El 29 i 30 de desembre Biar recupera un any més la Festa dels Balls del Jesús

A continuació podeu consultar el programa de la Festa dels Balls del Jesús que arriben el pròxim divendres i dissabte a Biar, així com la salutació del regidor de Cultura, Tradicions i Patrimoni Joan Lluís Escoda Parra i el text de Joan-Antoni Cerdà i Mataix de la Taula dels Balls del Jesús:

Programa d’Actes
 
Divendres, 29 de desembre. Vespra dels Balls del Jesús. 
A les 21:00 hores: Nit d’albaes. Els balladors i balladores ens reunirem al voltant del foc, a casa de la reina, on es dedicaran versos als reis i a la resta de balladors. Des d’ací, convidem a tot el veïnat a participar d’aquesta nit tan especial. En acabar el cant de les albades, soparem tots i totes al voltant de la foguera. 
Cantadors: Josep A. Aparici “Apa” i Teresa Segarra.
Versador: Josemi Sánchez
 
Dissabte, 30 de desembre. Festa dels Balls del Jesús.
A les 16:00 hores: Arreplega de balladores. Els balladors es reuniran a casa de la reina i a continuació aniran a arreplegar a les balladores a les seues cases. Durant aquest acte seran acompanyats per la Colla de Dolçaines i Tabals “La Bassa la Vila” de Biar. 
 
A les 17:00 hores: Balls del Jesús, a la plaça de la Constitució. La parella de reis es disposarà al centre de la plaça per encetar la Volteta de la Reina. A continuació, tots junts ballaran les danses. Els balls conclouran amb la Volteta del Rosari.
Al remat, totes les parelles s’adreçaran a l’Ajuntament, on seran obsequiades amb un refresc.
 
Sempre és un plaer i un orgull poder presumir del ric patrimoni històric, cultural i festiu de Biar. Enguany torna al carrer de nou la festivitat dels Balls del Jesús com ja va fer l’any passat. Aquesta tradició estava a l’imaginari dels biaruts i biarudes l’any passat es va fer realitat i ja forma part del nostre calendari festiu. Des de la Regidoria de Cultura, Patrimoni i Tradicions volem agrair la col·laboració de l’Associació “Amics del Patrimoni” de Biar, al Grup de Cors i Danses de Biar, a l’Associació d’Estudis Tradicionals “Sagueta Nova” de Biar i a la Colla de Dolçaines i Tabals “la Bassa la Vila” per la seua inestimable ajuda i implicació a l’hora de recuperar aquesta tradició tan nostra. Igualment vull agrair a les veïnes i veïns de Biar pel seu interés i la seua implicació. Desitge que tot el poble de Biar participe d’aquesta manera tan nostra de fer festa i que presumim dels nostres costums que hem heretat dels nostres avantpassats. 
 
Joan Lluís Escoda Parra
Regidor de Cultura, Patrimoni i Tradicions del M.I. Ajuntament de Biar 
 
 
Fem poble: fem nostres els Balls del Jesús
 
Desde el día dos de Enero hasta el cinco se celebran los bailes “del Niño” que llaman. Se forman cuatro comparsas, compuesta cada una de diez jóvenes y diez mozas, más una pareja de reyes y otra de virreyes. Cada uno de los cuatro días que duran los bailes, reina un rey con su correspondiente cortejo. […] Se distinguen las comparsas llamadas “saguetas” por el pañuelo que cubre el cuerpo de las muchachas, pues la que le toca reinar aquel día lo lleva de tul bordado con lentejuelas de oro, las que le tocan reinar al día siguiente, lo llevan de Manila blanco, las del tercer día, de Manila de color, y las del cuarto, de crespón. Cada día se los van cambiando para que siempre resulte con el mismo orden. No es necesario el decir, que la reina procura lucirse todo lo que puede en su atavío.
Amb aquestes paraules, comença la descripció que, en els albors del segle XX, feu de la festa dels “Balls del Jesús” Don Marino Herráez García. El metge Herráez, obtingué en 1915 el premi Röel del Instituto Médico Valenciano per la seua Topografia Mèdica de Biar. Aquesta obra ha estat fonamental per a poder recuperar els “Balls del Jesús”, ja que ens explica la festa amb tot luxe de detalls. Després de parlar de la riquesa de la indumentària tradicional biaruda, Herráez fa una descripció de les diferents parts de la festa. Primer de tot, l’arreplega de balladores, que començava en casa de la reina. Seguidament, “la Volteta de la Reina”, de moviments lànguids i cadenciosos, en què el rei abocava cada poques passes farols de confitura sobre el cap de la reina. Després s’unien els virreis i la resta de la “sagueta”. A continuació, les danses, amb una execució més viva i en què tots participaven. I com a remat de festa “la Volteta del Rosari”, amb un ritme lent i en la qual les balladores portaven els braços caiguts i els balladors el sombrero entre les mans. Finalment, ens descriu “la Pastorà”, que tenia lloc el dia de reis, i en què després de les danses de pastors, els reis de cadascun dels quatre dies de festa invitaven les seues respectives “saguetes” a una “gaspatxà”.
L’any passat, va començar l’aventura de recuperar una festa que havia desaparegut dels nostres carrers feia aproximadament un segle. Quatre associacions biarudes, més els quintos, i la Regidoria de Cultura, Patrimoni i Tradicions van fer possible que la Volteta de la Reina tornara a sonar i que les pelaïlles entapissaren de nou l’empedrat de la plaça. Després d’un resultat més que digne i d’una bona acollida per part del poble de Biar, és el moment de consolidar la festa. A través d’aquestes lletres, convidem tot el veïnat a fer seua la festa, a acudir a la plaça i fer costat als balladors. I molt especialment, animem a tot el jovent i als quintos dels anys que vindran a viure la festa des de dins, ja que originàriament els “Balls del Jesús” eren una festa de la jovenalla, de participació exclusiva per als fadrins. El compromís de la Regidoria i de les quatre associacions que conformen la “Taula dels Balls del Jesús” és ferm. Amb el suport de tot el poble, esperem que revife la festa i no s’apague mai més la flama que encengueren els nostres avantpassats.
 
Joan-Antoni Cerdà i Mataix
Taula dels Balls del Jesús
101
 
102

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital Els més joves del CD Biarense portaven un any sense jugar a causa de la pandèmia de la #Covid19. https://t.co/6hEXEtaFHH
BiarDigital Tot i les bones dades cal continuar amb les mesures preventives contra la #Covid19. @GVAsanitat https://t.co/9ZBM2mHmlE
BiarDigital "¿Qué artista español ha conseguido que gente tan chauvinista como los franceses tarareen (se los saben de memoria)… https://t.co/IKfymdIaxA
BiarDigital Tornem als #EstatsUnits per portar-vos una nova entrevista de l'espai Estudiant fora, amb la nostra jove veïna Carm… https://t.co/lPmiJArzNj

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com