• Inici
  • Entrevistes
  • Biaruts pel món
  • Óscar Díaz Martínez: "No crec que els que ens busquem la vida fora siguem més valents que els que es queden lluitant pel nostre poble"

Óscar Díaz Martínez: "No crec que els que ens busquem la vida fora siguem més valents que els que es queden lluitant pel nostre poble"

| Eduard Garcia Molina | Biaruts pel món
Óscar Díaz Martínez: "No crec que els que ens busquem la vida fora siguem més valents que els que es queden lluitant pel nostre poble"

Viatgem fins a l'altra part de l'Atlàntic per portar una nova entrega de 'Biaruts pel món' des de Utah, un estat nord-americà poc poblat a la part oest central dels EUA amb Óscar Díaz Martínez. Repassem el seu quefer diari, els seus projectes i no deixem de banda aspectes com ara com està afectant al país la pandèmia del COVID-19 i la gestió del polèmic inquilí en la Casa Blanca, Donald Trump, qui afronta any d'eleccions este 2020.

Com acaba Óscar en un país tan llunyà i alhora tan referent com els Estats Units d’Amèrica?

Casualitats de la vida, jo portava ja set anys fora de Biar i quasi quatre a l'estranger intentant construir un currículum internacional que després em permetera tornar a casa i trobar un treball. L'any 2017 vaig viure quatre mesos en Irlanda i allí vaig conéixer a uns belgues que es convertirien en els meus amics i que més tard l’any 2019, quan estava per tornar a casa després de viure a UK [United Kingdom, Regne Unit], em van parlar d'una empresa que oferia posicions de becaris als Estats Units per a jóvens europeus. La idea em va semblar atractiva i ja tenia tant l'experiència prèvia requerida com l'idioma necessari. Quatre mesos després estava agafant un avió que em portava a Utah, un estat que fins a juny no sabia ni que existia.

Com va ser el moment en què comuniques a familiars i amics/es la teua decisió?

Tant a casa com entre els amics ja estan acostumats al fet que cada any els diga que em mude a un nou lloc.

No obstant això, és veritat que aquesta vegada els vaig introduir la idea a poc a poc perquè no és el mateix canviar de ciutat al teu país que mudar-te a 8.740 Km. Per sort ells sempre m'han donat suport amb totes les decisions que he pres.

01

Bisó salvatge a Yellowstone

Quines sensacions vas tindre només xafar sòl nord-americà?

Els primers 4/5 dies van ser un poc estranys perquè després de 22 hores de viatge i tres vols tens un poc de jet-lag i a més la ciutat en la qual visc està a 2.134 m d'altitud i, creieu-me, es nota.

Una vegada estàs "aclimatat” al lloc és quan veus el canvi cultural. Utah és un estat prou despoblat i amb una cultura religiosa LDS "Latter Day Saint" o el que ve a ser el mateix, una cultura mormona molt forta. Açò no ha suposat cap problema, però és veritat que hi ha algunes normes que a Espanya ens resultarien estranyes, com per exemple el fet que només pugues comprar alcohol amb baixa graduació al supermercat i hages d'anar a la tenda de licors per comprar una botella de vi.

Jo visc a Park City, un poble rodejat per tres resorts d’esquí i la comunitat està formada per persones que han vingut de tots els estats del país i estem com en una bombolla dins de Utah.

Com és un dia en la teua vida a Utah?

Un dia entre setmana a Utah no és molt diferent d'un dia en qualsevol altre lloc d'Occident, treball d'oficina de 9 a 17 h., fer la compra i Netflix.

Els caps de setmana per a mi sí que són un poc diferents. Als Estats Units tenen una altra concepció de les distàncies i una cultura de conduir molt forta, això barrejat amb una llista immensa de parcs naturals a prop, fa que cada cap de setmana siga una aventura.

Recorde que, després d'estar ací uns dos mesos, un dijous uns amics americans em van proposar anar a Colorado a escalar la tercera muntanya més alta dels Estats Units. Jo vaig acceptar sense pensar-ho, pensant que seria una muntanya que estaria a unes 2 o 3 hores de casa, ja que sols teníem el cap de setmana. La sorpresa va arribar al veure que per a ells conduir 8 hores un divendres després de treballar no suposava cap problema i ací organitzem una pujada a Madrid amb dies d'antelació.

02

Bold Mountain Utah

Per què el centre-oest dels Estats Units? Tenies contactes allà? Coneixes altres valencians i valencianes?

La primera oferta que vaig tindre va ser per anar a Nova York, gràcies a un amic Belga que ja havia participat en aquest programa de becaris. Finalment l'oferta no s'adequava al que jo volia i vaig aplicar per aquesta en Utah perquè em pareixia un lloc diferent del que ja havia vist però sobretot perquè l'oferta de treball m'agradava molt.

