1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Cristóbal Piñeiro: "Davant de l'enhorabona de Toni em vaig quedar més tranquil"

Instàntania de l'ambaixada del moro al cristià l'11 de maig Instàntania de l'ambaixada del moro al cristià l'11 de maig Fotografia: Maite Guill

Uns dies abans del començament de les Festes de Maig entrevistàvem a Cristóbal Piñeiro que havia donat el pas de substituir Toni Valdés com a ambaixador dels Moros Vells després de que Valdés ocupara este càrrec durant 53 anys. Amb temps suficient per analitzar la seua actuació en la plaça de l'Ajuntament el dia 11 de Maig tornem a conversar amb el nostre veí per saber que va sentir aquell dia i quines són les valoracions que fa.

 

Com vas viure l'ambaixada i quina sensació vas tindre?

Va ser molt emotiu la veritat, no tot el món que estava en la plaça estava per vore'm a mi, evidentment, però sents la responsabilitat, va ser molt emotiu, sabia que estava ahí la família i els amics que t'envoltaven, però sobretot ja dic: emoció i responsabilitat.

 

Com es va viure la jornada el dia 11 de maig?

Bé, de fet va haver gent que em va dir que com era possible que estiguera en les Mogudes, que havia de reservar-me, però els deia que tampoc feia res d'extraordinari. I la vesprada intensa: l'esquadra oficial dels capitans van vindre a casa sobre les cinc i quart, va ser molt emotiu, va vindre a casa la presidenta, era una esquedra de dones, per tant vingueren la sergenta i el vicepresident. Em van arreplegar i estava allí la família també, va ser un moment molt emotiu, estaven els meus germans també disparant trons i penses que la gent està esperant-te a tu. He de dir que també vaig tindre una acollida molt bona per part de la comparsa, de l'esquadra en general i sobretot de la capitania Puig Camarasa que em van fer sentir un més en tot moment i anaven tranquilizant-me. Supose que això passarà sempre, però sent el primer any que tens més nervis és més lògic, en definitiva va ser molt emotiu i entranyable.

Després de l'embaixada en sí, encara em vaig canviar i vaig eixir en Els Espies, i per la nit en arribar la Mahoma a la plaça estava la Taula de l'ambaixador, la vam fer en el maset, supose que la gent sabrà el que és però si no ho saben és un convit que en el cas dels Moros Vells qui paga és la capitania en agraïment a l'ambaixador per haver guanyat el castell el dia de l'ambaixada i l'ambaixador té la potestat de poder convidar a qui vulga, en este cas normalment s'ha convidat a les autoritats civils, arxiver, cronista i demés i després amics, família i qui vulgues. També va ser molt entranyable, estàvem molt els de casa, tant per part dels capitans com per part meua i perquè ens havíem d'anar ja que els capitans matinaven [i no van poder allargar la jornada], però va ser una estona molt col·loquial, ja sense nervis, molt amé.

 03

Cristóbal durant un moment de l'ambaixada el dia 11

 

Amb tants bons moments que has viscut no costarà que ens digues què és el que més et va agradar...

Del dia en sí tal volta el moment en que em van arreplegar de casa, saps que és per tu, va vindre la banda i la presidenta i em va dur un ram de flors. No ho he agraït, però un agraïment molt especial al forn de Vilar que té unes atencions amb l'esquadra oficial quan baixa fins que totes les comparses entren es queda en el forn i li fan un refrigeri i tenen unes atencions tant amb l'ambaixador com amb tota la comitiva, que sense ser de la comparsa és d'agrair que any rere any ho facen. Bé, com una anèdota que sempre quedarà ahí és que allí més o menys a l'altura del forn és on es puja al cavall, que quasi que puge al cavall, i pujant, una volta dalt, una de les anelles que aguantava el sable es va trencar, en eixe moment ja estaven començant a sonar els clarins per a arribar a la plaça: des del forn a la plaça es toca en tres cases. Teníem el temps just, des d'allí fins a la plaça per a poder arreglar el sable, perquè amb el sable hi havia que entrar... així que gràcies a la Policia Local vam agafar una anella d'unes claus, i damunt del cavall com vam poder ho vam arreglar... però vam arribar a la plaça amb el sable en el seu lloc i amb més nervis, si cap,que li vam donar eixe fet a l'ambaixada. Però després, una vegada va començar l'ambaixada, va anar rodant, sí que va hi haver gent que deia que havia començat un poc nerviós, que havia començat amb un to molt baix. Tal volta el to de Toni era sempre un poc més elevat, però jo com vaig dir en l'altra entrevista no volia sentir-me influenciat i volia fer l'ambaixada natural, com m'isquera en eixe moment. Havíem assajat amb la consumeta però no havíem assajat amb el cristià, però bé, jo crec que li vaig donar l'èmfasi en els punts on jo creia que calia donar-li'l, i òbviament hi hauran coses per a millorar, a més jo sóc molt autocrític, però jo estic satisfet amb el resultat, sense oblidar el temps que vaig tindre, un mes únicament per a prepararar-la, jo espere que l'any que ve, que serà més temps, isca millor.

 

Aleshores finalment et vas quedar content amb la teua intrepretació...

