• Inici
  • Entrevistes
  • Estudiant fora
  • Ángel Troncoso Guill: "No m’importaria treballar fora d’Espanya ja que al final elegir la nostra carrera és elegir en certa manera eixa opció"

Ángel Troncoso Guill: "No m’importaria treballar fora d’Espanya ja que al final elegir la nostra carrera és elegir en certa manera eixa opció"

| Eduard Garcia Molina | Estudiant fora
Ángel Troncoso Guill: "No m’importaria treballar fora d’Espanya ja que al final elegir la nostra carrera és elegir en certa manera eixa opció"

Els cursos dels nostres estudiants van tocant al seu final, tot i això ens acostem a França per portar-vos una nova entrevista del nostre espai "Estudiant fora", no eixim d'Europa per acostar-nos a Marsella de la mà del jove biarut Ángel Troncoso Guill, estudiant de Negocis Internacionals qui ens parla del seu dia a dia en esta ciutat de més de 800.000 habitants, capital de la regió de la Provença-Alps-Costa Blava. 

 

Què estàs estudiant? I què va ser allò que et va portar a decidir-te per la teua carrera?

Estic estudiant Negocis Internacionals a la Universitat de València (UV) i a Kedge Business School en Marsella. Principalment van ser els idiomes; el fet de poder relacionar l'aprenentatge de llengües amb el món de l’economia i les relacions internacionals em va parèixer molt interessant.

Per què vas triar França i més concretament Marsella? Quina ciutat o país era la teua segona opció?

En primer lloc vaig triar França perquè volia seguir aprenent francés i en segon lloc vaig escollir Marsella perquè era l’única opció que em permetia fer la doble titulació de Negocis Internacionals, és a dir, fer el grau per dos universitats, en aquest cas la UV i Kedge BS.

La veritat és que ho vaig tindre prou clar, així que no vaig pensar en segones opcions perquè a més sabia que hi havia places de sobra per a tots els estudiants que volíem anar a Marsella.

01

A Niza, amb altres estudiants d'Erasmus

Com definiries la ciutat on estudies?

En una paraula diria que frenètica. La veritat és que Marsella sol ser concebuda com una ciutat perillosa per algunes màfies i perquè es una ciutat amb certa desigualtat econòmica i de classes, però al final sols s’ha d’anar amb compte quan vas per certes zones de la ciutat.

Llevant d'açò és una ciutat molt bonica, amb mil coses a fer, tot i haver pandèmia. També és una ciutat molt multicultural, on pots trobar-te infinitats de nacionalitats i cultures diferents. En qüestió de minuts pots anar a la platja o a la muntanya, i sempre podràs disfrutar del bon temps, el qual es pareix prou al de València.

La teua vida d’estudiant és tal com la imaginaves?

La veritat és que sí. Jo ja havia viscut la vida “d’estudiant” en València ja que vaig viure durant un any i mig a un pis d’estudiants. No obstant, l’experiència de viure a soles en un altre país és una cosa que et canvia com a persona i al meu parèixer et fa madurar un poc a la força. Per una altra banda estudiar m’ha permés conèixer a moltes persones amb les què he compartit molts bons moments.

També és veritat que l’Erasmus i la vida d’estudiant en general té mala fama, ja que en molt casos s’aprofita per eixir de festa i desfassar tot el que es pot, sense tenir en compte els estudis, però crec que es pot compaginar tot perfectament i aprofitar el millor dels dos móns. Pel que fa a la festa no hem pogut disfrutar tot el que volíem per culpa del Covid però hem sabut adaptar-nos i disfrutar d’altres formes.

02

En les Serres de Marsella: al fons es pot vore tota Marsella i el mar

Quins avantatges i desavantatges trobes d’estudiar a França?

