• Inici
  • Entrevistes
  • Estudiant fora
  • Gracia Alemañ Molina: "He aprés a ser independent i fer el que m’agrada, he après a valorar l'esforç que mon pare i ma mare fan per mi cada dia"

Gracia Alemañ Molina: "He aprés a ser independent i fer el que m’agrada, he après a valorar l'esforç que mon pare i ma mare fan per mi cada dia"

| Eduard Garcia Molina | Estudiant fora
Gracia Alemañ Molina: "He aprés a ser independent i fer el que m’agrada, he après a valorar l'esforç que mon pare i ma mare fan per mi cada dia"

Feia un temps que no realitzàvem cap entrevista del nostre espai 'Estudiant fora', vos portem una entrega i no deixem els Estats Units, esta volta amb la nostra jove veïna Gracia, qui va haver de tornar de Jonesville (Michigan) per l'eclosió de la crisi sanitària del coronavirus. Repassem amb ella com han sigut estos mesos d'estància al país nord-americà, quins canvis respecte al nostre territori hi ha o com afronten a l'altra banda de l'Atlàntic esta crisi sanitària, econòmica i social sense pal·liatius.

En quin punt et trobes en els teus estudis actualment?

Ara mateix estic estudiant segon de batxillerat.

10

Chicago

Quins estudis superiors tens previst realitzar a continuació?

Encara que no és segur degut a les circumstàncies actuals, m’agradaria estudiar a la universitat però no tinc clara la carrera.

Com vas sorgir l’oportunitat d’anar-te’n als EUA a continuar amb els teus estudis?

Tinc una molt bona amiga que va cursar segon de batxillerat amb la mateixa agència i beca l’any passat i em va contar tot el que va aprendre i viure i aleshores em vaig preguntar, per què jo no? A més, jo sempre he estimat viatjar i conèixer noves cultures i pense que és la millor forma d’aprendre un idioma. Després de parlar-ho amb ma mare i mon pare i fer alguns exàmens em van admetre al programa. Aquest procés va durar uns dos mesos però no vaig saber on anava fins juny i me’n vaig anar en agost.

01

Capitoli de l'estat de Michigan

En quin punt del país vas estar (geogràficament)? Quina era la teua situació allà pel que fa al lloc on vivies, on cursaves els estudis, amistats i contactes, etc...

Aquest curs he estat en un poble més xicotet que Biar anomenat Jonesville, a l’estat de Michigan. Aquest estat és conegut pels grans llacs i es troba al nord, per aquesta raó nevava totes les setmanes. La ciutat més famosa és Detroit, una ciutat per als amants del món automobilístic.

Allà la meua rutina era anar a l’institut, entrenar per la vesprada a vòlei durant la temporada (setembre fins desembre) i a futbol mentre "el corona"’ ens va deixar (la temporada és des de març fins a juny) i finalment arribar a casa i passar temps amb la família amb la que he passat aquest any. Sent sincera crec que he tingut una de les millors famílies de tot el programa però també he de dir que totes les famílies involucrades amb estudiant d’intercanvi no cobren.

En quant a amistats, n’he fet de locals i d’internacionals. Tinc amics que són de Jonesville o propers, però també d’altres que són d'Alemanya, Brasil, Argentina, Kazajistan... i per no parlar de la quantitat d'estudiants espanyols que hi havia a la zona.

06

Parc natural a Mackinack Island

Quan teniu temps lliure entre institut i estudi, què és el que més vos agrada fer?

M’agrada participar en activitats o equips de l’escola perquè pense que és la millor forma de socialitzar i conèixer gent però una vegada tens el teu grup d’amics sense dubte m’encantava cuinar menjar típic espanyol per a que conegueren la cultura o cuinar amb ells menjar nord-americà. La veritat és que l’oci és molt diferent ja que tot el que és eixir de festa o anar a bars no està ben vist fins que vas a la universitat i és per això que li donen una major importància a l’època de l’institut.

09

Torneig de voleibol benèfic a favor de les víctimes de càncer de mama

Com t’ha anat amb l’idioma? Diuen que l’anglés que aprenem al col·legi i l’institut és un poc diferent del nord-americà.

Totalment, l'anglès que jo sempre he après ha sigut amb accent i slang britànic però jo més o menys ja estava una mica acostumada al seu accent perquè veig moltes sèries americanes i escolte música en anglès i pense que això va fer molt. El que més costa és parlar sense haver de parar a pensar que dir, com si estigueres parlant valencià o castellà.

08

Chicago

Quines diferències has trobat pel que fa a la forma de vida, la moneda -posat que el dòlar està menys cotitzat que l’euro-, les seues costums...

