[IES Digital] Pastor Aicart

| Eduard Garcia Molina | IES Digital

El dijous 16 de novembre, els alumnes de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat, assistírem a una xarrada sobre la vida i l’obra de Pastor Aicart, amb motiu del 100 anys de la seua mort. Francesc Sarrió, l’home que va impartir l’exposició oral, va proporcionar, a més a més, una xicoteta unitat didàctica sobre l’escriptor al Departament de Valencià de l’Institut.

Per fer comprendre millor el discurs, Francesc projectà una presentació  en què es resumia i es feia més fàcil d’entendre el contingut sobre Joan B. Pastor Aicart, Més enllà de la Poesia. En primer lloc, ens presentà el context històric en què es desenvolupà la vida del poeta Pastor dividida en tres parts: infantesa i joventut, l’època d’escriptor i metge i els últims anys.

29

Nascut en 1849, sa mare era valenciana i son pare bocairentí, metge de Beneixama. Pastor estudià Batxillerat a València i en acabar-lo, ja havia escrit una col·lecció de poemes en castellà i algun poema en valencià, en els qual es podien veure clares manifestacions de la Renaixença, moviment literari que influí a l’autor.

Aicart, tornà a Beneixama per a exercir com a metge del poble, professió a la qual es dedicà tota sa vida. Durant aquest període de temps escrigué, com a forma d’alleujament i consol als difícils anys, infinitat de textos pertanyents a diferents gèneres: poesia, teatre, assaig, ambaixades de moros i cristians… Molts dels seus escrits foren guanyadors de concursos importants, convertint-se en un dels autors més premiats de l’època.

28

Als últims anys, Pastor tornà a aparèixer de forma constant en els mitjans de comunicació escrits; escrigué articles breus sobre política nacional o internacional; i mostrava, a les seues obres, una visió més pessimista del món. Finalment, Pastor va rebre els seus últims premis a ciutats a les quals no hi havia pogut anar mai i va morir l’any 1917.

30

En conclusió, la xarrada ens va permetre conèixer a un dels màxims representants de la Renaixença a la nostra zona, amb una esplèndida obra, malauradament desconeguda. Gràcies a Francesc Sarrió  i a la unitat didàctica proporcionada, tindrem l’oportunitat de conèixer l’autor i la importància de la seua obra en la literatura valenciana.

 

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina.)

L'article té 7 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).