• Inici
  • Entrevistes
  • Estudiant fora
  • Iván Guill: "Només aplegar vaig intentar ficar-me a l’equip de bàsquet d’allí, i és una de les coses de les que més m’alegre"

Iván Guill: "Només aplegar vaig intentar ficar-me a l’equip de bàsquet d’allí, i és una de les coses de les que més m’alegre"

| Eduard Garcia Molina | Estudiant fora
Iván Guill: "Només aplegar vaig intentar ficar-me a l’equip de bàsquet d’allí, i és una de les coses de les que més m’alegre"

Aquesta primera publicació d' "Estudiant fora" en 2015 és protagonitzada per un biarut que ja és un més a terres catalanes. Ha fet del bàsquet, afició que ja portava de casa, una de les seues vies per integrar-se i disfrutar de la seua vida com a estudiant a Tortosa.

Iván Guill Valdés, estudiant d'Infermeria  a terres de l'Ebre ens conta la seua experiència.

Foto principal: Iván amb Zulema Vilar, biaruda que també viu a Tortosa celebrant els seus respectius aniversaris.

 

Que estàs estudiant? Quan vas començar? Per què grau en infermeria?

Estic estudiant Infermeria a la Universitat Rovira i Virgili, al campus Terres de l’Ebre de Tortosa. Vaig començar al setembre del 2013. Vaig escollir el grau d’infermeria perquè degut a que tinc Diabetes Mellitus Tipus 1 des dels 8 anys sempre he estat rodejat de metges, infermers i hospitals. A l’hora de triar la carrera no ho tenia gens clar, però veia que infermeria era una professió en la qual cada dia seria un repte, mai hi haurien dos dies iguals. D’igual manera, també m’agradava el fet de estar en constant tracte amb persones.

Veia que infermeria era una professió en la qual cada dia seria un repte, mai hi haurien dos dies iguals

 01

Amb alguns companys de classe durant un descans a l’hospital durant el període de pràctiques.

 

Per què vas escollir Tortosa?

Realment no puc dir que haguera escollit Tortosa, si no que Tortosa em va escollir a mi. En un primer moment la meua idea era la d’estudiar Enginyeria Biomecànica. Aquesta carrera només es troba a 3 universitats espanyoles, per tant era un poc difícil accedir a ella. Per voler estudiar-la vaig triar Matemàtiques i Física com a assignatures específiques a la PAU, amb la mala sort que vaig suspendre Matemàtiques. Així que no vaig aplegar a la nota requerida per a entrar, i amb la nota que se’m va quedar i per incompatibilitat d’assignatures específiques només vaig poder entrar a estudiar infermeria en Tortosa.

Tortosa em va escollir a mi.

02

A la piraguada que organitza el campus tots els anys al riu Ebre.

 

Com definiries Tortosa i la seua gent?

Tortosa és una ciutat xicoteta, d’uns 30.000 habitants. Per tant, per a un xic de 18 anys de Biar anar a viure allí va ser tota una aventura, però per a gent de ciutats més grans com Alcoi o Castelló, allò se’ls queda xicotet. A Tortosa hi ha molta immigració, per aquest motiu pots anar caminant pel carrer trobant-te amb gent de diverses cultures. Però no puc parlar de Tortosa sense parlar de l’Ebre. És la seua signa d’identitat i ells n’estan ben orgullosos del riu. La veritat és que la primera vegada que el veus et quedes meravellat per la quantitat d’aigua i l’amplària del riu. Com ells diuen: “Lo riu és vida”

A Tortosa hi ha molta immigració, per aquest motiu pots anar caminant pel carrer trobant-te amb gent de diverses cultures.

 

T’has plantejat alguna vegada canviar d’universitat per estar més prop de Biar?

Al principi si, les primeres setmanes quan encara no coneixia a massa gent aplega a casa de la universitat no tenia ni amb qui anar a pegar una volta o eixir a prendre alguna cosa. Una vegada passades estes setmanes i conforme vaig anar fent amistats, no canvie Tortosa per res! De totes formes, encara que estiga a una distància considerable, en 3 hores puc agafar un tren i plantar-me al poble, així que al cap i a la fi tampoc estic tan lluny.

