• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Antonio Albero: "Si no hi ha ningú que alce la veu als pobles serem els últims en tot"

Antonio Albero: "Si no hi ha ningú que alce la veu als pobles serem els últims en tot"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
Antonio Albero: "Si no hi ha ningú que alce la veu als pobles serem els últims en tot"

Conegut pel seu passat on va fer seues les reivindicacions sindicals dels treballadors i treballadores a Biar, així com actiu membre en l'AMPA, Antonio Albero Francés s'ha erigit com a portaveu de la Plataforma de Jubilats i Pensionistes de Biar, que ha organitzat tota una sèrie de concentracions en reivindicació per les pensions justes i actualitzades amb l'IPC, així com que s'inicien els tràmits per construir un centre de dia a Biar i que així la gent major del poble no haja de passar els últims anys de la seua vida fora de Biar. Albero ens explica les reivindicacions de la plataforma, així com les pròximes accions que afronten, i com veu el futur de les pensions, entre altres.

 

Com va sorgir començar a fer estes convocatòries per part de la plataforma?

Com em trobava identificat amb les reivindicacions que començaven a donar-se vam començar a convocar a la plaça on vam ser cinc persones la primera volta, estàvem mirant-nos uns a altres preguntant-nos el motiu de la convocatòria, creíem que vindria més gent, i el primer que vaig pensar és que si som cinc és una barbaritat, i el que calia fer era escampar-nos i anar dient que tots els dilluns continuaríem. L'únic que vaig fer era preocupar-me per fer-ho més públic a través d'uns cartells en llocs significatius, Canal 3 també es va brindar a posar-ho i a partir d'ací eixe dilluns ja érem entre 30 i 35 per a anar pujant en número en les convocatòries següents, fins al dia 19. Este dilluns passat [dilluns 26] ja va ser l'últim de moment, perquè és estressant per a qui està tot el dia maquinant o fent coses o aportant informació, perquè ho hem estat fent periòdicament cada dilluns per a reivindicar les pensions i aprofitant reivindicar també el dèficit que tenim els pobles, un fet que s'ignora a les capitals. Entre ells és la falta d'assistència en qüestions de geriatria o en assistència social per als dependents, també per desplaçar-se en un vehicle, si no el tenen difícilment es poden desplaçar... haurien d'anar a un centre com el d'Elda, Villena o Alacant, al no hi haver transport públic... i eixe dèficit volem reivindicar-lo com molts altres més perquè al final si no hi ha ningú que alce la veu als pobles anem a ser els últims de tot.

Estes concentracions han anat augmentant en número fins al dia de Sant Josep, que va ser la més nombrosa. Està previst reprendre-les?

De moment volem descansar un temps perquè hem tingut el dilluns de Pasqua, després Sant Vicent, després ens clavem en Festes i la gent té coses a fer i és veritat que la gent diu que quan calga donar notícies importants o que siga necessària una reflexió a nivell de les pensions i a nivell del que reivindiquem trobem que serà necessari fer una manifestació o una concentració més gran haurem de cridar l'atenció i juntar-nos a ser possible un dilluns, tot i que no descartaríem un dia de festa per a que vinguera més gent i així implicar la gent jove.

No anem a deixar-ho estar perquè és un moment que hem d'aprofitar l'ocasió que hi ha gent amb voluntat i ganes, si no passa el temps i continuem amb el dèficit de sempre. Hi ha moltes coses que reivindicar, però nosaltres no sols parlem en el nom de Biar, mirem a La Canyà, el Camp de Mirra o Beneixama, que són els pobles que estan igual que nosaltres, tot el món té dret a tindre el que demanem, perquè del contrari menut futur ens ens espera... 

003

El dia de Sant Josep desenes de persones ompliren la plaça de la Constitució reivindicant unes pensions justes i un centre de dia

Vos heu constituït com a plataforma per la facilitat jurídica que té, però vos heu plantejat en un futur constituir-vos com a associació?

Sí, més que res per poder tindre veu en el Consell de Participació Ciutadana i allà on siga important, tot i que ara ens reivindiquem com a plataforma i estem exempts de qualsevol protecció, però ho tenim com a objectiu en els pròxims mesos, de fet estem treballant amb persones que estan formades i són advocats, o que treballen en geriatria, en serveis de salut, en centres de dia... i també altra gent del poble que coneix les nostres inquietuds i estan disposats a treballar.

