• Inici
  • Entrevistes
  • Estudiant fora
  • La història d'Estela, Laura, Lucía i Marisol, quatre anys després de compartir la seua experiència estudiant a València

La història d'Estela, Laura, Lucía i Marisol, quatre anys després de compartir la seua experiència estudiant a València

| Eduard Garcia Molina | Estudiant fora
La història d'Estela, Laura, Lucía i Marisol, quatre anys després de compartir la seua experiència estudiant a València

Han passat 4 anys des d’aquella entrevista a 4 biarudes estudiant juntes a València. En aquell temps d’estudiants tenien moltes idees al cap de què volien fer en acabar, però al mateix temps moltes incògnites de què passaria quan es graduaren. Ara tornem a reproduir l’entrevista a quatre per veure l’evolució.

11

Si recordem l'entrevista de fa quatre anys, Estela cursava els estudis d’Enginyeria de l’Edificació i dubtava sobre el futur de la construcció, no obstant esmentava altres opcions en el camp de l’edificació.

Per la seua part, la nostra veïna Laura, fa quatre anys cursava els estudis de Psicologia, tenia en ment fer un any d’estància Erasmus, un màster i possiblement un doctorat a l’estranger. Tot i això finalment va pensar que era millor acabar la carrera a Espanya i ja després vorer altres alternatives com per exemple fer el màster o algun curs de formació a l’estranger però es una qüestió que encara s'ha de pensar.

Fa quatre anys Lucía cursava els estudis de Bioquímica i Ciències Biomèdiques i dubtava sobre la possibilitat de treballar per la gran competència, no obstant va esmentar la idea de fer un màster i un possible doctorat a València o a l’estranger.

Finalment Marisol fa quatre anys cursava els estudis de Pedagogia a la Universitat de València i a l’igual que les teues ex-companyes de pis tenia dubtes sobre la seua incorporació al món laboral, ja que parlava de la forta competència.

01

Simulant a València la neu que va caure a Biar fa dos anys

Una vegada acabats els estudis què has sentit? Has vist portes obertes?

Estela: Al camp de l’edificació hi han diferents portes obertes, però les noves tecnologies dins d’aquest àmbit em van cridar molt l’atenció i vaig decidir seguint estudiant. Ara estic fent el Màster en BIM – Gestió de la informació de la construcció.

Laura: Com qualsevol persona que acaba la carrera m’he sentit molt contenta i sobre tot orgullosa i satisfeta d’haver aconseguit allò que sempre he volgut després de tant d’esforç però al mateix temps un poc trista ja que s’acaba per a mi el que ha sigut la millor etapa de la meua vida.

Pel que fa a la segona pregunta, sí que he vist portes obertes però encara no tinc clar del tot en quin àmbit dins de la psicologia vull treballar, per tant no descarte cap opció.

Lucía: És molt complicat en el meu camp trobar portes obertes només amb el grau, per desgràcia. Per tant, he de fer un màster necessàriament però a dia de hui no sé si faré un doctorat com pensava abans.

Marisol: Una vegada acabats els estudis comença realment el més difícil de tot, fins ara hem tingut sempre un camí a seguir, però ara em trobe sense saber massa bé per on seguir i tot suposa un gran esforç econòmic.

02

Ha sigut millor o pitjor del que esperaves l’eixida de la Universitat al camp laboral?

Estela: Per ara no he eixit del tot, però amb aquest màster tinc l’esperança de que l’eixida serà fàcil i satisfactòria en relació a l’après. I com tots sabem les noves tecnologies estan presents en tots els camps laborals, i ja es hora que s’implante a la construcció per a facilitar el treball i així obtindré millors resultats.

Laura: Doncs es de veres que vaig acabar el grau l’any passat però en realitat no he entrat encara al món laboral de la psicologia. El meu objectiu ara és seguir formant-me, precisament perquè sé que no es fàcil trobar un bon lloc de treball i a més perquè ho considere necessari.

Lucía: Crec que ha sigut tal i com jo pensava perquè ja sabia que el camp laboral respecte al camp científic és molt complex.

Marisol: Ha sigut pitjor del que esperava, encara que sols fa un any que vaig acabar, em note desorientada i sense preparació per poder fer front al camp laboral, espere que aquesta sensació canvie quan comence a treballar.

04

Quan l'estudi alcança la locura (I)

Tens pensat seguir amb la teua formació?

Estela: Mai està de més aprendre, per a anar modernitzant-me en noves tècniques i nous softwars, però ja tinc ganes d'eixir al món laboral i poder tindre ingressos, que sempre fan falta els diners.

Laura: Sí, per suposat. El proper curs acadèmic començaré amb el Màster en Psicologia General Sanitària que es pràcticament indispensable per al professional que dins de la psicologia vulga dedicar-se a l’àmbit clínic, a més de que t’obri un ventall important de possibilitats dins del món laboral. També tinc en ment fer algun que altre curs, però bé encara són idees que caldrà analitzar i donar forma.

Lucía: Clar que sí. Seguiré estudiant fins trobar allò que més m’agrada dins del que he estudiat i fins aconseguir allò que vull.

Marisol: Sí, de fet aquest any estic fent un màster relacionat amb la Pedagogia, anomenat “Desarrollo Infantil y Atención Temprana”, és un màster propi de la Universitat de València sobre la importància de la estimulació primerenca en xiquets i xiquetes que tenen entre 0 a 6 anys i que presenten alguna dificultat en el seu desenvolupament. És el que sempre m’ha agradat i he decidit seguir aquest camí.

