• Inici
  • Entrevistes
  • Biaruts pel món
  • Dani Galvany: "Ens agradava viatjar, i ens agradava la idea de poder viure aquesta experiència personal i educativa"

Dani Galvany: "Ens agradava viatjar, i ens agradava la idea de poder viure aquesta experiència personal i educativa"

| Eduard Garcia Molina | Biaruts pel món
Dani Galvany: "Ens agradava viatjar, i ens agradava la idea de poder viure aquesta experiència personal i educativa"

En agost de l'any passat Dani Galvany, juntament amb la seua parella, Sandra Vanyó, de Banyeres de Mariola (l'Alcoià), decidiren deixar la nostra comarca per instal·lar-se als Estats Units, concretament a Mansfield, al comtat d'Ohio, tot aprofitant que la Sandra fou seleccionada en unes exigents proves realitzades pel Ministeri d'Educació.

En les següents línies ens conten la seua experiència, com és allà la seua vida, si els tòpics que tenim a Europa sobre els EUA són veritat, com és el menjar o l'oci, què és el que més troben a faltar del poble i si es plantegen tornar, entre altres qüestions.

 

Quines raons et van dur a instal·lar-te als Estats Units i quan de temps porteu allà?

Doncs estem ací perquè ens vam presentar a un programa del Ministeri d’Educació, Professors Visitants, que consisteix en un intercanvi cultural en què un mestre de l’estat espanyol ocupa una plaça de mestre en un col·legi dels EUA. La meua parella va resultar seleccionada després d’unes exigents entrevistes i el compliment d'uns quants requisits i ací estem vivint a Mansfield, Ohio des de l’agost de l’any passat.

 "Sandra va estar seleccionada després d'uns exigents requisits i entrevistes, i al ser seleccionada ens traslladàrem"

 

Va ser una decisió molt complicada?

Podríem dir que va ser complicada però no tant, ja que teníem la il·lusió de poder viatjar al continent americà on mai havíem estat. Ens agradava viatjar, i ens agradava la idea de poder viure esta experiència personal i educativa. A més, vam tindre tot el suport i la comprensió de les nostres famílies en esta aventura que volíem fer.

 "Ens agradava viatjar, i ens agradava la idea de poder viure aquesta experiència personal i educativa."


01

Dani Galvany a Nova York.

 

Quina és la vostra situació a nivell laboral i social als EUA? Coneixeu gent d'allà? Hi ha altres valencians?

A nivell laboral i social estem més o menys al mateix nivell que podríem estar a l’estat espanyol. Això sí, els americans ens han tractat des de la nostra arribada amb molta familiaritat i ens han posat fàcil el queu pareixia molt difícil.

Coneixem molts valencians als EEUU que estan treballant en el mateix programa, com un xic de Xàtiva (la Costera) que viu ací a Mansfield, dos xiques de la Canyada de Biar (l'Alcoià), una en Cincinnati i altra a Dallas (Texas), una altra a Lexington (Kentucky), i a Cincinnati (Ohio) coneixem a  cinc valencians més.

"Coneixem molts valencians als EUA, entre ells dues xiques de la Canyada de Biar"

 

Com definiries la vida als Estats Units? Els horaris, menjar, temps d'oci, vida nocturna...

El tipus de vida es diferencia en moltes coses, encara que també depèn del lloc on visques. En ciutats grans com Nova York o Chicago es fa molta vida al carrer, però en la majoria de pobles i ciutats d’arreu del país, no.

En el dia a dia, t’acostumes a dinar a les 12 i a trobar un terme mig per a no sopar ni prompte ni tard. Els americans estan tot el dia pensant en el menjar. Tant és així que sempre estan pessigant i passant pels “drive through” (servei oferit en alguns establiments comercials com restaurants o bancs en els quals el client pot recollir el producte desitjat en una finestra sense necessitat de baixar i parar el cotxe).

En quant a l’oci, la gent acostuma a anar al gimnàs, al bar, al centre comercial o eixir a sopar amb els amics, o convidar-los a sopar a sa casa.

La vida nocturna americana pot començar quan acaben de sopar i acaba més o menys a les 2 de la matinada, molt més prompte que la nostra. La beguda estrella és sense dubte la cervesa.

 "La vida nocturna americana pot començar quan acaben de sopar i acaba més o menys a les 2 de la matinada, molt més prompte que la nostra."

 

Quan els valencians parlem dels EUA fem referència a l'excessiva despesa en armament i el contrast en la poca despesa social, parlem de les seues pel·lícules o del seu deficient sistema sanitari, són tòpics o és el que viviu allà?

En quant a l’armament i el sistema sanitari s’acompleix la visió que tenim en Europa, ja que els debats al voltant de l’ús de les armes o del sistema sanitari sempre hi estan presents i divideixen la població. Tant és eixa divisió, que desmenteix el tòpic que els americans sempre decideixen units el mateix. En quant a les pel·lícules, moltes d’elles no reflecteixen totes les cares de la societat americana, socialment molt més desigual que a Europa.

