1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Ramón Belda: "El futur passa pels joves, perquè la gent es puga quedar ací, passa perquè la gent crega que Biar és un poble on mereix la pena quedar-se"

El 27 de juny de 1995 prenia possessió del càrrec d'alcalde de Biar Ramón Belda Díez, per primera volta des de 1979 ocupava este càrrec un alcalde d'una formació de centre-dreta després de quatre legislatures seguides amb alcaldia socialista. En aquelles eleccions el PP va arribar per primera volta a Biar a la majoria absoluta amb el 48% dels vots i 6 regidors.

Belda, qui ja havia ocupat el lloc de líder de l'oposició anteriorment va governar fins a l'any 1999 on el Partit Popular va perdre un regidor que va guanyar el PSOE i es va vore obligat a arribar a un pacte amb el Bloc Nacionalista Valencia (BNV) -actualment dins de Compromís- que tenia un regidor i que va començar a primers de juliol del 1999 novament amb Belda com a alcalde, tot i que este pacte es va trencar amb la moció de censura que va tindre lloc un any després on el Bloc va donar l'alcaldia al socialista Cristóbal Román. Haurien de passar set anys fins que el PP recuperara l'alcaldia de Biar, coneixem de primera mà aquelles i altres vivències de qui hui afirma que no representa res i sols ser un ex-alcalde. Podeu veure l'històric electoral de Biar a continuació.

 EnVídeo

 

Si preferiu veure l'entrevista en vídeo punxeu ací

Què suposa ser alcalde de Biar?

Primerament és un orgull tremendo, per un poble meravellós com és Biar. I després una gran responsabilitat que acompanya al que és Biar. 

Quins penses que són els principals reptes o dificultats als quals s'enfronta un alcalde al accedir al càrrec?

Et refereixes a ara o quan vaig ser jo alcalde?

Entenc que la política ha canviat molt des de quan eres alcalde, però anem a centrar-nos quan tu eres alcalde.

El principal repte sempre ha sigut la joventut, són el futur de Biar, i vaig lluitar tremendament fins aconseguir un institut, perquè per a mi l'educació sempre ha sigut fonamental. Pensava que aconseguir un institut de Sencundària per a Biar era una de les principals objectius, perquè els números no donaven. Vaig haver d'aprofitar-me de les amistats que tenia dins de l'administració i al final l'institut de Biar ací està, que està donant els seus fruits i està treballant pel futur de Biar. Eixe és el principal repte que vaig tindre.

Pel que et referies a la política quan l'exercies, en uns mesos farà 25 anys que vas accedir al càrrec d'alcaldia, com creus que ha canviat la política municipal en este temps?

Des de fora que ho veig jo tremendament. També té reptes molt importants, té assumptes que l'administració que hi ha ara o la que puga vindre ha d'agarrar el bou per les banyes i ha de tractar de solucionar, perquè a Biar hem de buscar-li el futur. Això passa perquè la gent no se n'haja d'anar fora a treballar, passa perquè la gent jove tinga expectatives de futur sinó estarem com el que molta gent diu per ahí: "la España vaciada", ens quedarem un "un poble d'agüelos" i eixe és el primer futur. Han de buscar patrimoni, coses per als majors, tot, però l'objectiu principal ha de ser la joventut per a que puga quedar-se en Biar.

Un poble dormitori com diuen veritat? 

Però això no és el futur.

Efectivament.

El futur ja t'ho dic i no em cansaré de reiterar-ho, passa pels joves, perquè la gent es puga quedar ací, passa perquè la gent crega que Biar és un poble on mereix la pena quedar-se.

En el teu cas vas ser el primer alcalde d'un partit de centre-dret que va accedir al poder a Biar després de 16 anys de govern del Partit Socialista (1979-1995), això va marcar d'alguna forma el teu mandat?

Clar, el primer dia que em vaig sentar [a la butaca d'alcalde], jo ja vaig estar molts anys en l'oposició, que havíem guanyat, el Partit Popular havíem guanyat les eleccions en varies legislatures, el que passa que no aconseguíem la majoria absoluta per poder governar, i jo ja tenia certa experiència com a regidor, ja sabia tots els intringulis de l'Ajuntament i les coses. O siga que no vaig entrar la primera volta sense conéixer res. Però el dia que em vaig assentar en el silló de l'Ajuntament de l'alcalde va ser tan gran la responsabilitat que un té... no dic que vaig tremolar però com a mínim un poc "asustaet" sí que estava [somriu].

Et vas descuallar com diem, esta expressió popular.

Sí sí.

Què recordes amb més gratitud dels teus anys de mandat?

Gratitud de la gent, la col·laboració que vaig tindre per totes les associacions que es van volcar en que el meu mandat tinguera l'èxit necessari. I per supost la col·laboració de tots els meus companys que es van deixar la pell treballant i a partir d'ací, tant l'administració provincial com autonòmica que es van volcar amb Biar, que van aconseguir coses que eren impensables per a Biar. I com som un poble que tenim un patrimoni immens i estava d'alguna manera un poc abandonat, li vam pegar un revulsiu per a que el patrimoni es recuperara o almenys no es perguera i ahí el tenim.