Un clar avantatge és l’idioma. Pense que saber francés, a part de l’anglés, t’obri moltes portes al món laboral. Com diu el dit "quan més sucre més dolç", així que supose que este avantatge el té qualsevol lloc on no es parle el teu primer idioma. A més, tot i que els francesos tenen fama de ser persones prou series i amargades (que moltes voltes ho són jeje) hem pogut conèixer a molta gent que ens han ajudat a integrar-nos encara més en la seua cultura.

Com a desavantatge podríem dir que hi ha voltes que el ser espanyol et limita un poc perquè si no saps francés quasi a la perfecció poden haver situacions en les que et coste desenvolupar-te bé. Un altre inconvenient pot ser que el cost de la vida és un poc major, pero això passa en quasi tots els països.

Com és un dia de la teua vida allà?

Doncs podria limitar-se a anar a la universitat pels matins, dinar amb els companys de pis o altres amics, fer deures, treballs o estudiar el que hagem d’estudiar i fer algun pla, ja siga fer alguna cosa d’esport o quedar amb més gent per pegar una volta o prendre alguna cosa per ahí.

03

Posta de sol des del Mucem i el cel de Marsella

Com definiries la vida a França pel que fa als horaris, menjar, temps d'oci, vida nocturna, el clima...

Els horaris són prou de “guiri” ja que solen dinar sobre la 13:00 i sopar sobre les 19:30/20:00, però la veritat és que els espanyols anàvem a la nostra. El menjar és prou paregut perquè al final és una ciutat mediterrànea, però podria dir que els estereotips sobre els francesos amb el pa, el formatge i el vi es compleixen prou.

La vida nocturna per desgràcia hi havia toc de queda, però el clima permet fer qualsevol pla per la nit sense morir de fred com pot passar en ciutats del centre/nord d’Europa.

Has tingut dificultats pel que fa a l’idioma?

Per sort a mi sempre m’han agradat els idiomes així que no m’ha suposat moltes dificultats. També és veritat que porte estudiant uns dos anys francés, així que no vaig anar a Marsella sense cap coneixement. No obstant, sempre hi ha vegades en les que no t’entenen o tu no entens el que t’estan dient, però sempre fem per entendre’ns.

04

París

Has visitat altres zones del país o de moment no?

Tot i haver Covid he tingut la sort de visitar prous ciutats franceses, com París, Niza, Annecy, Montpellier...

París és una de les ciutats més importants d’Europa i del món, i la que més turisme rep de tot el continent, per davant de Barcelona, que és la segona. Creus que el pes parisí puga derivar en un centralisme perjudicial per a la resta del país o no es percep allà?

És normal que una persona pense en França i automàticament li vinga al cap París, però és cert que li lleva importància a la resta del país. Ja que preguntes açò, és veritat que en Marsella tenen una certa mania als parisins, però també ha de vorer amb el futbol, ja que l’Olimpique de Marseille i el Paris Saint Germain són rivals que no es porten molt bé, podríem dir.

05

Mirador de les Calanques

Parlar de França és parlar de París en el 68 o la força històrica dels sindicats francesos i la seua classe treballadora que va obtindre unes importants conquestes socials. Perceps que reformes com ara la de les pensions puguen posar-les en perill?

La veritat és que en França sempre han portat un poc la iniciativa a reivindicar-se davant les injustícies socials. És més, des de fa uns anys existeix el Mouvement des gilets jaunes, o Jupetins grocs, el qual començà com a queixa davant la pujada del preu dels combustibles i altres però que a dia de hui s’ha generalitzat i s’utilitza per a la queixa contra reformes com aquestes. Per tant, pot ser realitzen aquesta reforma, però estic segur que manifestacions i queixes no faltaran.

Pel que fa a la crisi sanitària actual, com s’està vivint a França? Penses que la ciutadania francesa valora de forma positiva la gestió del seu govern?

A França pense que hi ha una altra percepció cap al Covid. En Espanya crec que hi ha un sentiment de responsabilitat i un temor molt major que a França, ja que allí tot i haver restriccions i mesures per frenar la pandèmia la gent passava prou, la veritat.

