• Inici
  • Entrevistes
  • Estudiant fora
  • Natalia Amorós: "He aprés a viure lluny de la meua família, a adaptar-me a unes circumstàncies diferents i moltes vegades difícils"

Natalia Amorós: "He aprés a viure lluny de la meua família, a adaptar-me a unes circumstàncies diferents i moltes vegades difícils"

| Eduard Garcia Molina | Estudiant fora
Natalia Amorós: "He aprés a viure lluny de la meua família, a adaptar-me a unes circumstàncies diferents i moltes vegades difícils"

De nou tornem als EEUU, però aquesta vegada viatgem uns quants milers de quilòmetres més per arribar a Califòrnia. A l'oest dels EEUU es troba Natalia Amorós Muñoz, una biaruda ben joveneta que ha decidit emprendre l'aventura d'estudiar 2n de Batxillerat fora de Biar. Natalia té moltes coses per contar i així ho demostra en aquesta entrevista on analitza la seua nova vida americana, la qual segons ella afirma, l'ha feta canviar.

Foto principal: El meu primer partit de futbol americà amb algunes amigues.

 

Quan vas començar la teua aventura als EEUU?

La meua aventura americana va començar el 13 d’agost de 2014, quan vaig deixar Espanya. Encara recorde el dia que estava preparant les maletes, acomiadant-me de la meua família, amics i de la gent que vull; va ser dur, però la veritat que el temps passa ràpid. Per això cada dia que passa l’aprofite al màxim.

La meua aventura americana va començar el 13 d’agost de 2014.

 

En quina ciutat resideixes i com la descriuries?

Visc a Fallbrook, una xicoteta ciutat de l’àrea de San Diego, Califòrnia. La descriuria com a una ciutat tranquil·la, bonica i càlida. Fallbrook és coneguda pels seus cultius d’alvocat i reclama el títol de “Capital del mon de l’alvocat”, per això cada any es celebra el famós “Festival de l’alvocat”, que atrau a grans multituds.

Fallbrook té una pròspera comunitat artística com l’Escola Fallbrook de les Arts, nombroses galeries d’art, aproximadament unes 30 obres d’art públic i un Centre d’Art Actiu amb exposicions temporals.

Fallbrook és coneguda pels seus cultius d’alvocat i reclama el títol de “Capital del món de l’alvocat”.

02 

Amb la meua germana xicoteta veient la posta del sol des de la nostra casa.

 

Per què vas decidir viatjar tan lluny?

Tot va començar amb els meus germans, el meu germà Pablo va estar fa 9 anys a Alaska, i el meu germà Rafa a Pennsylvania, estudiant un any, com jo ara.

Al principi no volia anar-me’n a un altre lloc a estudiar, no podia imaginar estar un any lluny de la meua família, dels meus amics i sobre tot el fet d’haver de fer noves amistats, adaptar-me a una família nova i a una nova forma de vida. Però els meus pares em van donar l’oportunitat d’anar-me’n a l’igual que als meus germans i al final ho vaig pensar millor. Vaig pensar que em canviaria com a persona, la meua forma de veure el món i vaig decidir tirar endavant, perquè volia aprendre la cultura, l’ idioma i la forma de vida dels EEUU.

Ara estic contenta d’ haver dit que sí, d’haver començat esta nova aventura. Done les gràcies als meus pares per recolzar-me com feren i com ho segueixen fent cada dia.

Els meus pares em van donar l’oportunitat d’anar-me’n a l’igual que als meus germans i al final m’ho vaig pensar.

03

El primer ball, “Homecoming”, amb un grup d’amigues. Ací estem fent fotos al jardí de ma casa.

 

Què va ser el més difícil al principi?

El primer dia que vaig arribar ens van portar a una altra xica d’Espanya, Itziar, i a mi a casa d’un home que treballava en la meua organització, l’home va començar a parlar i Itziar i jo no sabíem què deia. Per això diria que el més difícil al principi és l’ idioma, a mesura que passa el temps vas acostumant-te i sobretot estar 24 hores escoltant anglès et fa millorar. Desprès de cinc mesos en els EEUU, puc dir que parle un anglès fluït. No obstant, espere aprendre molt més durant la resta de la meua estància ací.

Per una altra part, una altra cosa que fou un poc difícil al principi és l’horari de menjars. Els americans desdejunen prompte, l’hora de dinar és entre les dotze i la una del mig dia i acostuma a ser un sandvitx o algun aperitiu. L’hora de sopar és sobre les cinc i mitja o sis i esta hora és quan ells fan una gran menjada. Jo els vaig dir, a la meua família americana, que els espanyols solem tindre el menjar més important a mig dia sobre les dos o les tres i després sopem un menjar menys copiós a les huit i mitja o nou. Quan els vaig dir açò no s’ho podien creure, estaven sorpresos. Per a mi fou prou diferent al principi i difícil d’adaptar-me.

El més difícil al principi és l’ idioma, a mesura que passa el temps vas acostumant-te i sobretot estar 24 hores escoltant anglès et fa millorar.

