1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Joan Lluís Escoda: "Si es treballa i s'educa en cultura i en respecte, faràs una societat més lliure i més crítica"

Fins que la biaruda Lidia Valdés Escoda i Carmen Verdú, veïna de Beneixama i alumnes de l'IES guanyaren el premi públic de la Mostra Internacional de Cinema Educatiu (MICE) amb el seu treball "DIVISA", ben poc s'havia escoltat parlar de la Mostra a Biar. Si bé és cert que el panorama que s'obri és molt diferent, ja que enguany des de l'IES Biar s'han presentat un total de tres treballs i a més a més la nostra localitat serà seu comarcal de la Mostra Internacional, un fet que repercutirà per donar a conéixer Biar i omplirà d'activitats de cultural audiovisual els centres educatius del poble, així com la Casa de Cultura i el carrer.

Després de la roda de premsa realitzada el passat dimecres entrevistem el regidor de Cultura Joan Lluís Escoda, el president de la MICE Josep Arbiol, a Laura Barberà com a vicedirectora de l'IES Biar, Miguel Martínez com a director del CEIP Mare de Déu de Gràcia i la tècnica de cultura de l'Ajuntament de Biar Paula Ramos per a que ens detallen les repercussions que esta seu comarcal de la MICE portarà a Biar.

Vos oferim esta nova entrevista gràcies a un espai patrocinat per la Regidoria de Cultura, Tradicions i Patrimoni.

Com expliquem a la gent de Biar què és la Mostra Internacional de Cinema Educatiu (MICE)?

Josep Arbiol: La Mostra va començar fa sis anys i trobe que s'ha convertit en més que això. En principi apostàvem per l'escriptura audiovisual. habitualment als xiquets i xiquetes i a la gent jove se'ls ensenya a escriure i a llegir, però audiovisualment només se'ls ensenya a llegir, aleshores la nostra aposta va ser per una alumnat més democràtic que conega els codis, la MICE aposta per això, per un alumnat que sàpiga escriure imatges, això som, un festival que aposta per la participació activa de l'alumnat creant imatges.

 

Entenem que estes coses sorgeixen d'un grup de persones amb una inquietud i que creen en este cas la Mostra, com va sorgir en el vostre cas?

Josep Arbiol: És un moviment de la societat civil, un moviment de base, que va començar amb uns pocs mestres a València ciutat i les AMPES, a ben segur que sense el suport de les AMPES no haguera estat possibles. Vam començar a fer una mostreta per a passar-nos-ho bé, a partir d'ahí va anar creixent i s'anà expandint i actualment arribem des de Callosa de Segura (Baix Segura) fins a Sant Mateu (Baix Maestrat), per tant estem vertebrant [el territori valencià] i estem molt orgullosos d'això, i sobretot l'aposta per l'alumnat, pel professorat, per les AMPES i agraint el suport que tenim actualment des de les institucions.

 

La Mostra afronta la seua sisena edició, quin ha sigut el recorregut que heu tingut fins ara i com valoreu el moment present, la salut de la Mostra?

Josep Arbiol: Per posar un exemple el primer any vam haver de demanar que ens deixaren fer-la en l'antiga Escola de Magisteri [de València] que no s'utilitza perquè coneixia una persona d'allí i ens deixaren el saló d'actes conforme poguérem i enguany la fem davant, és només creuar el carrer, passem d'un saló d'actes tancat, al Palau de les Arts, és només creuar però la diferència és molta.

Això s'ha fet a base de treball, de picar pedra, sense massa diners a base de treball i esforç, d'anar colze a colze, de telefonar... abans ho parlàvem amb Joan Lluís... és un treball de base, no és un treball d'èlit, nosaltres no som l'èlit... i un treball del professorat que és realment el protagonista el protagonista de l'ensenyament, a banda lògicament de que també ho són els xiquets i les xiquetes.

 

Com va sorgir la idea que Biar formara part d'esta seu comarcal de la MICE?