Sí, he vist els vídeos. Per molt que vulgues preparar o dir, he de fer açò o he de cridar allà... enguany potser no tenia tan afiançat el text com deuria per falta de temps, per tant estava més pendent de no errar en el text que en emfatitzar o interpretar-lo correctament, a l'any que ve espere ja tindre més assolit el text i ja deixar-me dur més pel sentiment, però bé, jo satisfet. També m'ha donat molta gent l'enhorabona, tant comparsista com fora d'ella, i sobretot l'agraïment i l'enhorabona principal que esperava era la de Toni, de fet ell m'ho va dir, que em diria la veritat en tot moment, i em va donar l'enhorabona, i jo davant de l'enhorabona d'ell em quede més tranquil. 

 

Efectivament has parlat amb Toni després de...

Sí, de fet eixa nit a la taula de l'ambaixador li vaig dir que vinguera i m'agradaria que mentre ell puga i visca que vinga perquè és un referent tant per a mi com per a tota la comparsa. No hi ha, ni ha hi hagut en les quatre comparses que tenen ambaixador qui haja estat eixe temps i per tant cal aprofitar una persona amb eixa experiència per absorbir al màxim tots els coneixements que et puga donar, de l'acte i de tot, vull dir ell fins al dia d'abans eren tot consells: "quan et vistes posa't açò així", la dona [de Toni] després em deia que s'havia fixat en el vídeo perquè se li havia oblidat dir-me algun detall... "i sí, ho tenies bé". Sí, bé, en eixe aspecte molt content.

 01

Toni Valdés va ser ambaixador dels Moros Vells durant 53 anys

 

Lògicament, has viscut les ambaixades com a públic i ara l'has viscuda com un dels protagonistes de l'ambaixada. Quines diferències has trobat?

Doncs, des de damunt del cavall l'ambaixada se m'ha fet més curta, molt més curta, perquè el que és el protocol de l'ambaixada des de que ixes de casa fins que es fa físicament tardes més de dos hores, des de que t'arrepleguen vas a la guerrilla i demés, perquè si només fora l'acte de l'ambaixada és un bufit, però bé, com qualsevol obra de teatre que prepares, és més els preparatius que la posada en escena, i en este cas l'ambaixada no sé si durarà deu o dotze minuts, no dura més. I sí, se me va fer molt curta, en eixe aspecte molt curta.

 04

Instantània de l'entrevista que va tindre lloc a l'Hotel Vila de Biar

I per últim, modificaries alguna cosa de cara a l'any que ve?

Bo, modificar no, però sí que no puntualitzaria alguna cosa i aniria amb més compte en alguna cosa, per exemple enguany amb el canvi de l'ambaixador dels Blanquets, és a dir entre que se'n va el consumeta i ix l'ambaixador es toca un clarí, eixe clarí normalment toca quan l'ambaixador moro acaba la seua intervenció, en este cas va sonar no sé si per errada del músic que estava fent-ho o de la persona que li ho va dir, i la qüestió és que va sonar a mitjan text meu, i ja tenia jo prous nervis per a que damunt a mitjan text em toque el clarí quan no era, perquè a més moments abans, durant la Guerrilla havíem parlat amb l'ambaixador blanquet: "no patiu que això ho fem nosaltres" va dir. I aleshores sí intentar que eixos xicotets detalls que sí que estan en les nostres mans, doncs que estiguen ben lligats, la resta del text ja depén d'ell, de mi i dels nostres apuntadors. Però bo, el que sí que puguem tindre lligat, que isca bé segur, perquè sinó és un al·licient més per a donar-te nervis o per a... 

Pel demés està tot molt marcat, molt protocolaritzats, des de que t'arrepleguen en cap moment estàs sol, en la guerrilla allí ja t'atenen en la casa d'un comparsista, en el carrer Major en una altra, tot el món embolant-te... no pots tindre cap queixa ni cap modificació alguna perquè va tot molt rodat.

 

Doncs moltes gràcies, en això ens quedem. enhorabona tant a tu com a Ana Camarasa com a consumeta i a totes les persones que efectivament... estem parlant de Vilar, de la Policia Local... podríem estar nomenant molta gent.

I sobretot també a la junta directiva, que en tot moment ha estat, la presidenta, perquè al ser una esquadra de dones, ella forma part d'eixa esquadra, i érem tots nous en eixe acte com a tal, i bo, jo crec que vam cobrir l'expedient, va eixir bé, la gent satisfeta i a l'any que ve esperem que més i millor.

 02

Cristóbal Piñeiro amb Ana Camarasa, consumeta de l'ambaixador. Fotografia: Maite Guill

I per molts anys més Cristóbal, gràcies...

Gràcies a vosaltres.

   yt    Instagram

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Xarxes socials

BiarDigital El ple va ser retransmés gràcies al treball de Canal 3 T.V. Biar. Populars Biar, PSOE Biar, Coalició Compromís Biar https://t.co/TjMVlEe9ez
22hreplyretweetfavorite
BiarDigital 📌Vos deixem la vinyeta del número 19 de Biar Digital en paper, obra del nostre artista Eloy Alemañ Navalón. Recorde… https://t.co/f9lvZ0mrPL
BiarDigital La canyuda Medalla d'Or del Consell Valencià de Cultura pel seu dibuix sobre la desertització. IES BIAR fa comarca,… https://t.co/AYxGJ55eF6
BiarDigital Les restriccions de la pandèmia porten a les nostres pantalles la presentació del llibre. https://t.co/7MGkEtEEZ2

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Enquesta

Molt positiu - 15.4%
Positiu - 12.8%
Regular - 17.9%
Negatiu - 20.5%
Molt negatiu - 33.3%

Total votes: 39
The voting for this poll has ended on: Juliol 16, 2020
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com