També estem visitant centres d'atenció primària i centres de dia i residències de majors per saber tots els obstacles que ens hi podem trobar -que sabem que són molts-, però com vam dir l'altre dia en l'assemblea ara estem a temps i està tot a favor nostre, és a dir, cada volta hi ha més gent amb més anys, estem clavant-nos ja en noranta anys i en un termini de 30 anys s'ha duplicat la gent que arriba a l'edat de 65 anys i en un termini de 20 anys s'ha duplicat els que arriben a 80 anys, i va a més.

També tenim l'inconvenient que hui per hui la mitjana de fills per matrimoni és d'un i un poquet més, això vol dir que la gent major està més desprotegida i anem a més, com déiem en el manifest, de fet tots els nostres fills estan fora de la localitat, no podem ser càrrega d'ells i anar desplaçant-nos d'un lloc a altre per a que ens puguen atendre'ns. Sabem que molts no ho consentirien, ho hem dit moltes voltes, que on millor estem és cada u a sa casa, però quan això no pot ser haurem de protegir-nos. Nosaltres som sensibles a tot això, moltes voltes ens hem referit a la gent que s'ofega en el Mediterrani o la gent de Síria, clar que coneixem les misèries d'altres llocs, però és per això que estem reivindicant que a nosaltres no ens aplegue...

Per part de l'alcalde es va anunciar que anaven a invertir-se 75.000 € en comprar els terrenys al costat del centre de salut per a construir el futur centre de dia, penseu que al fer este anunci el centre de dia ja està aconseguit?

Són els primers que s'enteraren d'estes convocatòries, és una llàstima que no vinguera més gent per escoltar allò que reivindiquem, també obrir debats que algú alçara la mà i poguera dir la seua opinió. És veritat que ells [l'equip de govern] ja tenien en projecte fer-ho i adquirir els terrenys. El lloc està prou bé, i és el que nosaltres perseguim, més que res perquè a Biar tenim dades de la gent que està en estat de dependència, gent que té necessitat de molta ajuda en este aspecte i famílies que es veuen afectades per esta problemàtica cada volta més acuciant en els pobles, perquè per desgràcia l'Alzehimer segons les estadístiques afecta cada volta a més famílies. Hi ha altres dependències com famílies que tenen xiquets que també estan en estat de dependència, pot ser estiguen més protegits perquè està instal·lat en la societat des de fa més anys.

Quan diuen que Biar té este títol de poble solidari amb l'Alzheimer, ens agraden els títols, però volem que es complisquen i ens protegisquen.

16

La Plataforma ha realitzat convocatòries durant prop de tres mesos cada dilluns

Per altra banda esteu preparant algun altre tipus d'accions?

Quan parle en nom de la plataforma ho faig en nom de les huitanta o cent persones que ens reunim a la plaça, en alguna ocasió hem sigut més de cent. No hi ha una plataforma formada per X persones, hi ha voluntaris que s'han oferit a treballar en la recollida de firmes, o en altres àmbits. El que hi ha d'ara en avant és un projecte més ambiciós: la participació de gent del poble, gent compromesa i que creu en els nostres objectius, gent que s'ubicarà en comissions de tres o quatre persones i treballaran en un terreny que ells dominen com ara desenvolupament local, salut, geriatria, dret... on està implicant-se gent a qui hem demanat este favor i no ens han dit que no en cap moment i que creuen que açò és possible. 

I la gent que treballa en estes àrees més implicades diuen que açò va a més. Ja ens agradaria que un centre de dia a Biar puguera funcionar quan més prompte millor... però tampoc no descartem que un dia el poble puguera tindre també una residència per a persones majors, com un dia va ser l'asilo. Som envejosos, més que res perquè estem venent com d'atractiu, saludable i bonic és el poble i el seu entorn, tot això també hem de defendre-ho i les raons són molt simples, si està a Villena, Alcoi o Elda per què no pot estar en Biar? Tenim una cosa que no tenen tots com és l'entorn, terrenys de l'Ajuntament on podria ubicar-se [la residència], podria ser referent fins i tot a nivell provincial o autonòmic, o nacional, per demanar que no quede. 

Hi ha moltes possibilitats, i si ho fas crearies a Biar llocs de treball, de fet els polítics de torn podrien negociar, si s'instal·la un centre que puga ser privat, concertat o públic, qualsevol cosa, partim de la base de negociar qualsevol cosa, perquè Biar hui està més necessitat de tindre faena, i una ocupació d'un centre geriàtric -anant a la reivindicació més alta- portaria molta gent qualificada i no estem parlant d'un fet banal, ja que per sort per a nosaltres tenim documentació de molta gent que treballa en eixos llocs i diuen que Biar podria ser perfecte per a este tipus de reivindicació, que no diguen que no tenim una ràtio, perquè de la ràtio que parlem nosaltres no és causa per a que no puga instal·lar-se a Biar, perquè podem parlar d'altres llocs amb ràtio inferior que sí que el tenen. Biar no pot tindre una universitat per exemple, lògicament perquè mou més Alacant que els vint o trenta universitaris de Biar, però les persones que venen a instal·lar-se en un geriàtric igual poden instal·lar-se en Biar, Alacant, València o en Sant Sebastià...