Joan Lluís Escoda: Tot va sorgir a partir del treball que estaven fent des dels centres educatius de Biar, concretament l'any passat l'IES va participar, com sabeu totes i tots amb un curt que va ser guanyador, a partir d'ahí es va donar el fet que va ser un curt que també va ser polèmic perquè hi havia gent que no entenia que un poema poguera parlar d'estes coses i hi havia molta gent que ho va criticar però bé, jo entenia que hi havia un treball darrere sobre el món, sobre l'escriptura audiovisual, hi havia un treball sobre la poesia, i aleshores calia donar suport a estes persones que havien treballat tant a la institució acadèmica com també a l'alumnat que havia fet eixe curt, tant va ser així, que vam potenciar i vam difondre eixe curt i finalment va ser premiat també.

I bo, a partir d'ahí dius "quina iniciativa més bonica" que des dels centres educatius promocionen el llenguatge audiovisual, que es treballa a partir d'ahí i a més és un llenguatge compartit per tot el món, perquè la Mostra hem de recordar que és una Mostra internacional, de fet, este curt que parlàvem l'any passat va estar projectat en diverses ciutats d'Àsia, entre altres, a més a més el nom de Biar que participa en la Mostra estava ahí i ha estat difós per totes estes ciutats, i per tots estos motius vam tindre un a reunió quan vam pujar l'any passat a la clausura i al premi, vaig convocar una reunió amb Josep Arbiol a més de Laura Barberà que també ja el coneixia. Aleshores vam parlar de com podria Biar ajudar a estes projecte i ajudar a fer-lo més gran. Ho vam estar parlant i finalment el que es va decidir va ser que Biar poguera ser seu comarcal.

I què vol dir això? doncs que totes les projeccions relacionades amb la Mostra es faran a Biar, és a dir, que tot l'alumnat que vulga vindre des d'Alcoi, Castalla, Ibi, Onil, Banyeres... fins a Villena ha de vindre a Biar per a poder veure eixa Mostra. A més a més tenim un dia, el dia que ve l'autobús de la MICE -l'autobús de l'organització- que ve ací a Biar, que serà el dia 21 de febrer, eixe dia hi ha una sèrie d'activitats com ara els cursos que ha proposat el CEFIRE a través de la Mostra per al CEIP de Biar, concretament per als cursos d'Infantil i Primària i després per a l'IES uns altres cursos, no del CEFIRE sinó de professionals del món audiovisual, impartiran també un taller per a l'alumant a banda d'això a la vesprada hi haurà un acte on hi hauran diverses manifestacions culturals, on hi haurà una exposició de les persones responsables d'esta Mostra i a part també la col·laboració del Grup Faula Teatre d'Ibi, que és un grup de persones amb diverses discapacitats que de fet han vingut a Biar moltes voltes vinculat també al col·legi, són d'esta comarca i per tant participen dins d'esta seu de Biar, havíem de comptar amb ells perquè fan un treball excel·lent.

I a part de totes estes coses dormiran a Biar la gent de la comissió de la MICE, per tant tindran més temps de gaudir del nostre poble i a l'endemà, el dia 22 fan els tallers en l'IES Biar. Breument he fet tot el recorregut que hem fet per a que Biar siga seu, i per què volem que Biar siga seu.

 

Lògicament estem parlant de tota una sèrie d'actes que faran que vinga alumnat a Biar, o que la comissió organitzadora de la MICE farà nit a Biar, lògicament això redunda en promoció per al poble. Quina penseu que pot ser l'aportació en promoció i difusió de Biar que puga aportar la MICE?

Joan Lluís Escoda: La MICE baix el meu punt de vista té diversos punts de promoció: per un costat promociona que la gent treballe el món audiovisual des d'una perspectiva crítica, creativa, interpretativa... són ells mateixos que creen i en realitat són actors, són directors, són càmeres, són guionistes... per tant, també és la potenciació d'eixe llenguatge que és molt important en el nostre panorama social del dia a dia. És una iniciativa que des de les institucions acadèmiques que es promociona i això és magnífic, això per una part perquè es treballa amb l'alumnat, que és el futur de Biar.

