• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Tere Colomina: "Dins del nostre concepte de manteniment de la natura contribuïm per exemple en este 40 aniversari per l’eliminació del plàstic"

Tere Colomina: "Dins del nostre concepte de manteniment de la natura contribuïm per exemple en este 40 aniversari per l’eliminació del plàstic"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
Tere Colomina: "Dins del nostre concepte de manteniment de la natura contribuïm per exemple en este 40 aniversari per l’eliminació del plàstic"

No cal dir que el lloc que té el teixit associatiu en un municipi com Biar és vital, parlem esta volta amb el Centre Excursionista de Biar (CEB) que enguany celebren el seu 40 aniversari. Ho fem amb una ampla representació de la seua junta directiva, concretament amb Tere Colomina (presidenta), Miguel Ángel Maestre i David Martínez (vicepresidents), i Javier De San Cristóbal, Adriana Francés, Federico Rico (vocals) i Cristina Francés (tresorera), qui juntament amb Mónica Bodí (secretària), José María Verdú Francés i José Sanjuán Hernández (vocals), formen la junta directiva del Centre.

Enguany celebreu els 40 anys del Centre, com va néixer?

Tere: Esta pregunta dels que estem ací qui millor pot respondre és Federico perquè va ser un dels fundadors del Centre.

Federico: Com bé dieu el Centre es va fundar ara fa quaranta anys per un grup de xiquillos que no nombraré perquè segurament se m’oblidarà algun, però que ens criàvem en aquells anys per les rambles, per la Bassa Nova, jugant per ahí, tot el que no eren hores lectives les passàvem en el carrer, i a un poble com Biar és fàcil enamorar-se de la muntanya.

Quan vam complir aproximadament dihuit anys, encara molts de nosaltres no érem majors d’edat, però vam prlar amb l’Ajuntamen per a demanar un local on poder juntar-nos i a partir d’ací crear un club, perquè en la comarca ja s’anaven creant altres clubs de muntanya i nosaltres no volíem ser menys. En aquells anys era Justo l’alcalde [Román Soriano] i ell ens va donar les claus de la Casa Marco. Aleshores la Casa tenia al pati herbes molt grans, però érem joves i teníem molta il·lusió i cada volta va anar agrupant-se més gent i ho vam anar acondicionant i en poquet temps vam tindre un local mitjanament digne, també és veritat que vam passar quantitat d’anys amb els nostres “altibajos” però vam compartir experiències i sobretot vinculades sempre en la naturalesa.

Quines activitats s’han preparat per celebrar-ho?

T: Hem pensat sobretot activitats dirigides a la gent jove i xicotets també fent partícips a la secció de corredors. Aleshores hem començat fent les tradicionals marxes que fem, les intercomarcals... vam introduir enguany la marxa diürna, que la vam poder fer corrent, i una marxa infantil, i ara tenim la nocturna [dissabte de la setmana passada]. Després farem l’activitat d’estiu, anirem a fer rafting i després també una nova activitat del 40 aniversari serà un cap de setmana familiar amb els pares i els xiquets. I després tenim l’eixida del canvi de fulla que volem fer-la a Cazorla. També tenim pensat en setembre fer alguna travessia per Pirineus, a banda de totes les marxes que fem intercomarcals per tota la comarca amb els nostres companys d’altres centres.

123

Quina penseu que ha sigut l’evolució durant estes quatre dècades?

Miguel Ángel: En estes quatre dècades l’associació ha canviat molt en diferent manera de funcionar perquè les èpoques ens porten a funcionar d’altres maneres, abans es funcionava molt de forma com els xiquillos -com ha dit Federico- i ara les coses han anat... no sé si evolucionant a millor o pitjor però un canvi en la manera de fer les coses per temes de seguretat. Aleshores en totes estes coses s’ha notat molt de canvi, eixe canvi s’ha notat, a millor o a pitjor, no ho sé. Igual que ho hem notat en la muntanya, la naturalesa ha estat canviant també en estos 40 anys i com tot açò ens ha portat a reinventar-nos i fer moltes coses de diferent manera perquè`conforme ho fèiem abans ara ens portaria molts problemes. Per tant ens porta a pensar les coses molt, tot el que ens porta a -ja portem molts anys- però les coses han canviat. Per sort o per desgràcia hi ha molta burocràcia. En definitiva el Centre ha anat millorant, ha tingut les seues èpoques: de més activitat, i de menys però sempre ha estat.

Entenem que també a hi hagut una evolució en el número de socis i sòcies...

MA: Ha canviat molt, va hi haver una època com passa ara, que de xiquillos no teníem res, i anàvem al Centre Excursionista al carrer Marco a jugar a les cartes, i anàvem un muntó de xiquillor, s’apuntaren molts. Després en passar eixa època se’n borraren molts. Però és veritat que l’evolució que portem és de tindre prou gent associada, i sobretot el que demane és que la gent que s’apunte que faça alguna activitat o que col·labore. Hi ha gent que s’apunta per la simpatia amb el Centre, però si algú ve i tira una mà ho agraïm tots.

Com heu comentat la primera seu del CEB va ser la Casa Marco, quan va ser quan vau passar a l’actual ubicació al costat del pou de la neu en l’antic escorxador? O heu tingut seus intermitges?

MA: En el 2012 va ser quan vam canviar de seu i vam vindre on estem en l’actualitat.

He comentat que que trobeu diferent la vostra relació amb el medi ambient, també pot estar motivada pel canvi climàtic?

MA: Per exemple amb les fonts, jo ho he conegut menys però fons a Biar la gent major diu que podies anar per la muntanya sense necessitat de cantimplora, perquè hi havia en tots llocs. Ara si no la portes en la majoria de llocs no veus, es nota moltíssim i el monte està en moltes temporades molt més sec del que estava, es nota que plou menys.