És inevitable quan preguntem per les coses positives referir-nos també a les negatives, què coses recordes amb més disgust o amargor?

Més disgust supose que la moció de censura, quan es van juntar perquè va hi haver un pacte entre el Partit Socialista i el Bloc [Nacionalista Valencià] que es deia en aquell moment que van negociar Orba per Biar [a la comarca  la Marina Alta], van fer la moció de censura i havent-me aprovat la setmana anterior el Pressupost Municipal [gràcies als vots del PP i el Bloc] a la setmana següent em van fer la moció de censura... si pensaven governar [el Bloc amb el PSPV-PSOE] no haurien aprovat el Pressupost. Si van aprovar el pressupost és perquè pensaven continuar governant [el Bloc amb el PP pel pacte de govern que tenien].

I tot eixe temps van haver de govern el Partit Socialista i el Bloc, actualment dins de la Coalició Compromís, amb el pressupost que el Partit Popular i el Bloc havien aprovat.

Clar, perquè el PSOE havia votat en contra, però el Bloc sí que havia votat amb nosaltres [amb el Grup Popular] a favor. El pressupost era el nostre, així com els gastos i inversions. A l'any següent ja van haver de fer els pressupostos ells [el PSPV-PSOE i el Bloc].

També sembla un poc com un pacte contra natura, perquè en l'actualitat no s'entendria Compromís i el Partit Popular que governaren junts, no?

Sí, però l'opció que hi havia per al Bloc era pitjor... [somriu] si no el compromís que tenien entre els dos partits [entre socialistes i nacionalistes del Bloc] en tota la Comunitat Valenciana de fer els pactes [en els ajuntaments] en Biar no el van acceptar, per què? doncs perquè no els va agradar...

Una llàstima que transcendisquen estes coses a la política local...

No, però les coses són així, però no sols en la local, en la provincial, en l'autonòmica i fins i tot en la nacional.

Si canviem de tema, com t'agradaria o com creus que recorda la gent els teus anys de mandat?

[Somriu] Això no m'ho hauries de preguntar a mi, li ho hauries de preguntar a la gent...

I com t'agradaria que es recordara o què destacaries?

T'ho he dit moltes voltes [fora de l'entrevista]: un alcalde que va obrir Biar, ja que estava tancat. Estava incomunicat, per exemple el Plàtano amb el Convent, vaig obrir el carrer. El Convent amb Maisonnave també estava incomunicat, vaig obrir l'avinguda del País Valencià. Això m'agradaria perquè li vaig obrir les portes, vaig trencar el cinturó que tancava Biar, a partir d'ací van hi haver construccions. El patrimoni crec que és molt important que es recuperara, vam aconseguir l'hotel, el turisme també es va aconseguir, vam fer també el museu i per supost si d'alguna cosa estic orgullosíssim és de l'institut de Secundària, això és el que més orgullós estic.

Fent menció al que diu l'escut de Biar, "Claudo et Aperio Regnum" (tanque i òbric el Regne) dius que vas obrir Biar...

El vaig obrir, estava tancat completament. Biar no podia expandir-se, l'àrea d'expansió del poble estava en mans de quatre famílies que necessitaven que s'arribara a un acord amb ells per poder obrir-ho, i ahí està Biar. Des d'aleshores el casc antic està en un lloc i el Biar modern està en un altre però sense barreres de cap classe.

18

Saps que hi ha una reivindicació, sobretot per part de l'esquerra local sobre que s'hauria de revitalitzar el casc històric.

Però des de quan l'esquerra té el patrimoni de reivindicar el casc antic? Jo que no sóc d'esquerres, vaja, se me nota que no sóc [riu], jo que no sóc d'esquerres la meua preocupació és el casc antic, estic molt preocupat perquè està morint-se, però no li done el mèrit a l'esquerra de que estiga esta preocupació, jo la tinc i jo sóc de dreta, i igual que jo molta gent que està preocupada per això.

Diriem que hauria de ser una cosa en conjunt.

Clar, és que les coses quan es fan a Biar... jo he pecat de ser molt sectarista quan he estat governant. Jo les meues coses eren les primeres. Però pequem perquè hauríem d'unir els esforços per poder aconseguir les coses, sempre sumant es trauen més coses que apartant una part de la societat. Perquè per exemple, asfaltar un carrer què és d'esquerres o de dretes?

Ni d'esquerres ni de dretes.

No té color, crear un museu de què és, d'esquerres o de dretes? No té color. Per tant és de ser bon ciutadà o bon gestor o ser roín, ni més ni menys.

Has comentat que tu seguies la teua línia, has fet un poc d'autocrítica com dient "era això i era això". Per tant, tu canviaries alguna decisió del teu mandat, alguna actitud o alguna cosa?