D’una altra banda, crec que gràcies a la gran intervenció de l’estat en l’economia francesa, moltíssims negocis han pogut sobreviure a base d’ajudes i subvencions, per tant, tot i que no conec molt l'opinió generalitzada de la política en França, crec que estan contents amb el govern. També és veritat que, jo crec que si fora pels francesos, hagueren llevat moltes restriccions abans de temps.

06

Dia de ressaca, sesta al balcó amb el solet

Moltes voltes ens emmirallem en altres països on pensem que les coses són més fàcils o que simplement “es viu millor”, segurament a peu de carrer allà no es veuen les coses iguals, o sí?

Podríem dir que sí, però no. Nosaltres (els estudiants que estem allí) per sort estem vivint amb els diners dels nostres pares amb els de la Beca Erasmus, i per sort quasi mai ens falta de res. Però, com a molts països i sobre tot en grans ciutats, la desigualtat social i econòmica està als carrers i es pot vore amb els teus ulls. Ací en Biar crec que l’estat del benestar està més garantit que a grans ciutats com en Marsella, o vore a persones al carrer demanant és, desgraciadament, part del nostre dia a dia.

Pel que fa al teu dia a dia, trobes alguna cosa a faltar de Biar?

Per suposat. La família, els amics, la novia, el menjar i l’ambient del poble, que de volta en quan també s’agraeix la tranquilitat que hi ha.

07

Serra d'Annecy

Podem dir que hi ha un èxode de gent jove formada que busca millors oportunitats de les que pot trobar ací, com valores este fenomen?

Podríem dir que sí, però també hem d’entendre que el panorama actual ens ho permet. Estudiar i buscar treball fora d’Espanya és molt més fàcil a dia de hui que fa 20/30 anys, per tant entenc que hi haja gent que sabent que les oportunitats de treball en Espanya no sempre són les millors opten per intentar-ho fora.

08

Parament sobrevolant el llac d'Annecy, una de les millors experiències de la meua vida

Et veus en un futur laboral lluny de Biar o fins i tot lluny d’Espanya?

Clar. No m’importaria treballar fora d’Espanya ja que al final elegir la nostra carrera és elegir en certa manera eixa opció. No obstant pense que treballar fora no significaríi no tornar de volta en quan a Espanya i a Biar, ni molt menys.

09

AMB LA FAMÍLIA QUE HEM FORMAT A MARSELLA ELS ESTUDIANTS QUE VENIM DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA: Este grupet ha sigut una de les raons que m’ha fet no sentir-me tant lluny de casa durant la meua estada a Marsella

Entenem que la teua estància a Marsella té data de caducitat.

Així és, la meua estada allí acabarà si tot va bé en desembre. No obstant després hem de trobar pràctiques per acabar la carrera i a no ser que hi haja alguna excepció hauran de ser fora d’Espanya també.

Com veus el teu futur laboral quan acabes?

Prou positiu. Crec que a dia de hui hi ha moltíssima gent preparada que tindrà més experiència i coneixements que tu, però crec que saber anglés i francés m’obrirà prous portes al món laboral.

10

“LES GARS” EN MÓNACO: Els meus companys de pis

Respon breument en relació a la teua vida d’estudiant a França:

Un menjar: Les mules fregides i la raclette. Són dos plats típics a França que recomane a tot el món provar.

Una beguda: El pastís. És la beguda típica de Marsella i es pareix molt a la casalla, així que resulta familiar.

Una festa: El primer dia que ens juntàrem tots els de la classe al Mucem (una espècie de monument al costat del mar) en setembre quan encara estaven permeses les reunions a l’exterior de grups de gent.

La pitjor matèria (en els estudis): International comparative accounting, la comptabilitat ensenyada a les universitats sempre m’ha paregut un poc inútil, ja que ja no hi ha res que es faça a mà.

Un lloc: Les calanques. Les cales de Marsella són un dels principals atractius turístics. S’ha d’anar caminant, així que si les cames vos ho permeten i esteu en Marsella no dubteu en visitar-les.

L'article té 85 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).