No coneixia ningú ací però casualitats de la vida una companya de treball era espanyola, de Calp, cosa que va fer l'arribada al país molt més fàcil.

Què ens pots contar del teu treball allà, i de la teua vida social i d’oci?

Ací treballe per a Engel & Völkers, una agència immobiliària, i el meu treball consisteix en donar suport al departament de màrqueting i comunicació. A l'oficina estan acostumats a tenir treballadors europeus i la veritat és que ens tracten molt bé.

Pel que fa a l'oci, com he dit abans, intente viatjar el màxim possible aprofitat la localització de Utah, rodejada de parcs naturals i molt a prop d'altres estats. Jo sempre intente conéixer a gent del país on visc per poder saber més sobre la cultura i el que significa realment viure en eixe lloc. Ací he tingut molta sort i els amics sempre volen portar-me a veure els llocs més representatius o clixé com per exemple Yellowstone o Las Vegas que per a la mentalitat d'ells estan a prop.

06

Festa de Halloween a l'oficina

La primera zona amb presència de l’home blanc va ser la costa est del país, amb un important desenvolupament. Tenim la imatge del segle XIX amb gent emprenedora amb els seus carros a la conquesta del salvatge Oest. És una il·lusió romàntica o té un pes en el caràcter de les persones d’aquella zona del país?

Sí i no. Eixa idea romàntica dels exploradors que viatjaven a l'oest ha quedat en el passat i ara tots els americans, com quasi tot Occident, som una massa homogènia molt similars entre tots. Però, també és veritat que la gent ací té el seu propi caràcter marcat per la història com també els valencians som diferents dels gallecs que al mateix temps són diferents dels extremenys.

Ací el concepte de llibertat i propietat és molt fort i pense que és herència d'aquells exploradors que van colonitzar la terra i la van fer seua sense cap mirament. 

Has visitat altres zones dels Estats Units? I altres països del continent americà?

Per sort, als becaris ens donen més dies de vacances que als treballadors normals i, gràcies a això, he pogut visitar altres set estats, quasi tots els que es considera l'oest, siga amb amics locals o amb espanyols que han vingut a visitar-me.

Per desgràcia amb tota aquesta situació pandèmica ara ens hem de centrar a estar a casa i alguns viatges s'han hagut de cancel·lar. El meu amic biarut Juan Carlos hauria d'estar ara mateixa ací, però bé, mentre tots els problemes siguen així no ens podem queixar.

07

Granja de Pioneros Park City

Vivim una situació complicada amb una pandèmia mundial, com trobes que estan les coses a l’altra banda de l’Atlàntic?

Si d'una cosa podem estar segurs és de la mala gestió que el govern Amèrica està tenint amb aquesta situació. Aquells estats, com el meu, que porten la situació relativament bé, és gràcies a la gestió del govern regional.

La premsa es centra sobretot a Nova York perquè òbviament és el més conegut, però més enllà del pànic de les grans ciutats americanes la situació està prou controlada.

Una cosa a tenir en compte per entendre com els americans porten aquesta situació és el concepte que he mencionat abans, "The freedom", eixe pensament del qual l'estat no pot decidir per tu i que la lliure circulació és un dret constitucional.

Recorde que al principi, quan encara treballàvem a l'oficina, jo vaig alabar la gestió dels països que van aplicar una quarantena estricta argumentat que era el millor pel bé comú, però un dels meus caps em va contestar que ell defenia el bé comú anat a treballar cada dia i mantenint una vida normal "Jo totes les nits em gite en un país lliure i espere despertar-me en un país que encara ho és", deia.  Possiblement diferències culturals i opinions diferents que s'han de respectar.

Este any hi ha eleccions presidencials al país que encara és primera potència mundial, penses que esta crisi pot afeblir les possibilitats del polèmic Donald Trump de ser reelegit?

Crec que per a aquells que el van votar simplement perquè no els agradava Hillary Clinton, que hi són molts, aquesta situació els ha fet veure que va ser un error votar-lo, però aquests votants no són el problema. El problema són tots aquells fans que abans tenien vergonya de mostrar la xenofòbia, homofòbia, racisme i que ara han trobat un representant que els diu que això està bé i que la moral i principis que tant ens ha costat construir ja no són rellevants ni vàlids, que tota intolerància és benvinguda, eixos són el problema perquè són fanàtics i eixe fanatisme els fa pensar que la gestió està sent la correcta perquè s'està prioritzant l'orgull del país. Exactament el mateix que a Espanya passa amb l'extrema dreta.