Encara que hui en dia el món esta globalitzat i podem contactar amb gent de tots els llocs, el xoc cultural va existir. Utilitzar una moneda diferent és fa estrany al principi i participar a certes tradicions com Acció de Gràcies va ser sense dubte una gran experiència. Podríem dir que els sopars de les pel·lícules on trauen un pavo és totalment cert. En canvi, la nit del 31 de desembre no és molt important i no celebren reis. També tenen certes tradicions més modernitzades com el Black Friday, dia on la gent no dorm per a anar a les tendes i fer coles de més de cinc hores.

A nivell cultural he de dir que la meua zona era més bé conservadora i que certs temes que hui en dia són normals a Espanya, com xarrades sobre sexualitat, drogues o violència als centres educatius, mai es tracten ni a les escoles ni a casa i acaba reflexant-se en la societat nord-americana.

02

Amb unes amigues al ball d'hivern

Quines coses has aprés vivint tan lluny de casa i del poble, de la família...?

Per una part he après a ser independent i fer el que m’agrada, he après a valorar l'esforç que els meus pares fan per mi cada dia al veure als meus pares americans fer-ho o al fer-ho jo i m’he adonat de que el món és molt gran i que no sempre has de quedar-te al mateix lloc.

Què era allò que més trobaves a faltar de Biar o del País Valencià?

Sobretot la familiaritat amb la gent ja que encara que al institut ens coneixíem tots, no és el mateix model de poble que els pobles valencians ja que no tenen zones comuns com places o parcs. També he trobat a faltar el menjar i l’oratge i encara que pareix una tonteria, el no parlar valencià, que és la llengua que sempre he parlat a casa, s’ha fet difícil.

04

Esquiant a Bittersweet

Què li diries a la gent que no s'atreveix a estudiar lluny de casa?

El que jo vaig pensar literalment va ser que durant la teua vida viuràs uns 850 mesos i que 10 mesos en comparació a això és poc. Trobes a faltar a la família, els amics, EL MENJAR,... però acabes trobant una família, una colla d’amics, i acabes inclús acostumant-te al menjar d’allí. Al final, totes les coses diferents i que t’enriqueixen com a persona són les que donen por.

Recomanaries els Estats Units?

Ho recomane totalment, ja que és un país súper gran i que inclús viatjant d’un estat a un altre canvia la forma de vida i la cultura i per això pense que és tan interessant, a més que és un país ple de diferents cultures com l'asiàtica, l'afroamericana o la llatina. En general, recomane qualsevol país al que es vaja amb la ment oberta i preparat per a viures experiències noves.

03

Amb una amiga que va guanyar el premi a la reina del ball de Homecoming

Vivim una situació complicada amb una pandèmia mundial, com trobes que estan les coses allà abans del teu retorn?

Les coses a la meua zona no estaven gens complicades encara que ens havien cancel·lat els estudis presencials per precaució però res més tornar jo van posar quarantena i estan posant-se complicades.

Este any hi ha eleccions presidencials al país que encara és primera potència mundial, penses que esta crisi pot afeblir les possibilitats del polèmic Donald Trump de ser reelegit?

Pense que totalment, molta gent ha votat a Trump perquè pensen que Estats Units és l’unic país important en el món i mostren certa rivalitat contra altres cultures i la postura de Trump durant aquesta situació ha sigut culpar tant als xinesos com als europeus per la pandèmia pensant que mai anava a arribar-los el torn. Pense que la gent està adonant-se de que en part el no haver actuat abans els ha passat factura i en part és culpa del president. No sé si serà reelegit o no, ja que a nivell econòmic ha fet créixer els Estats Units però pense que molta gent reflexionarà sobre les seues decisions.

05

En una platja de les Bahames

Com saps els Estats Units aposten especialment per un model econòmic liberal, amb baixos impostos però uns Serveis Públics que s’han de pagar de la butxaca i als què desenes de milions de persones als EUA no poden accedir, com es viu amb l’actual situació?

La situació és en part roina, al meu institut tots els dies donaven esmorzar gratuït perquè gran part dels estudiants no podien permetre-s'ho i moltes vegades també donaven beca per a l’hora de dinar. Cada vegada que hi havia una excursió podies demanar beca si en el teu cas no tens els suficients diners i inclús altres alumnes donaven part dels seus diners per a que altres poguessin anar, molt bona iniciativa en la meua opinió.

En quant als estudis universitaris, totes les universitats són privades i per aquesta raó molta gent no va a la universitat o treballen molt dur per a aconseguir beques tant esportives com acadèmiques.

07

A Florida, febrer 2020

Respon breument en relació a la teua estància a Jonesville

Un menjar: Les típiques barbacoes.

Una beguda: ‘’Root beer’’ que és una soda de regalíssia.

Una festa: Dia de Martin Luther King.

La pitjor matèria (en els estudis): En realitat totes son fàcils però diria que Anatomia i Fisiologia perquè era de nivell de universitat i teníem molta matèria.

La millor matèria: Anglès o Història dels Estats Units.

Un lloc: Els llacs de Hillsdale.

L'article té 100 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).