05

Com tots els anys, celebrant els nostres aniversaris a casa

10

El ratet de sofà sagrat després de sopar

Creus que allò que s’oferta laboralment en el teu camp és de qualitat?

Estela: Al ser un tema que poca gent coneix i nou, és difícil trobar un lloc de treball amb el 100% de la tecnologia BIM implantada, però amb molta qualitat, ja que es necessita una gran especialització. En cas d’haver fet pràctiques.

Laura: No es de tota la qualitat que deuria ser o que a mi m’agradaria. Com a psicòloga recent graduada que sóc, pense que la salut mental és una cosa molt important que cal tindre en compte i en moltes ocasions es passa per alt. En atenció primària no hi han suficients psicòlegs per atendre als pacients que ho necessiten i el número de places que s’ofereixen en l’àmbit de la salut pública són molt baixes comparades en les que disposen altres països, per tant, això fa que molts professionals de la psicologia tinguem que buscar-nos la vida en el sector privat. En definitiva, el treball del psicòleg si que té molta qualitat i resulta indispensable per a la societat però no ho es del tot l’oferta laboral  dins d’aquest camp, confie que amb el temps aquesta situació canvie a millor.

Lucía: No ho sé. Per una banda, pense que és un privilegi poder treballar en algun centre d’investigació (sobre tot ací a Espanya) i una sort al mateix temps. D’altra banda no estic tan convençuda de que tots aquests llocs tinguen tanta qualitat com realment es mereixen perquè aquest és un treball molt dur i sacrificat, coses que crec que no s’acaben de valorar i això es pot veure simplement amb la poca inversió amb la que compten la investigació i la sanitat espanyola.

Marisol: Crec que allò que s’oferta laboralment en el meu camp no és de qualitat, però perquè tampoc està valorada la figura de pedagoga. Per la qual cosa, es complica encara més la situació, si cap.

06

On vas fer les pràctiques? Com va ser l’experiència?

Estela: A l’últim curs de la carrera, vaig estar fent pràctiques 4 mesos a una empresa, i és clar que has de tindre sort, a totes es tracten bé però de normal a les grans empreses amb molta saturació de faena, et donen el que ningú vol, i clar al final si el camp en el que est treballa no t’acaba d’agradar no estàs a gust, a mi em va passar ja que l’empresa era una reparadora de segurs, i tenia clar que no era al que volia dedicar-me.

Laura: Les pràctiques les vaig fer l’últim any de carrera a una escola infantil de València. En general l’experiència va ser positiva i vaig tindre la sort de comptar amb un tutor de pràctiques que em deixava participar a les sessions que fèiem, als assessoraments familiars, xarrades educatives i informatives etc per tant encara que m’haguera agradat involucrar-me més i tindre més temps per a dedicar-me a elles la valoració es bona.

Lucía: Vaig fer les pràctiques a l’Hospital Politècnic 'La Fe' de València. Concretament, en el departament de genètica.

Aquesta experiència va ser fantàstica. Vaig tindre l'oportunitat de veure pacients amb enfermetats genètiques i poder diagnosticar algunes d’estes i també em van donar l’oportunitat d’assistir a reunions setmanals on s’exposaven tots els casos més complicats de la setmana per buscar-los el procediment concret i així diagnosticar-los.

Marisol: Les pràctiques les vaig fer a un Centre de desenvolupament infantil i atenció primerenca, concretament al CDIAT de APADIS. L’experiència va ser bona i vaig aprendre molt, pel que considere essencial que es realitzen més pràctiques a les universitats.

07

Crues que les pràctiques poden obrir les portes al món laboral?

Estela: Sí, ja que de normal quasi totes les empreses són elles mateixa les que oferten les places d’estudiant en pràctiques per a formar-los amb el seu estil de treball i poder després optar a un contracte. De fet amb les pràctiques del màster hi ha més possibilitats de quedar-te a la empresa que les de la carrera, ja que tenim una gran especialització.

Laura: Òbviament, la part pràctica sempre resulta important ja que es dóna l’oportunitat de poder demostrar tot allò que s’ha estudiat i adquirit al llarg dels cursos i en moltes ocasions si que obri portes al món laboral ja que es creen contactes i vincles que resulten útils a l’hora de buscar treball. Això si, s’ha de saber elegir bé el lloc on realitzar les pràctiques sobre tot en aquelles carreres on sols hi ha un pràcticum com es el meu cas.

Lucía: Depenent d’on realitzes les pràctiques, baix el meu punt de vista. Si és el cas d’un lloc públic per molt que els agrade als tutors el teu treball no podràs optar a un lloc de treball a menys que comptes amb alguna beca (i així i tot és molt difícil) o oposites. En canvi, si les pràctiques les realitzes en un centre privat, tens més opcions de quedar-te si el teu treball és ben reconegut pel professorat que et tutoritza.

Marisol: Crec que sí poden obrir les portes al mon laboral, encara que no sempre es així i menys al meu camp, on sol haver poca oferta i molta demanda.

08

Tatuatge amb el que ens recordarem sempre

09

Quan l'estudi alcança la locura (II)

L'article té 100 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).