Per altra banda perquè el nom de Biar està relacionat amb un projecte tan magnífic com este, que és una mostra internacional on participen moltíssimes entitats de tot el món acadèmic, educatiu, etc... i formem part d'este projecte com ha dit Josep que naix d'una voluntarietat de poder compartir entre totes i tots i intentar millorar el món -per dir-ho d'alguna manera- a través d'estos curts, un projecte que va creixent poc a poc i que Biar estiga relacionat amb l'educació o la cultura és un bon referent.

Finalment a nivell publicitari evidentment com que és internacional el fet que vinguen ací grans personalitats implicarà que tinguen un tracte personal amb la gent del poble, amb l'alumnat, amb la gent de l'organització... i per tant sóc del pensament que les persones en el tracte humà és la millor promoció que es pot fer, com hem comentat durant la roda de premsa, seria magnífic un gran cartell de la MICE en la Cinquena Avinguda... és cert que si parles amb les persones segurament tindràs més impacte que eixe cartell, i d'això es tracta la MICE, del contacte entre persones, la relació entre elles, i entre diferents entitats, parlar, conéixer-nos... i eixa publicitat no té preu.

 

L'any passat la biaruda Lidia Valdés Escoda i Carmen Verdú, veïna de Beneixama, van obtindre el premi públic de la MICE. Enguany l'IES presenta tres treballs més...

Laura Barberà: Sí, des de l'Institut l'educació audiovisual la considerem de primer ordre, la podem tractar de forma transversal, la podem tractar tots, un fet que realment els alumnes entenen. En eixe sentit l'any passat vam presentar un treball, a més va ser voluntari, a partir d'ahí es crea una trajectòria a partir de la qual els alumnes ja saben que anem a presentar alguns d'eixos treballs que fan durant l'any i que es poden presentar a una mostra que donarà la volta al món, i aleshores este any hem presentat tres treballs: dos en la categoria de Secundària i un en la categoria de Booktrailer. En un principi ho fan de manera voluntària, guiats també per aquest esperit que es puga veure més enllà, a partir d'ahí, un d'ells, "El poble" de Miquel Martí i Pol, realitzat per Germán Ribera -que el va fer quan cursava segon de batxillerat-, ha sigut seleccionat per l'organització per obrir la gala dels premis MICE el dia 10 de febrer, amb la qual cosa estem molt contents i contentes i a més a més, els alumnes veuen que la difusió està present i que poden arribar al Palau de les Arts.

 

Escoltem molt parlar de notícies falses, i també a través de les xarxes socials i els programes de missatgeria estem un poc saturats i saturades d'informació. La pregunta seria si un dels objectius de la MICE és que els nostres joves siguen capaços de rebre tota esta informació de forma crítica, no sols creure allò que veuen, sinó també ajudar-los a pensar.

Joan Arbiol: Sí, però no només en les xarxes socials, la manipulació no sols està ahí, crec que això és evident, que també està en la premsa, és a dir, si coneguem els codis, són menys manipublables, però ho són, i si que és cert que la MICE pot posar el seu gra de sorra en millorar esta situació, no en evitar-ho, perquè això és impossible, però si ajudar.

Joan Lluís Escoda: Evidentment si es treballa des de la cultura i s'educa en cultura i en respecte en saber les eines, en treballar... si s'educa en estos valors, faràs una societat més lliure i més crítica. És impossible eliminar la manipulació o les intencions, però sí que no t'empasses les coses i ja està, que no tingues cap filtre, com si fórem una màquina que fa un procés, no, nosaltres som altra cosa i educar als joves en eixos valors és una part de la Mostra i per això s'inverteix per part de l'Ajuntament en crear eixa societat i sabem que de fet des de l'intitut i el col·legi treballen per crear eixa societat crítica i eixa societat que estime i que es construïsca i visca la felicitat i que no visca en el temor, etc... no només treballen en este àmbit, evidentment, però és una eina més en el món audiovisual, cosa que està molt bé per a que sàpiguen com funcionen estes eines i sàpiguen com funcionen -com explica Josep- però també treballen en igualtat, treballen en que no hi haja acosament escolar bullyng, és a dir, treballar en que la societat del futur siga millor, per tant pense que este tipus d'iniciatives s'inclouen perfectament en eixe sistema.