Javier: No és això només, sinó que estan punxant molts pous i secant els aqüífers i els jaciments de les fonts estan secant-les totes, antigament a Biar hi havia un pou a Biar, el del Figueral, que era d’on es treia l’aigua, i actualment estan traient l’aigua de molts llocs i estan secant-ho tot.

Hi ha activitats que organitzeu amb altres Grups de Muntanya o Centres excursionistes dels pobles de la contornada, com és la relació?

T: En les intercomarcals són deu pobles: Ibi, Cocentaina, Alcoi, Ontinyent, Onil, Banyeres de Mariola, Villena, Bocairent i Biar. Estem contents perquè enguanya tocava Biar on ens reunim tots per preparar el calendari anual i jo crec que des del primer anys que es va fundar no s’havien reunit tots els pobles, aleshores està la cosa prou animada.

David: I és una activitat que està prou consolidada entre nosaltres també. Si algun poble s’ho deixe hi ha un altre que està disposat a prendre el relleu.

J: Cada mes s’organitza un poble d’organitzar-ho i es fa una marxa en cada poble. És bonic perquè ens juntem tots i hi ha una relació diferents pobles i membres d’altres grups, coneixem l’entorn...

T: I la del Montcabrer amb els companys de La Canyà, Banyeres de Mariola i Beneixama genial, és dura perquè eixa marxa ho és, però quan acabem sempre diem que a l’any que ve no la farem, però tornem a estar els mateixos allà a l’any següent.

Esteu federats amb altres clubs, centres, grups de muntanya...?

T: El Centre Excursionista forma part de la Federació d’Esport de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana (FEMECV), de fet demà [el dissabte de la setmana passada] vindrà el nou president de la Federació juntament amb membres del Comité de Senders, perquè nosaltres ací el CEB també té dos senders de xicotet recorregut (PR) i també tenim un sender botànic. I també formem part de la xarxa de senders.

122

Entenem que a nivell local també teniu relació amb associacions locals com ara el Reconco.

T: Són tipus d’activitats distintes, que són més per la natura. Nosaltres dins del nostre concepte de mateniment de natura contribuïm per exemple en este 40 aniversari per l’eliminació del plàstic, com veieu estem fent regals -com veieu- de gots, també insistim en les marxes que la gent es porte els gots, en la marxa nocturna donarem les botelles... un poc ajudar al medi ambient a eliminar eixe plàstic.

Quins propòsits podem dir que té el CEB?

F: Ens preocupem de que el soci disfrute i el senderisme és l’activitat principal perquè bàsicament és el que ens demanda el soci, si hi ha qualsevol altra proposta estem oberts a que dins del CEB hi hagen sectors que puguen buscar altres eixides. Ara està apuntant-se gent més major, i estem disfrutant del senderisme, bàsicament.

MA: Nosaltres no són seccions molt definides perquè no som molta gent però hi ha una de gent que escala, una altra de gent que corre, i en tenim tres o quatre. Si algú demana altra cosa entre tots anem fent. També fem neteja de senders, manteniment, i no només la rama de senderisme, tenim altres, fem un poc de tot.

Clar, sembla que a Biar estem molt orgullosos del nostre entorn natural..

Totes i tots: Però s’ha de mantindre...

Quina responsabilitat pot tindre la junta en la bona marxa del Centre Excursionista?

T: La junta directiva és la que ha d’organitzar i també he de dir-te que a lhora de fer qualsevol activitat n tenim problema, toquem a la porta de qualsevol soci i la veritat és que la gent respon. Pel que fa a la junta com totes, intentar fer-ho a l’igual que les altres el millor que hem pogut.

Què penseu que aporta la vostra associació a Biar o per què és necessària?

MA: Hi haurien molts motius, un d’ells és un poc que el CEB aporta l’educació mediambiental, practicant i respectant la muntanya, al final és nostra, la disfrutem però cal respectar-la perquè així la podrem disfrutar molt més temps. És una manera de que es done compte sobretot la gent jove de que la muntanya s’ha de fisfrutar però respectant-la, i això és una obligació que la tenim per a sempre, la podem disfrutar sempre que vulguem.

Cristina: També donem a conéixer el poble...

J: Jo si no estava en el Centre no coneixia molts racons de Biar. I gràcies a que ací hi ha molts racons de Biar, tens l’oportunitat de conèixer llocs i senders, que si no estàs en ee grup és molt difícil fer-ho. En qualsevol moment tens a David, que és una persona que es coneix els senders de tot el poble i en qualsevol moment li ho dius i ell et porta, o Miguel Ángel o qualsevol altres que estiga patejant el monte, és una oportunitat molt gran de poder conèixer el monte de Biar.

T: I d’eixir als voltants i portar gent que també venen en les nostres marxes i que queden encantats.

David: El que coneixen uns i altres s’ha de compartir per a que no es perga, i que la gent sàpiga on està, perquè algunes coses són interessants i si no els portes o no ho contes, poc a poc va perdent-se. És interessant que la gent vinga a les activitats i nosaltres en la mesura que puguem els anem ensenyant el que coneixem.

Hauràs d’esciure algun llibre per a recollir eixes rutes...

C: Qualsevol dia... [riuen].

D: No sóc molt bon escriptor, eh?

Si voleu afegir alguna cosa més?

T: Donar-vos les gràcies per difondre unes activitats que són del Centre Excursionista i del 40 aniversari, i que estem a la vostra disposició si alguna volta voleu alguna cosa més.

Moltes gràcies a vosaltres. I gràcies pel treball de conservació i preservació del medi ambient i de conscienciació de que és de totes i tots i l’hem de cuidar.

Totes i tots: Moltes gràcies.

L'article té 48 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).