• Inici
  • Entrevistes
  • Estudiant fora
  • Pablo Ortín: "Viure fora dóna l’oportunitat de conèixer molta més gent, ambients i llocs que de segur els enriquiran en molts aspectes"

Pablo Ortín: "Viure fora dóna l’oportunitat de conèixer molta més gent, ambients i llocs que de segur els enriquiran en molts aspectes"

| Eduard Garcia Molina | Estudiant fora
Pablo Ortín: "Viure fora dóna l’oportunitat de conèixer molta més gent, ambients i llocs que de segur els enriquiran en molts aspectes"

Comencem el curs d'Estudiant fora amb Pablo Ortín, un futur periodista biarut resident a la ciutat comtal. Pablo ens conta des d'una perspectiva diferent la seua vida universitària a Barcelona, on ha aprés molt tant personalment com acadèmicament.

Imatge principal: Durant un viatge a Saragossa per veure un partit de bàsquet del Joventut de Badalona amb dos companys de pis i un amic.

 

Que estàs estudiant? Quan vas començar?

Actualment estic cursant el quart curs del grau de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. La universitat té el campus a Bellaterra, a una mitja hora en transport públic des de la ciutat. Vaig començar l’any 2012 i, si tot va com ha d’anar, enguany acabaré.

Quart curs del grau de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Per què vas escollir periodisme i Barcelona?

Cap de les dues va ser una decisió que tingués presa amb anterioritat. No sabia què volia estudiar, dins de les ciències socials, i amb eixa incertesa vaig fer la PAU. Em vaig decantar pel periodisme perquè és un món que permet conèixer i estudiar temàtiques molt àmplies. Pots centrar-te en allò que t’interessa i aprofundir. A més, requereix estar assabenta’t del context que ens envolta i ens ajuda a buscar el perquè de les coses. A casa sempre hem comprat el diari, si a això li sumes haver crescut rodejat de llibres, la decisió ja venia condicionada.

Pel que fa a la ciutat, en un primer moment tenia pensat anar a estudiar a València però degut a la puntuació que tenien les assignatures específiques de la PAU, la nota no em va donar per estudiar allí. D’entre la resta d’opcions on podia estudiar periodisme (Alacant no compta amb aquesta titulació) vaig triar Barcelona perquè és una ciutat que sempre m’ha atret. Tot i això, el primer any vaig viure a Cerdanyola del Vallès, una ciutat just al costat de la universitat, i va ser a partir del segon any quan em vaig mudar a la ciutat Comtal amb uns amics de la carrera.

Em vaig decantar pel periodisme perquè és un món que permet conèixer i estudiar temàtiques molt àmplies.

01

A la Plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona, després d’acabar un examen el passat curs amb tres amics de classe.

 

Com definiries Barcelona i la seua gent?

Es tracta d’una ciutat amb més d’un milió i mig d’habitants, una barbaritat si ho compares amb el nostre poble. Existeixen unes dinàmiques i uns ritmes de vida totalment diferents, però no és un lloc complicat per viure pels estudiants. Definir Barcelona és difícil perquè dins de la ciutat hi ha moltes més d’amagades, a cada barri o zona. La ciutat que jo he conegut és la del barri de Gràcia, on es fa molta vida a les places i és com un xicotet poble dins de la gran Barcelona replet d’estudiants i amb un ambient més “alternatiu”.

Definir Barcelona és difícil perquè dins de la ciutat hi ha moltes més d’amagades, a cada barri o zona.

02

Després de celebrar la meua primera calçotada amb la colla d’amics de la universitat.

 

T’has plantejat alguna vegada canviar d’universitat per estar més prop de Biar?

Abans de començar el primer any sí que contemplava la possibilitat de traslladar-me a València. Tot això es va esborrar al poc temps de començar, amb els amics que vas fent i l’ambient tant a la universitat com a fora no hi havia ja motiu per anar-me’n a una altra ciutat. Sí que és veritat que de vegades t’agradaria estar més a prop de Biar i no haver de suportar les quasi 6 hores de trajecte en tren per veure la família i amics, però així s’aprofiten més les tornades al poble.

Al poc temps de començar, amb els amics que vas fent i l’ambient tant a la universitat com a fora no hi havia ja motiu per anar-me’n a una altra ciutat.

 04

 Junt al famós drac del Parc Güell fent turisme a Barcelona.

 

Quines són les avantatges d’estudiar en Catalunya? I els desavantatges?

En tant que valencianoparlant, no tinc cap problema amb l’idioma i la cultura d’ací. És més, permet prendre consciència de tots els lligams que tenim com a pobles, i també de les diferències. Viure ací també permet posar a prova tots els tòpics que es diuen dels catalans i poder trencar també amb els que ací es tenen dels valencians en certs àmbits. Si hagués de destacar un avantatge, i com a periodista, diria que és viure el moment històric que ara s’està vivint a Catalunya, on hi ha un procés d’independència en marxa, més enllà de les afinitats que cadascú tinga, o no, amb ell. Durant els quatre anys no han deixat d’haver esdeveniments molt interessants d’analitzar en el món de la política i la societat. Com a desavantatges ressaltaria el preu de les taxes universitàries i de la ciutat de Barcelona en sí, més car que a altres llocs, i la relativa distància que ens separa de Biar.

Si hagués de destacar un avantatge, i com a periodista, diria que és viure el moment històric que ara s’està vivint a Catalunya.

 05

 Pràctica de locució radiofònica a la UAB. No tot és festa.

 

Com veus el teu futur una vegada finalitzes els teus estudis?

Igual que a la majoria d’àmbits, les expectatives de treball a nivell estatal en un període de temps curt no són massa esperançadores. Tot i això, tinc pensat seguir formant-me bé amb estudis de post-grau o amb un altre grau. A més, emigrar per millorar l’anglès o aprendre altres idiomes, estudiant o treballant també és una opció.

Tinc pensat seguir formant-me bé amb estudis de post-grau o amb un altre grau.

Si tornares enrere en el temps, què estudiaries i on?

Vista l’experiència d’aquests quatre anys tornaria a estudiar periodisme a Barcelona. Però no tindria problema en estudiar el mateix a València, per exemple, o alguna altra ciutat.

Vista l’experiència d’aquests quatre anys tornaria a estudiar periodisme a Barcelona.

 06

 Amb la colla de la universitat després de jugar un partit de futbol mixt.

 

Què aconsellaries als joves que no tenen molt clar allò d’estudiar fora de casa?

Que no s’ho pensen dues vegades i ho afronten com una experiència que fa créixer a nivell personal. Viure lluny de casa comporta una sèrie d’obligacions però també de llibertats que ajuda a deixar passar la etapa més adolescent i madurar d’una manera diferent a quan vius a casa amb els pares. A banda, viure fora dóna l’oportunitat de conèixer molta més gent, ambients i llocs que de segur els enriquiran en molts aspectes.

 Viure fora dóna l’oportunitat de conèixer molta més gent, ambients i llocs que de segur els enriquiran en molts aspectes.

 

Respon breument en relació a la teua vida d’ estudiant a Barcelona:

Un menjar: Els calçots i els caragols a la Gormanta (una manera de fer els caragols molt diferent als nostres “Xupalanderos” però que també estan molt bons)

Una beguda: L’herbero i la mistela, que ens serveixen a un bar valencià anomenat “La Terreta” i ens fa estar com a casa des de la llunyania.

Una festa: Les nostres festes de moros i cristians

La pitjor matèria (a la universitat): Disseny

Un lloc: Qualsevol plaça del barri de Gràcia

07

Celebrant un aniversari al Parc de la Ciutadella.

L'article té 35 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).