Així que de tòpics, n'hi ha que s’acompleixen i n'hi ha que no.

"El debat sobre l'ús de les armes o el sistema sanitari divideixen la societat nord-americana, tant és així que desmenteix el tòpic de que els americans sempre decideixen units el mateix"

 02

Dani i Sandra a Columbus.

 

Hi ha molt gent que pensa que els jòvens que emigreu per a buscar-vos la vida sou molt valents, què en penseu?

En el nostre cas venim recolzats per un programa que ja porta molts anys duent-se a terme i per sort hem “emigrat temporalment” per decisió pròpia. Però sense anar més lluny tenim amics vivint a l’estranger per falta d’oportunitats o plantejant-se emigrar mentre els que manen diuen que la joventut està de “mobilitat exterior” per no dir d’exili laboral.

"Nosaltres hem emigrat de forma temporal i per decisió pròpia, però tenim amics vivint a l'estranger per falta d'oportunitats o que estan plantejant-se fer-ho"

 

A banda de la família i els amics i amigues, què és el que trobeu més a faltar del poble?

Sobre tot la vida de carrer. És tot un goig poder passejar pel poble, anar a fer-te un “cafenet” o una cervesa al bar, escoltar el so del campanar, veure el teu castell...

Ací la vida es fa molt als centres comercials, al cotxe i a casa, així que  passejar és quasi impossible atés que les ciutats estan molt exteses al territori i necessites el cotxe per a desplaçar-te d’un lloc a altre.  També resulta impossible anar a comprar el pa tots els dies a la botiga, o passar-te per la fruiteria o la carnisseria. Tot es compra als supermercats i grans superfícies comercials. De fet és un model cada vegada més extés a Europa i perjudica el comerç de poble de tota la vida.

"Tot es compra als supermercats i grans superfícies comercials. De fet és un model cada vegada més extés a Europa i perjudica el comerç de poble de tota la vida."

 03

Dani i Sandra a Chicago.

 

Heu trobat moltes dificultats pel que fa a l’idioma?

La veritat és que els americans tenen un accent diferent al britànic, que és el que hem aprés a l’escola. Però poc a poci t'adones que és més fàcil d’entendre l’anglès dels americans, a part de ser, diguem-ne, més obert. A més a més els americans fan per entendre’t i per fer-te sentir còmode quan parles el seu idioma, fet que ajuda a perdre un poc la vergonya de parlar un idioma que no és el teu.

De fet no deixem mai a part la nostra formació, ja que, setmana sí setmana també, tenim cursos de formació d’anglés o relacionats amb l’àmbit educatiu.

"els americans fan per entendre’t i per fer-te sentir còmode quan parles el seu idioma, fet que ajuda a perdre un poc la vergonya de parlar un idioma que no és el teu."

 

Quines notícies vos arriben del que passa a Biar o la resta del País Valencià? N'esteu informats?

De les noticies del poble i del País Valencià n’estem ben informats ja que o bé mitjançant les converses amb la família per Skype o bé pels mitjans de comunicació digitals, podem saber les coses bones i no tan bones que ocorren.

Sobretot vam viure amb molta incertesa com tancaven Canal 9. És una llàstima que un dels pocs altaveus que teníem en la nostra llengua haja sigut executat d’aquesta manera.

"vam viure amb molta incertesa com tancaven Canal 9. És una llàstima que un dels pocs altaveus que teníem en la nostra llengua haja sigut executat d’aquesta manera."

 

Quines són les vostres impressions de la situació ací?

La situació, desgraciadament no ha canviat gairebé gensi no pareix que vaja a millorar a curt termini. Des de la meua humil opinió, es necessita un canvi important de les estructures institucionals, polítiques, reials i judicials per a començar a millorar la nostra democràcia, encara que hui en dia pareix utòpic.

"La situació, desgraciadament no ha canviat gairebé gens i no pareix que vaja a millorar a curt termini."

 04

L'NBA ocupa un lloc central en l'actualitat esportiva als EUA.

 

Quines perspectives de futur teniu al país nord-americà?

En primer lloc adquirir experiència professional ja que el sistema educatiu d’ací és molt diferent al que tenim allà i, ací es treballa per projectes i no tant per llibres.

En segon lloc aprofitar per viatjar al voltant del país i conéixer més la cultura americana.

I en tercer lloc millorar el nostre nivell d’anglès.

"Entre altres coses volem aprofitar per viatjar al voltan del país i conéixer més la cultura americana"

 

Vos plantegeu tornar?    

Sempre et planteges tornar al teu poble visques la situació que visques. De totes formes, no descartem tornar a repetir una experiència educativa i personal com esta en un altre país.

En el nostre cas, la nostra estància a Mansfield, Ohio, la ciutat on vivim, caducarà si o si al juny del 2016, si no decidim tornar abans.

"La nostra estància a Mansfield caducarà el juny de 2016, això si no decidim tornar abans."

05

A Mansfield, on resideix Dani juntament amb la seua parella.

L'article té 59 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).