S'ha pensat en quina gestió hauria de tindre este centre de dia? pública, concertada, privada...? i com s'hauria de finançar?

El fet que reivindiquem que siga públic és perquè segons estadístiques, segons el que estem veient i el que s'aproxima, cada poble tindrà ja no el dret, sinó l'obligació... perquè quan més xicotet és el poble menys possibilitats té de tindre-ho perquè no pots mantindre a tres o quatre persones en estat de dependència en un municipi com el Camp de Mirra per exemple, que en un poble com Biar on almenys hi ha 25 persones que estan en este estat, a nivells diferents, però ja ho estan i s'han de desplaçar a Villena per exemple i està distorsionant a moltes famílies, hi ha famílies que no poden atendre'ls o traslladar-los i han de buscar un vehicle per traslladar-los, ací entren moltes coses com ara que hi ha gent integrada en les faenes que tampoc no poden atendre-les, no estaria de més que a Biar poguérem atendre açò.

L'altre dia en l'exposició que va fer Tere Albero en l'assemblea [el dia 19 de març] va quedar clar, és una persona que té una experiència de molts anys en el centre de dia d'Alzheimer de Villena. Nosaltres també ho hem dit en les assemblees, caldrà anar pensant que la gent haurà de formar part d'un voluntariat com està fent-se en altres llocs, la gent ho assumeix i creu que cal començar a valorar esta possibilitat, està clar que qui ha de portar el centre avant són professionals, però que hi ha altres coses que el voluntariat pot fer. Per exemple el president d'una associació d'Alzheimer no ha de ser un funcionari, pot ser una persona que en pla altruista està treballant com va estar Tere en este cas, és a dir, que hi ha coses que nosaltres les podem assumir, costa diners, està clar, però igual que eixos diners van a altres centres, poden desviar-se a Biar, perquè el malalt de Biar percep unes subvencions si està a Villena, però si està a Biar hauria de tindre també eixa subvenció i a més a més són persones que tenen la seua jubilació, encara que siga molt escassa pot ajudar. 

S'han canalitzat estes reivindicacions a través de l'administració i més concretament per la Regidoria de Serveis Socials i Benestar Social?

La força nostra van a ser les convocatòries i les firmes de la gent, també estem involucrant a les associacions locals, estem rebent molt de suport per part d'elles. També tenim preparat un prec on li demanem [el suport a les reivindicacions de la plataforma] a totes les forces públiques i polítiques. Nosaltres sabem que ells per damunt tenen altres que els diuen sí o no, però ells estan en l'obligació de fer-los entendre que Biar té coses més importants que eixir en una foto en una oficina de turisme [quan es participa en fires per promocionar el turisme al poble], que han d'eixir altres coses. Si no són capaços de portar empreses al polígon i a Biar, anem a donar-los una altra eixida, de faena, una faena qualificada, una cosa que no costaria molt, és sols qüestió de convéncer-los. 

Són llocs de faena i molta gent no serà del poble, però altra sí, perquè Biar no té un índex alt de gent implicada en el món de la medicina, la geriatria o la sanitat, tenim les que tenim, però seria una empresa més a Biar, i li aportaria un altre valor, cal no descartar-ho, perquè açò és com una altra fàbrica, el que ens puguen dir... ho entenc però no m'ho crec [en referència a les poques possibilitats de fer un centre de dia].

65

Un moment posterior a la realització de l'entrevista

Per a finalitzar tornem al tema de les pensions i obrim el focus. Penses que s'hauria d'homologar el sistema de pensions de l'Estat espanyol a altres països europeus on la cotització dels treballadors es guarda en un fons fins al dia de la seua jubilació i que les persones que no han cotitzat reben una prestació de la partida de Serveis Socials dels Pressupostos Generals de l'Estat? Ja que diguem que no volen equiparar a qui cotitzem a través del nostre treball de qui no ho fa.

