• Inici
  • Cultura
  • La restauració de la portada renaixentista de l'església de Biar ja té data

La restauració de la portada renaixentista de l'església de Biar ja té data

| Ajuntament de Biar | Cultura
La restauració de la portada renaixentista de l'església de Biar ja té data

La portada de l'església Ntra. Senyora de l'Assumpció presenta un avançat estat de deteriorament | Font: Ajuntament de Biar

La intervenció, que afrontarà un element amb 400 anys d'història, començarà a mitjan mes de maig

NP. 03/05/2022. L'anunciada restauració de la portada renaixentista de l'església de l'Assumpció de Biar començarà el 16 de maig. La inversió perquè aquesta façana recobre la seua bellesa ascendeix a 197.811,08 euros (IVA inclós), import que és a càrrec de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya (IPCE) del Ministeri de Cultura. El termini d'execució, segons s'especifica en els plecs, és de sis mesos i l'empresa que s'encarrega dels treballs és TRYCSA.

La portada presenta una erosió molt avançada, que es deu a l'acció abrasiva dels agents externs com ara la pluja, o vent que han arrossegat el material. També es poden veure fragments despresos i descamació en les figures. Al mateix temps s'han perdut juntes i es veuen marques en els diferents elements.

Els clivells i fractures són els problemes més preocupants. L'exposició a la intempèrie i les càrregues estructurals han provocat fortes fissures en aquesta joia de renaixement. També s'observa una pàtina que ha apagat el to natural de la pedra calcària de Novelda amb la qual es va construir l'element ornamental.

Els tractaments als quals s'enfrontarà un dels monuments més emblemàtics de Biar s'iniciarà amb una fixació provisional dels fragments en perill de despreniment i l'eliminació d'afegits, que res tenen a veure amb la portada original. Després, es realitzarà un procés de neteja en els quals s'aplicaran mètodes mecànics com a aspiradores i microabrasius, làser i químics. El seu objectiu serà eliminar tota la brutícia i ennegrit, que s'ha acumulat amb el pas del temps.

Així mateix, es retiraran les sals solubles dipositades en superfície i s'estabilitzaran les de l'interior de la pedra. També es procedirà a un tractament biocida per a eliminar tots els líquens i algues acumulats i que desenvolupen crostes a manera de taques.

Els últims passos del procés de restauració són la consolidació dels elements arquitectònics i decoratius; el farciment de les fissures i clivells; es reintegraran els volums i els 63 elements petris que es van desmuntar i es van conservar baix coberta de la portada. A més, es restituiran els sillars del sòcol, que es troba en un avançat estat de deterior. Per a concloure, s'aplicarà un tractament d'hidrofugació per a conservar els materials i retardar l'acció dels agents mediambientals.

En 2017 es van executar una sèrie d'actuacions prèvies a la restauració de la façana. Així, es van eliminar les humitats del sòcol de la portada, creant una cambra bufa de ventilació i es va modificar la recollida d'aigües del faldó de les naus. Aquest va ser el pas previ a l'hora d'abordar la restauració que precisa la portada.

Referent a això, l'alcaldessa de Biar, Magdalena Martínez indica que “és una obra molt anhelada per la població pel caràcter sentimental i emocional que posseeix aquest element arquitectònic”. “Són unes obres molt esperades perquè en 2013 la Direcció General de Patrimoni de la Comunitat Valenciana va sol·licitar la intervenció al Ministeri de Cultura”, conclou.

La portada de l'església parroquial de Biar es considera una obra excepcional dins del Renaixement valencià primerenc. En l'Arxiu Municipal de la localitat es conserva el contracte signat per Guillem Alemany per a la seua construcció l'any 1519, acabant en 1521.

L'article té 385 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).