• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Rubén Gazulla: “Donem a Biar la possibilitat d’aconseguir una muntanya molt més saludable que puguem gaudir entre tots”

Rubén Gazulla: “Donem a Biar la possibilitat d’aconseguir una muntanya molt més saludable que puguem gaudir entre tots”

| Pablo Ortín Perpinyà | Fent poble
Rubén Gazulla: “Donem a Biar la possibilitat d’aconseguir una muntanya molt més saludable que puguem gaudir entre tots”

A la gent de Biar ens agrada presumir de la muntanya i del terme del nostre poble. Bona part del terreny forestal està inclòs en la Xarxa Natura 2000, el pla de conservació de la biodiversitat més ambiciós d’Europa. El manteniment de l’ecosistema, però, requereix d’un treball fosc que moltes vegades no es veu. El Voluntariat Ambiental és una de les entitats que treballa per la conservació i millora de l’entorn natural sota el lema “qui gaudeix de la naturalesa té el dret i el deure de protegir-la”. Per ell han passat un bon grapat de biaruts i biarudes, però també gent dels pobles veïns. Parlem amb Rubén Gazulla, coordinador tècnic, Hèctor Rico, coordinador, i Eloi Poveda, voluntari, per conèixer més sobre la funció i història del voluntariat per les nostres muntanyes.

En què consisteix el Voluntariat Ambiental?

Rubén: El Voluntariat Ambiental és l’espai idoni per a involucrar a la societat en la conservació i la cura del patrimoni natural. Biar té una riquesa natural molt gran, el País Valencià és una de les parts de l’Estat Espanyol i d’Europa amb una major diversitat, més que països del nord com Anglaterra. És una activitat molt important i necessària. Tenim una afluència de gent prou important, i una forma de determinar la qualitat del poble és la quantitat de gent que s’involucra. Això diu molt de les persones que ací habitem.

Quina és la història del Voluntariat Ambiental?

R: El Voluntariat va començar l’any 1994, encara dins del Centre Excursionista de Biar(CEB). El 2005 es va fundar l’Associació Naturalista Reconco Biar i l’estiu del 2006 va passar a organitzar el voluntariat. Enguany hem passat els 23 anys, tenim una trajectòria llarga amb una experiència prou assentada. Porte 5 anys en el voluntariat i no puc parlar molt de com era abans. Quan estava la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), amb el VOLCAM [programa d’ajudes al voluntariat ambiental] aportava molts diners i es podien fer moltes activitats. Durant el VOLCAM es van fer molts dels projectes més importants que ha tingut el voluntariat. Ara hem canviat la dinàmica. Entenem el voluntariat ambiental no només com vigilància per a la prevenció d’incendis. Ha passat a ser d’educació ambiental, amb activitats enfocades a la protecció i la millora de l’entorn natural de Biar.

Quines activitats concretes realitzeu?

R: Amb el temps hem agafat experiència. Manolo Satorres, que és de Ciències Ambientals, i jo que sóc Biòleg, cada cosa que hem aprés la intentem aplicar a l’entorn del voluntariat. Són activitats que han anat ampliant-se i evolucionant. Entre les més importants hi ha l’anellament científic i el dia de la Muntanya Neta. L’any passat vam fer els sistemes d’eixida per a fauna en arquetes i pous. Consisteix en rampes perquè els animals que cauen tinguen l’opció de no morir ofegats, per deshidratació o desnutrició. Si continuen al seu lloc, que no és la primera vegada que ens ha desaparegut, simplement hauríem de revisar-ho. També pengem caixes niu de rats penats i d’ocells. Sempre fem una visita al muladar [espai on es depositen animals morts per alimentar els rapinyaires] d’Alcoi amb el projecte Canyet de reintroducció dels voltors. L’anellament científic i el projecte Canyet són els que més consciència poden generar als voluntaris perquès és un contacte directe amb els animals, la història i el coneixement biològic, que fomenta la sensibilització. Les activitats estan enfocades a augmentar la sensibilitat i consciència dels voluntaris, però sobretot a augmentar la resiliència de l’ecosistema, que és la capacitat de retornar a un estat normal després d’una pertorbació.

02

Què aporta a Biar i al nostre entorn mediambiental el voluntariat?

Eloi: Que es vega la necessitat que ha d’haver algú que es preocupe per la natura, que vigile el monte, que a tots ens agrada veure’l verd i bonic, però s’ha de cuidar perquè hi ha molt de incendi. Ajudar també a la fauna que puga veure’s atrapada o ferida. El manteniment dels camins.

R: Dir açò queda romàntic/pel·liculer. Aporta la seguretat que hi ha mesures en el monte i menys possibilitat que passe una desgràcia. O en cas que passe, una certesa que es pot actuar amb més rapidesa. Sobretot el que ha dit Eloi. Dóna visibilitat a una part de la natura que no es coneix. Tu mires la muntanya de Biar i moltes vegades només veus els pins, però hi ha molt més enllà i és més complex. Donem a Biar la possibilitat d’aconseguir una muntanya molt més saludable que puguem gaudir entre tots, no només els voluntaris.

Com s’organitza el Voluntariat Ambiental?