En este país hi ha una diferència que l'arrosseguem des de fa temps. En la meua vida laboral l'he coneguda des de quan era aprenent i guanyava pocs diners fins que guanyes més diners i tens experiència. Ací hem estat formant un tipus d'empresa que ens ha cotitzat, no demanem més que una pensió digna d'acord al que has cotitzat i a banda d'això el que ha cotitzat l'empresari per nosaltres, l'empresari ha cotitzat per nosaltres més del doble del que nosaltres hem pagat, està en el seu dret ara per ara de dir al senyor que ens governa que ja que estos diners no han revertit sobre les pensions, torneu-nos-los perquè són nostres [dels empresaris]. 

Quan parlem que gràcies al treball que hem fet i qui l'han generada, tenim el que ens mereixem, el que no ens mereixem és que ens hagen oblidat. I sobre les pensions no contributives (PNC), aquella gent que ha treballat però que no se li ha reconegut -especialment a la dona- és perquè en el seu moment no se li ha reconegut la faena, l'hem reconeguda les persones que hem estat ateses per elles, les persones que hem treballat tota la vida i quan has arribat a casa has tingut una mare o pare cuidant de iaios, això està dit i redit, no cal entrar a rebatir-ho més. 

Però hi ha coses molt interessants, nosaltres treballem en un sistema que almenys qui hem conegut la indústria de la província d'Alacant ha sigut molt manufacturera, i temporera, que ha tingut crisis grans i a l'haver una pluralitat de faenes quan no has tingut faena en el teixit has tingut en el vulcanitzat, i quan no en el joguet, però per desgràcia no ha sigut contemplada com una faena que anara a perdurar pel temps perquè sabíem que vindrien d'altres llocs a emportar-se estes faenes, això ho sabíem de fa molts anys, almenys jo sabia que se n'aniria a pique, com per desgràcia s'està anant.

Aleshores tenim un problema, Alacant és la huitena província que les dones tenen la mitjana de pensió més baixa, i els homes la novena, tot això ve per una sèrie de circumstàncies perquè tots els governs que a hi hagut, no han volgut mai afrontar el problema, i com s'afronta? creant una sèries d'inspectors que hagueren controlat eixes faenes. En les hores extraordinàries que hem fet la meua generació probablement ens podríem haver jubilat als 50 anys si ho sumem en dies, el que passa que no computaven eixes hores. A hi hagut altres coses com ara la falta de protecció al món del treballador, hem passat de treballar com a burros a no tindre: hi ha precarietat, et deixen sense faena en qualsevol moment, hi ha una explotació gran, la gent no té res garantit i els jornals no sols són precaris, sinó que no arriben per a que puguen cotitzar per nosaltres [són necessàries les cotitzacions de tres treballadors i mig per pagar una pensió mitjana d'una persona] ni tan se vol per ells, és una debacle el que està passant, i la culpa si no és teua és de l'altre, i al final els únics que paguem les conseqüències som els de sempre.

Quan es treballava a casa hi havia molta faena com deia la gent, però era faena que no cotitzava, submergida, que no contavilitzava en cap lloc. He de dir que en la meua època sindical reivindicàvem els convenis, per a que l'empresa cotitzara com a treballadores autònomes a estes persones que treballaven a casa perquè això estava contemplat en la Organització Internacional del Treball (OIT), i això en alguns països europeus es feia, però era molt difícil, l'empresari es negava, i poca força teníem nosaltres. La gent que portava el treball sí que tenia accés a una assegurança, però la gent que treballava a casa sols feia que treballar i cuidar als malalts, en este cas les dones, este fet va fer que bullira l'olla [que l'economia domèstica tinguera bona salut] dins de casa, però no era la solució. El que estem veient ara és que "aquellos polvos traen estos lodos".

Gràcies a les mobilitzacions arreu de l'Estat el govern espanyol ha dit que pujarà les pensions mínimes, com ho valoreu?

És un tema que s'ha parlat molt i que podem dir que em remet a tot el que s'ha dit. Està clar que l'IPC es disfressa de la forma que volen, per exemple la llum ha pujat molt, i el gas, i les coses de primera necessitat, que són les que fan que puge el nivell de vida, i tot això no es reflecteix. L'altre dia em comentaven que una persona li havien llevat la pensió de viudetat i que de llum i altres està consumint el mateix. Tinc molts dubtes, està clar que ara venen unes eleccions i ho han de disfressar de moltes formes, han de procurar contentar a un electorat però no ens poden enganyar. 

Tinc una frase de mon pare, al principi de la Transició qui em deia "Tonet no faces cas, que al pare l'han enganyat tots". No m'ho creia però em done compte que ens enganyen, encara que no són tots iguals.

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina.)

L'article té 50 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).