04

Tetons National Park


Com saps els Estats Units aposten especialment per un model econòmic liberal, amb baixos impostos però uns Serveis Públics que s’han de pagar de la butxaca i als què desenes de milions de persones als EUA no poden accedir, com es viu amb l’actual situació?

Per sort cap conegut s'ha contagiat i desconec què és el que passa més enllà del que es pot llegir en els periòdics europeus. Ací tenen eixe model tan arrelat que en meitat d'una crisi sanitària l'únic candidat que defenia la sanitat pública i universal [el senador demòcrata Bernie Sanders] ha deixat la carrera a la presidència per falta de suport ciutadà. Sincerament, jo no ho puc entendre.

Hi ha molta gent que pensa que la gent jove que emigreu per buscar-vos la vida sou molt valents, què en penses?

És veritat que emigrar sempre és difícil i arriscat, no saps que et depara el futur ni com serà la teua vida lluny dels que estimes. Però es necessita la mateixa valentia, si no més, per apostar pel poble, ja siga creant el teu propi negoci o buscant eixides laborals a prop. El mercat laboral espanyol no està en el seu millor moment i alguns decidim emigrar, en el meu cas perquè m'agrada i ja ho he fet diverses vegades, però no crec que els que ens busquem la vida fora siguem més valents que els que es queden lluitant pel nostre poble.

08

Monument Valley

De fet podem dir que hi ha un èxode de gent jove que busca millors oportunitats de les que pot trobar ací a l’estranger, com valores este fenomen?

En aquesta situació jo pense que hi ha dos grups, els que emigren perquè no tenen cap oportunitat al nostre país i els que ho fem perquè realment ens agrada.

En el primer cas és una vergonya que açò estiga passant de nou, molts dels nostres avis ja ho van haver de fer anys enrere i finalment van poder tornar a casa, bé, esperem que passe el mateix amb la nostra generació.

En el segon cas hi ha menys patiment perquè inclús si tinguérem oportunitats a casa seguiríem emigrant, encara que a la majoria quan ens pregunten sempre diem que ho fem perquè som jóvens i almenys, en el meu cas, espere poder tornar en un futur.

A banda de la família i els amics i amigues, què és allò que has trobat més a faltar del poble?

Sé que és un tòpic però el menjar i l'estil de vida. La paella de la yaya Carmen, la fideuà de ma mare, quedar amb els amics per prendre una canya i unes tapetes en el Carajo, el café en el Racó, el gelat de mitjanit a l'Arc... Coses molt bàsiques que trobes a faltar una vegada has deixat el poble i que semblen no tenir gens d’importància però que són el que realment es valora.

05

Festa de Nadal de l'oficina

Has trobat moltes dificultats pel que fa a l’idioma? Sembla que l’espanyol cada volta té més presència.

Ací a USA moltíssima gent parla espanyol i a Utah la situació és curiosa perquè encara que els immigrants llatinoamericans no en són molts, són els natius els que el parlen perquè molts mormons decideixen fer els seus dos anys de missió religiosa obligatòria a llatinoamericà.

Pel que fa a l’anglés, jo ja havia viscut a Irlanda i UK abans de vindre als Estats Units així que més o menys em podia defendre amb l'idioma.

I pel que fa a la moneda?

Quasi ningú utilitza efectiu i el canvi d'euro a dòlar és molt similar per tant, no hi ha cap problema més enllà de què tot és més car. Bé, tot menys la gasolina, un altre tòpic que es compleix.

03

Esquí en Park City

Quines perspectives de futur tens allà?

Jo vaig vindre ací amb la idea de formar-me en el sector del màrqueting, que ací està molt valorat i normalment són els primers a implantar qualsevol novetat. M'agrada molt Utah però si he de ser honest, no crec que siga el lloc on jo voldria viure per sempre, sense sanitat pública, el poc control sobre les armes, etc...

Recomanaries els Estats Units?

Recomanaria els Estats Units tant com qualsevol altre país en el qual he estat, crec que ampliar els teus horitzons i conéixer noves formes de viure o d'entendre la vida sempre és bo, però òbviament has de vindre amb la ment oberta, encara que això no significa que tu hages de canviar per adaptar-te. Jo seguisc pensant que l'estat ha de ser més social i que les armes no són la solució, però al mateix temps he pogut fer grans amics i veure llocs i paisatges únics.

09

Mount Elbert

La teua estància als EUA té data de caducitat?

26 d'Agost, el dia que la meua visa caduca, després passaria a ser un immigrant il·legal.

Ací és molt complicat aconseguir un visat de treball i requereix molt esforç i burocràcia que no són rendibles si no tens la idea clara de quedar-te de per vida.

L'article té 124 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).