Conforme vaig anar fent amistats, no canvie Tortosa per res!

03 

L’any passat en la presentació del C.B. Cantaires Tortosa.

 

Quines són les avantatges d’estudiar en Catalunya? I els desavantatges?

Com a valencià jo no tinc cap problema per estudiar en Catalunya encara que les classes les donaren en català. Però sí que molts companys de llocs com Albacete, Saragossa o Navarra han tingut més problemes amb el tema de l’idioma. Pel que fa a la resta, tot és com ací. Però això sí, el principal desavantatge és el preu de les taxes, que a Catalunya és vora el doble que a la Comunitat Valenciana.

el principal desavantatge és el preu de les taxes, que a Catalunya és vora el doble que a la Comunitat Valenciana.

 

Com veus el teu futur una vegada finalitzes els teus estudis?

Com sempre s’ha dit, els infermers espanyols estan molt demandats a l’estranger, així que a curt termini quan finalitze els estudis m’agradaria veure un poc de món gràcies a la meua professió. També entra dins dels meus plans realitzar estudis de post-grau, però clar, mai és sap...

Quan finalitze els estudis m’agradaria veure un poc de món gràcies a la meua professió.

05

Amb els companys alacantins instal·lats a Tortosa.

 

Si tornares enrere en el temps, què estudiaries i on?

Si puguera tornar enrere en el temps tornaria a fer exactament el mateix, Tortosa i infermeria.

Tornaria a fer exactament el mateix.

 

Què aconsellaries als joves que no tenen molt clar allò d’estudiar fora de casa?

Jo personalment els aconsellaria que si tenen l’oportunitat de viure fora de casa (ja siga en Alacant o molt més llarg) ho facen, perquè no és el mateix anar tots els dies a la universitat però estar en casa, amb els pares fent-te el dinar, netejant-te la roba... que viure tu a soles, amb tot el que això implica. Pot donar por, però al cap i a la fi és una experiència única i poca gent s’arrepenteix de donar el pas.

Pot donar por, però al cap i a la fi és una experiència única i poca gent s’arrepenteix de donar el pas.

06

Un dels nostres “soparets” de pis.

 

Iván afegeix impressions sobre la seua experiència:

Per mi no va ser tan difícil el pas d’anar a viure a Tortosa, ja que coneixia a gent del poble que ja portava uns anys allí (Zulema i Ana) i em van fer molt fàcil l’adaptació. D’igual forma, només aplegar vaig intentar ficar-me a l’equip de bàsquet d’allí, i és una de les coses de les que més m’alegre. Perquè les amistats que fas durant la carrera són cadascú d’un lloc diferent, i gràcies a les amistats del bàsquet he pogut conèixer llocs i aspectes de la vida tortosina que d’un altra manera haguera sigut molt difícil conèixer. A més a més, el fet d’haver d’anar a jugar partits per tota Catalunya també m’ha permet conèixer molts més llocs que d’altra forma haguera sigut impossible.

Només aplegar vaig intentar ficar-me a l’equip de bàsquet d’allí, i és una de les coses de les que més m’alegre.

 07

Visita dels amics biaruts el passat mes de desembre.

 

Respon breument en relació a la teua vida d’estudiant a Tortosa.

Un menjar: Els tuppers de paella de la meva àvia i els calçots (una espècie de cebes típiques d’aquesta zona, que solen fer-se al foc durant els mesos de febrer i març acompanyats de salsa Romesco).

Una beguda: Herbero (sempre que baixe intente pujar una botelleta i estic començant a fer que agrade per aquelles terres).

Una festa: Les festes de Moros i Cristians de Biar, sense cap dubte.

La pitjor matèria: Farmacologia.

Un lloc: El Delta del Ebre, té uns paisatges espectaculars!

Amb els companys de classe celebrant la fi d’exàmens.

L'article té 35 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).