rics, on han estat confinats com ningú, sense que els falte de res, i després se junten tots a cridar al govern... són coses que no entenc, és el que comentava que els desitjos s’imposen davant de la necessitat i el benestar de tots. No ho puc entendre, espera a que passe tot açò i després digues el que hages de dir, però ara mateix hem de ser una unitat.

Crec que va ser un error molt gran [retallar en sanitat], ho vaig pensar en el seu dia i ara ens ho ha demostrat el curs de la vida. Retallar en sanitat és una de les majors atrocitats que es pot fer en un país, sobretot quan hi ha una Sanitat Pública tan bona com la que tenim ací, a Espanya.

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).

Inicieu sessió per enviar comentaris