R: Hi ha un director tècnic, que sóc jo, que està obligat per Conselleria i s’encarrega del tema de la paperassa amb ella i amb l’Ajuntament. Al principi funcionàvem amb un coordinador però hem vist que estar tots els dies, moltes hores en estiu quan vols tindre vida social més enllà del voluntariat...i vam passar a dos. Enguany serem tres, amb Manolo Satorres i Hèctor Rico perquè tots tenim coses com estudiar, fer treballs... La funció que tenen és dirigir les activitats i coordinar els voluntaris. Cada dia marquen les rutes que s’han de fer, deixen als voluntaris en el lloc d’inici i els arrepleguen en el de finalització.

Com és el model de finançament?

R:Nosaltres demanem un pressupost en el projecte pels mesos de juliol i agost. Part d’eixos diners els paga la Conselleria i el que falta fins arribar al total ho paga l’Ajuntament. L’Ajuntament avança els diners de Conselleria que tarden un any en fer l’ingrés. Després, pel mes de setembre fem un altre pressupost diferent per a la Cooperativa Elèctrica, que es fa càrrec d’aquest mes.

Quants voluntaris participen amb vosaltres?

R: Som 30 voluntaris més els 3 coordinadors. No és un número inamovible, perquè enguany podríem passar de 30 i no negaríem la entrada a ningú. Sí tenim la norma de vetar a l’any següent a les persones que s’apunten i no venen, perquè estan ocupant una plaça d’una persona que sí voldria participar.

03

Qui pot participar?

R: Qualsevol persona major de 16 anys. No es discrimina per sexe, ni raça, ni ideologia. Mai hem tingut problemes amb ningú. [Pots apuntar-te en aquest enllaç ]

Esteu en contacte amb altres entitats o associacions naturalistes de la zona?

R: Estem en contacte amb el Projecte Canyet de l’associació Arrels d’Alcoi, amb SEO Alacant, amb qui fem l’activitat d’anellament. Des de fa poc també estem en contacte amb WWF, sobretot perquè [Carlos] Aguilera va ser un dels cofundadors d’Aena, que al final va ser WWF Espanya. Estem fent el contacte des de 0 perquè abans la participació era més difusa. En hivern vam fer una reunió amb una marxa per la muntanya, ensenyant el terme de Biar i les activitats que es poden fer. Els de SEO ens han aportat moltes idees, suggerències, millores i punts dèbils. També es va plantejar fer coses al llarg de l’any més enllà del que és el voluntariat.

Com és un dia a dia del voluntariat?

Hèctor: Ajuda a conèixer moltes sendes, camins, llocs apartats que pots arrimar-te en el cotxe, als que eixint a córrer o en la bicicleta no pots arribar. Aprens noms de zones que no coneixies. Amb l’ajuda de Rubén, que és biòleg, aprens el nom comú i científic de pardals i animals, t’ajuda a estar pendent, com quan veiem una àguila i la mirem pels prismàtics. També t’obliga a estar pendent de les fonts, com la de Patiràs, perquè no les tallen. Perquè amb dues setmanes sense aigua les plantes de la font es moren.

R: És un risc també per a les persones. Està mal eixir a la muntanya sense dur aigua, però si contes amb una font que no té perquè estar tallada, et trobes amb una persona que ha fet molts km i no pot beure. Per això és important tindre un seguiment.

H: Sol apuntar-se gent de fora, de Beneixama, de La Canyada, de Villena. T’ajuda a relacionar-te i a conèixer gent nova. Als voluntaris ens encanta anar en el cotxe, amb la finestra baixada i que se’ns fique moreno el braç. Però si només li pegues la volta a la Penya Tallà, només vigiles eixa zona. Aleshores també interessa, per parelles o grups, dividir les rutes. Així uns poden anar al Reconco, encara que ja estiga vigilat, però hi ha zones que no es veuen des del mirador de les antenes. Si hi ha suficients voluntaris pots vigilar més monte. I després depèn de la zona pots cridar al cotxe perquè t’arreplegue o tornar caminant al poble per a dinar.

E: El voluntariat és estar aprenent a tota hora. Sobretot prendre consciència de lo important que és la natura en el nostre dia a dia. Com ha dit Hèctor, tens la facilitat de poder accedir a la muntanya en un mitjà de transport. Descobreixes noves parts del monte, la fauna i la flora. El dia a dia en els companys i el bon ambient que hi ha. Entre tots ensenyar-nos i aprendre, i cuidar el monte d’incendis i de caçadors.

01

Hi ha algun moment emocionant que recordeu en especial del voluntariat?

E: El que més impacta és veure la fauna de prop. Anar en el cotxe i creuar-te una manada d’arruís o porcs senglars. O per la nit, en les eixides que fem per a mostreig d’insectes, veure coses que no veuries assegut al sofà de casa.

H:Arribar a casa amb la satisfacció d’haver salvat alguna serp o animalet que estava atrapat en alguna séquia , i després veure com es recupera.

R: Per variar i que no siga tot sobre els animals. Bons records són moments d’ajuntar-nos un bon grup, que ens emportem el sopar i pugem a la caseta del Rebolcador o a l’Aula de la Natura. Riure’s i germanor, al cap i a la fi. Com anar a veure les estreles.

L'article té 100 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).