• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Ana Camarasa: "Porte el nom de Biar i del Centre Esportiu Colivenc allà on vaig"

Ana Camarasa: "Porte el nom de Biar i del Centre Esportiu Colivenc allà on vaig"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
Ana Camarasa: "Porte el nom de Biar i del Centre Esportiu Colivenc allà on vaig"

Si bé és cert que l'esport de l'orientació no és molt conegut, a Biar, gràcies a la nostra veïna Ana Camarasa i el seu germà Cristóbal Camarasa tenim la sort de tindre contacte amb esta pràctica esportiva. Entrevistem a Ana en una nova entrega de "Fent poble", qui ens explica com va començar a practicar esta disciplina, quins objectius es marca, així com els problemes que percep en este esport, dels anomenats "minoritaris":

 

Com explicaries l’esport que practiques?

M’agrada l’esport perquè qualsevol persona pot fer-ho, tingues 4 o 60 anys, a nivell dels països nòrdics, on neix l’orientació, hi ha persones majors que amb 80 anys fan la seua carrera, la qual s’adapta a cada edat i pot ser a nivell competitiu o nivell d’èlit, categories júnior, però també s’adapta a qui va a passar-ho bé i gaudir de la muntanya, caminant, corrent i fins i tot a gates. Pots fer-ho com vulgues, la qüestió és aprendre i acabar, jo aprenc molt viatjant per tot el territori espanyol, i també ix alguna ocasió com ara anar a França, viatges molt i veus molts terrenys diferents i és el que més tira, coneixes molta gent. És el que més m’agrada de l’esport.

 

Partiu des d’un punt i teniu un mapa, no?

Sí, nosaltres ens donen si és oficial – en la Comunitat va un poc diferent- però a nivell nacional tenim una hora d'eixida, cada u tenim una hora. Jo vaig a l’eixida a eixa hora, i portem al dit un xip i el netegem, tenim una descripció de control, on tenim el punt, i a continuació ens donen el mapa, aleshores eixim corrent, arribem a una balisa que és el triangle, a par -un farolet- a partir d’ahí anem dispersant-nos cada u al seu primer control, per a fer la carrera hi ha diferents controls, al acabar arribes a meta que és el doble cercle, quan arribes com has anat a cada control i has marcat amb el xip, quan arribes a meta descarregues i t’ix com un «ticket de la compra» que li diem nosaltres, i et posa el que has tardat de l’eixida a la una, de la dos a la tres... així pots veure on has fallat més i per a millorar per a la següent carrera.

Se suposa que guanya qui completa el recorregut en menys temps...

 

Com et vas iniciar?

Jo venia de l’atletisme, i com ací sols hi ha quatre esports o menys me’n vaig anar a fer atletisme a Onil, i allà es fa la secció d’atletisme -on hi ha triatló també- i el meu entrenador Jesús Gil em va dir que feia falta una xica per a fer anar al campionat d’Espanya escolar per comunitats, aleshores jo li vaig dir que no tenia ni idea, no he agafat un mapa en ma vida, això era un dimarts... però em va tranquil·litzar i em va dir que al dia següent hi havia una lligueta d’estiu i que anara i que m'ensenyarien, eixe dimecres m’ho van explicar tot (un arbre, una bauada) tot i que jo anava més perduda que ningú i eixe mateix divendres vam anar a uns camps d’entrenament a Penya Golosa, jo anava mirant el mapa i anava algú darrere indicant-me en què m’havia de fixar i així vaig anar aprenent, i després me’n vaig anar al campionat d’Espaya escolar i m’ho vaig passar molt bé, i després li vaig dir al meu entrenador que l’any que ve -això ja era juny- volia tornar a fer orientació, i em va dir que en setembre tornaríem a començar i que m’apuntara, i d’això ja fa set anys.

 78

Vaja! Qui ho diria al principi! Quines metes et marques a curt i mitjà termini?