05

Amb tota la família, el vespre de Nadal, els avis, jo, la meua germana alemanya que també és d’intercanvi com jo, la meua germana xicoteta Rachel i els meus pares Cathy i Jeff.

 

Què és allò que més trobes a faltar de Biar?

Trobe a faltar Biar en general, la meua família, eixir amb els amics, passejar pels carrers, les festes, el Castell, veure el Plàtan des de ma casa i el menjar. Gràcies als meus pares, que a Nadal m’enviaren un paquet, vaig tindre la sort de menjar pernil, xoriç o, llonganissa, llom, formatge manxec i una varietat de torrons. Em vaig alegrar molt, i vaig tindre l’oportunitat de donar-ho a tastar a la família d’ací.

Trobe a faltar Biar en general, la meua família, eixir amb els amics, passejar pels carrers, les festes, el Castell, veure el Plàtan des de ma casa i el menjar.

 

Quins son els avantatges d’estudiar Batxiller als EEUU? I els desavantatges? És molt diferent el sistema educatiu Americà al que estudiaves a l’IES BIAR?

Les avantatges d’estudiar als EEUU és que tenen molta varietat d’assignatures que pots tirar, en canvi a Espanya pots triar la branca de ciències o la d’humanitats. En el meu cas, un desavantatge és que en l’àrea de San Diego hi ha molts hispanoparlants, per tant és fàcil trobar-me amb gent que parle espanyol, cosa no tant bona per a un dels objectius de la meua estància, que és aprendre l’ idioma.

El sistema educatiu és completament diferent del que tenim a Espanya. Per començar, el col·legi comença a les 7.40h fins les 14.46h. Tenim un descans de quinze minuts, i després a l’hora del dinar quaranta minuts. D’altra banda, el professor no és el que canvia de classe, els professors tenen les seues pròpies aules amb les seues coses personals, com fotos, diplomes, etc. I som nosaltres els alumnes els que canviem de classe. Aquest fet fa que tingues trenta o quaranta persones noves en cada classe, per tant no pots fer molts amics. Els professors utilitzen un sistema didàctic més pràctic amb presentacions orals i projectes. Ells tenen un dit : ”Aprèn fent”.

Els professors utilitzen un sistema didàctic més pràctic amb presentacions orals i projectes. Ells tenen un dit : ”Aprèn fent”.

06

En un poble prop d’on jo visc, nevat. Feia 14 anys que no nevava en l’àrea de San Diego.

 

Després d’aquestos mesos a terres americanes, quins topics creus que compleixen els americans?

Als EEUU tot ho fan ben gran, tot. La gent és, a més, molt competitiva. Als instituts, si vols entrar en qualsevol equip has de fer unes proves i has de ser molt bo per a passar-les. Alguns tòpics són: els partits de futbol americà amb les animadores, el ball de graduació, el final de curs amb el rei i la reina, el seu patriotisme, i el que ells anomenen “el somni americà”.

Els partits de futbol americà amb les animadores, el ball de graduació, el final de curs amb el rei i la reina...

 

Quant al menjar, com el definiries?

Dos paraules: menjar ràpid. Als americans els encanta menjar però no els agrada estar un hora cuinant, per això als supermercats trobes molts productes envasats, que sols has de posar al microones i fet. Però en el meu cas, jo he tingut sort perquè el pare d’ací és molt bon cuiner i li agrada cuinar i fer nous tipus de menjar.

Als americans els encanta menjar però no els agrada estar un hora cuinant.

07

Caminant un dia amb la meua família vam arribar a esta roca dalt de la muntanya.

 

Una vegada finalitzes els estudis, què tens pensat fer?

M’agradaria estudiar alguna carrera relacionada amb la física, pot ser una enginyeria. Durant la carrera m’encantaria anar un any a un altre país.

Alguna carrera relacionada amb la física, pot ser una enginyeria.

 

Què t’ha aportat personalment el fet d’estudiar fora de Biar?

M’ha aportat veure el món d’altra manera diferent. He après a viure lluny de la meua família, a adaptar-me a unes circumstàncies diferents i moltes vegades difícils. Ara sóc més independent. També et fa créixer com a persona, et fa canviar.

A més domine molt bé l’anglès i estic aprenent la cultura.

Ara sóc més independent. També et fa créixer com a persona, et fa canviar.

 

Què aconsellaries a tots aquells joves que volen estudiar un any als EEUU?.

Que no tinguen por d’eixir de casa, que aprofiten si tenen l’oportunitat perquè és una experiència increïble. T’obrirà molts camins en la vida, i sí, és difícil però al final aprens i et canvia completament com a persona. Per això diria que ho facen, que se’n vagen a estudiar a altres països, però que isquen de casa perquè és el millor que els pot passar en la vida.

Que isquen de casa perquè és el millor que els pot passar en la vida.

08

Amb les meues amigues en cap d’any i celebrant l’aniversari de la germana alemanya.

 

Respon breument en relació a la teua estància als EEUU:

- un menjar: Carn en la barbacoa. Molt típic als EEUU.

- una beguda: Llimonada

- una festa: Halloween

- un amic/amiga: Sara Buffon

-  un lloc: Oceanside. Una ciutat preciosa en la platja.

L'article té 32 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).