 

Finalment i per a tancar penseu que el treball i els vídeos que fa l'alumnat són un reflex de com veuen la societat els autors i autores d'estos treballs?

Laura Barberà: L'alumnat té un potencial brutal, són excepcionals realment, parlem de que els protagonistes són els professors, però el protagonista és l'alumne i nosaltres l'acompanyem, de fet ens poden sorprendre de qualsevol manera, nosaltres per exemple que treballem els videopoemes és la seua visió d'un poema que va ser escrit fa un temps i està reescrit i reelaborat, aleshores es converteix en un vídeo de creació, el que ells t'estan demostrant és allò que han entés del poema, et diuen que és la seua visió personal, aleshores el que transmeten està a la vista que és de qualitat i que crea l'educació que reben des de tots els mitjans, també parlant de l'educació audiovisual ha d'anar lligada a la competència digital, realment els alumnes necessiten d'eixa educació digital, pensem que tenen totes les tecnologies al seu abast però que quan estàs treballant amb ells te n'adones de que no tenen les eines suficients, tenen un excés d'informació i aleshores educar-los des del vídeo, des de l'audiovisual els ajuda a que siguen més competents.

Els ensenyem a utilitzar música lliure, o fins i tot els diem que si els agrada alguna cançó del seu grup de música preferit és tan fàcil com demanar permís per poder-la utilitzar, i que els el donaran, perquè hui amb les xarxes socials és molt fàcil ficar-se en contacte amb Aspencat o amb la Gossa Sorda si volen ficar alguna cançó i se n'adonen que els diuen que clar, que quin orgull i només han de dir que ho han demanat, aleshores també utilitzen imatges lliures de drets, etc... els ensenyem a ser competents digitalment entre altres moltes coses.

Josep Arbiol: A mi també m'agradaria apuntar per això que està el tòpic dels natius digitals, això és un tòpic que ha nascut, però en realitat no hi ha. Quan parlaves sobre això del protagonisme [en atenció a Laura Barberà] em referia a que el professorat són els protagonistes de l'educació, igual que un metge és l'especialista en la sanitat, i no la senyora a qui li diu el metge que té càncer, per exemple, no, el protagonista. Nosaltres [el professorat] som qui sabem d'educació, però evidentment el protagonista és el xiquet [en referència a la Mostra].

 

(Esta entrevista que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina.)

Mitjà

   yt    Instagram

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Xarxes socials

BiarDigital El ple va ser retransmés gràcies al treball de Canal 3 T.V. Biar. Populars Biar, PSOE Biar, Coalició Compromís Biar https://t.co/TjMVlEe9ez
2hreplyretweetfavorite
BiarDigital 📌Vos deixem la vinyeta del número 19 de Biar Digital en paper, obra del nostre artista Eloy Alemañ Navalón. Recorde… https://t.co/f9lvZ0mrPL
21hreplyretweetfavorite
BiarDigital La canyuda Medalla d'Or del Consell Valencià de Cultura pel seu dibuix sobre la desertització. IES BIAR fa comarca,… https://t.co/AYxGJ55eF6
BiarDigital Les restriccions de la pandèmia porten a les nostres pantalles la presentació del llibre. https://t.co/7MGkEtEEZ2

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Enquesta

Molt positiu - 15.4%
Positiu - 12.8%
Regular - 17.9%
Negatiu - 20.5%
Molt negatiu - 33.3%

Total votes: 39
The voting for this poll has ended on: Juliol 16, 2020
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com