A curt i a llarg, a principi de temporada a setembre fem un pla d’entrenament, el nostre entrenador ens envia el que cal fer durant cada setmana i nosaltres li ho tornem amb el que hem fet, a curt termini és més a nivell personal fer per exemple 10 Km baixant el temps i això vol dir que estàs millor, en les carreres no podem perdre temps i has anar fixant-te en les coses que falles i anar millorant-les, i sempre els nervis o això fent com atajos per a millorar això. A llarg termini sempre es vol arribar a un mundial, però jo crec que en primer lloc és millorar, i millorar és si arribes a un mundial està molt bé, i sinó vas poc a poc millorant i això és l’important.

 

La teua carrera de moment no està exempta d’èxits i bons resultats...

No, però són coses que vas treballant dia a dia, entrenem cinc dies a la setmana o sis i després les competicions, són temps que dediques i que vols millorar i també t’ho passes bé, aleshores sempre es vol més...

 

Penses que es pot viure a nivell professional de l’esport que practiques?

Actualment a Espanya està complicat, els nòrdics que van a un campionat del món i queden entre els tres primers, ells viuen -ja tenen la seua carrera-. Tenen cada u la seua carrera, no són d’estos que sols entrenen, perquè saben que és molt difícil, sols hi ha uns quants a nivell dels països nòrdics, un francés que ha sigut 11 voltes campió del món que no està mal, i eixe és sols el que viu més, però la resta tenen un treball (la majoria són militars) i permet o deixar-te abans la faena i dedicar-t’hi més o treballar uns mesos, i els altres mesos estan lliures, uneixen les vacances i poden viatjar.

 

Diguem que l’orientació parteix els problemes que pateixen els esports anomenat «minoritaris»...

Sí, per desgràcia.

 

Podries enumerar algun problema que perceps?

No és futbol, evidentment, però és veritat que no és molt conegut, perquè ací a Espanya va arribar en els anys 80, és un esport jove a Espanya, nosaltres a Onil el que fem és donar-lo a conéixer, jo personalment estic convençuda de que el 80 % de les persones que els agrada l’esport proven l’orientació i els agrada, perquè es tracta de donar-lo a conéixer, i les institucions no saben el que és, també tenim problemes amb els caçadors, nosaltres anem al boscos i hi ha zones que estan molt bé per fer orientació però hi ha caçadors, i no podem fer res...

 

Formes part del Centre Esportiu Colivenc, creus que es podria impulsar un Centre d’eixes característiques a Biar que impulsara l’orientació?

Nosaltres en Onil tenim la consigna de que quants més clubs millor, més competicions s’organitzaran i més variabilitat hi haurà de competicions, d’organitzadors, perquè per exemple a nivell Comunitat l’any 2018 organitzem tres proves de la lliga autonòmica, dos proves de lliga provincial, i després les lliguetes intercomarcals que fem, intentem donar a conéixer per a que vaja apuntant-se gent, per exemple en el club estava la secció d’atletisme i d’orientació no estava, de fet el meu entrenador i el seu germà se’n vana anar a Múrcia i es van apuntar al club de Múrcia perquè no hi havia més, però després d’aprendre allà van tornar i van formar el club ací, i ara a nivell anual fem unes 56 fitxes a l’any que per a ser un poble està molt bé, així la gent no es crema si hi ha més clubs, millor, però ara mateix no es coneix, si parles amb algú pel carrer, ara pot ser més per Biar Digital, però abans la gent deia «això què és? una gimcana?» Va per ahí però no, per dir alguna cosa, perquè no van a entendre’t encara que ho expliques.

 

Has comentat que has viatjat a molts llocs, i portes el nom de Biar a altres punts del País Valencià o de l’Estat espanyol, es pot dir que gràcies als teus èxits esportius et sents un poc «ambaixadora» de Biar?

No sé, jo no ho considere, veig que sí que porte el nom de Biar, però no m’agrada el nom d’ambaixadora, ara per exemple anem a Andorra, competirem també a França i a la part de Catalunya, nosaltres viatgem per vore més terrenys i cada zona és diferent, i sí, porte el nom de Biar i el nom del Centre Esportiu Colivenc allà on vaig.

L'article té 91 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).