El primer que canviaria és que al dia següent d'entrar [a exercir l'alcaldia] telefonaria al líder de l'oposició i intentaria arribar a acords amb ell, no els apartaria conforme vaig fer jo i conforme em van fer a mi i conforme han anat apartant als demés. És un error grandíssim i ho dic perquè ho veig des de la barrera, és el que hem comentat: unir esforços pel bé de Biar molt millor. A més a més ja t'ho he dit, ni el patrimoni ni res de Biar és patrimoni ni de l'esquerra ni de la dreta, és patrimoni dels de Biar i em pareix que un dels meus errors grans és que vaig entrar i ho vaig fer com un poc sectari, vaig a fer les coses... perquè a mi també m'havia passat exactament, jo havia estat abans en l'oposició i a mi també m'havien apartat. O siga que era com una espècie, diguem, de represàlia que ara no ho faria pel que m'has contestat.

Represàlia democràtica però represàlia...

Sí sí, tenia tot el dret del món de governar jo, era una majoria absoluta, la majoria de gent de Biar havia decidit que governara, però va ser una equivocació que vaig tindre, o una equivocació o un canvi, que ara pense que és diferent.

Amb el temps les coses se veuen diferent, no?

Sí sí.

Finalment, l'any passat van hi haver eleccions locals i després d'estos quatre anys del tripartit d'esquerres el PP ha recuperat l'alcaldia de Biar. Com veus el panorama polític a Biar? Penses que eixes disquisicions que comentes entre l'oposició i el partit governant s'haurien de portar d'altra manera o que hi haguera menys partidisme?

Clar, patim del mateix defecte de sempre, el nostre... nosaltres no ens podem equivocar, el que decidim nosaltres és el millor i la gent que proposa les coses contràries estan completament equivocats. Això és un error, des de la barrera que estic veient-ho jo. Crec que a la millor no ho faria, tampoc puc jutjar les situacions, perquè sempre he dit que almenys els ciutadans un dia en la seua vida haurien de ser alcaldes, perquè moltes voltes s'evitarien moltes crítiques i moltes coses que des del coneixement, des de l'Ajuntament pensen que es pillen decisions arbitràries i és molt complicat això. En un poble xicotet ser alcalde o governant és molt més complicat que ser en un poble gran, quan pilles una decisió davant de tu estan les cares, els ulls i coneixes a la gent que vas a afectar, en un altre poble o ciutat més gran quan pilles una decisió no estàs condicionat de res, però ací o bé el teu veí, o bé un familiar o bé el teu amic estàs perjudicant-lo o afavorint-lo, i és més complicat pillar decisions que pillar-les en altres llocs.

Sempre dic que un mitjà de comunicació local et trobes als anunciants, subscriptors i lectors pel carrer, sembla que en les capitals passa amb la política igual.

Sí però no veus les cares, no tenen noms i en un poble sí que tens noms. Arreglar un carrer i deixar d'arreglar-ne un altre significa -per dir un exemple- que afavoreixes, a tot el poble, però afavoreixes més als d'eixe carrer i perjudiques als de l'altre. D'eixa manera no saps a qui afavoreixes [en les ciutats], estàs més condicionats i després et demanen explicacions, és més complicat, tenim un plus de "perillositat".

El teu consell seria eixe, no? Aparcar els interessos dels partits i centrar-se en els interessos del poble.

Hauria de ser una Corporació... la veritat que des de l'Ajuntament intentar fer política nacional és una tonteria, això de presentar mocions perquè en el partit te les passen per a recolzar una cosa o l'altra. Anem a fer eixes mocions on realment importen, que són en la Diputació, o en la Generalitat o en el Parlament espanyol, i ací el que interessa és pillar decisions el més consensuades possible sobre coses de Biar, que l'altre ja vindrà per "añadidura".

Finalment si vols afegir alguna cosa més.

Agrair-te que te n'hages recordat de mi, ja et dic que jo no represente res, sols sóc un ex-alcalde.

Que no és poc.

Bueno.

Moltes gràcies Ramón.

A vosaltres.

(Esta entrevista que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).

Mitjà

Inicieu sessió per enviar comentaris

   yt    Instagram

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Xarxes socials

BiarDigital 📌Vos deixem una nova entrega de 'Fent poble' de la mà de Pablo Ortín, qui ens acosta el nou projecte de Jose Martín… https://t.co/sB5IuJqjqW
BiarDigital 📌Cada mes trobareu la vinyeta, per Eloy Alemañ, sols en la nostra edició en paper. Vos deixem la del mes passat, un… https://t.co/QzCDTa7M5v
BiarDigital 📌Podeu descarregar el número 16 de Biar Digital en paper, recordar-vos que la setmana que entra traurem nou número,… https://t.co/G0oBNKdDTU
BiarDigital Des del @PsoeBiar lamenten que el Partit Popular s'oblide de l'aconfessionalitat de l'Estat en l'homenatge a les pe… https://t.co/2vctZr5z0O

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Enquesta

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com