• Inici
  • Entrevistes
  • Biaruts pel món
  • Rocío Aguilera: "Fer-se la motxilla, trobar un curret i una habitació lliure... i a caminar"

Rocío Aguilera: "Fer-se la motxilla, trobar un curret i una habitació lliure... i a caminar"

| Eduard Garcia Molina | Biaruts pel món
Rocío Aguilera: "Fer-se la motxilla, trobar un curret i una habitació lliure... i a caminar"

Fa poc més d'un mes, Rocío Aguilera va trobar treball a Barcelona, on resideix actualment i treballa per a una empresa estrangera, després d'uns mesos d'estància a Biar. Rocío també ha viscut a Alemanya, tot i que de moment no té previst tornar a Biar sí que té clar que ho farà, com la resta de la seua família, quan es jubile. Així que ens relata la seua experiència des de la capital catalana.

En la foto principal: Rocío al seu pis de Barcelona.

 

Quines raons et van dur a instal·lar-te a Barcelona i quan de temps portes allà?

Raons de treball. Acabe d'arribar a començament d'Abril i ara porte quasi un mes ací.

Porte un mes ací a Barcelona.

 

Barcelona és el teu lloc actual de residència, però has viscut a altres llocs, com a Alemanya, ens pots parlar d'això?

Sí, clar. Conec molt bé la geografia espanyola perquè he viscut a prou llocs com a Santander, Segòvia o Logronyo i viatjar és un dels meus hobbies preferits. També vaig anar a Alemanya a viure i vaig hi passar un parell d’anys. Primer vaig estar a la costa del Mar del Nord fent un Erasmus i allà vaig conéixer prou bé la cultura alemanya. Després vaig anar a Berlín, que no estava gens malament, però vaig tindre molt mala sort: hi vaig estar l’hivern més fosc en 64 anys i després de l’estiu vaig decidir tornar a Biar per a prendre un poquet de Sol i no tornar a viure aquella foscor.

Vaig tindre molt mala sort: hi vaig estar l’hivern més fosc en 64 anys.

1

Rocío a Logronyo degustant els seus populars vins.

 

Fou una decisió molt complicada?

Tornar sí que ho va ser. Sabia de sobra com estava la cosa a Espanya amb la crisi perquè de sempre he estat involucrada en moviments socials i polítics, però em vaig sentir tan deprimida allà que vaig trobar que el millor per a mi era tornar-me.

Anar a Barcelona comparat amb allò va ser com menjar pastís...

Anar a Barcelona comparat amb la foscor d'Alemanya va ser com menjar pastís...

 

Quina és la teua situació a nivell laboral i social a Barcelona? Coneixies gent d'allà? Hi ha altres valencians i valencianes?

Treballe per a una empresa estrangera i visc fenomenal, la veritat. Compartisc pis amb dos xics, una gossa i la meua gata, Cotufa, i visc a 10 minuts del curro a peu. No em puc queixar de res. Pel moment no conec molta gent, però no em fa falta massa per fer nous amics.

Hi ha milers de valencians i valencianes per ací!

Compartisc pis amb dos xics, una gossa i la meua gata, Cotufa.

2

Rocío vestida de ploranera en una manifestació que va organitzar a Segòvia.

 

Com definiries la vida a una gran ciutat com Barcelona? Dista molt de la qua portem al poble pel que fa a horaris, el clima, vida nocturna i altres?

Home, ja el sabeu. Els meus horaris estan europeïtzats, per exemple jo isc a les 17:30 del meu treball i tinc la vesprada sencera per a fer coses. La vida nocturna a Biar no existix des de que no està Roqueta. Aquells sí que van ser temps de música i gaudir.

La vida nocturna a Biar no existix des de que no està Roqueta.

 

Quan els valencians parlem de Barcelona ho fem d'una ciutat gran i sorollosa, i ens ve al cap la Sagrada Família, les Rambles, Montserrat o la platja de la “Barceloneta”, què ens pots dir?

Vos dic que jo veig cada dia la torre Agbar, el antic Hospital de Sant Pau, las torres Mapfre i el MNAC de Montjuïc en el curtet camí que faig cap el treball i no es pot ser més feliç. El meu barri es meravellós, el veïnat és tranquilet i no hi ha massa sorolls. Estic en la glòria!

El meu barri es meravellós, el veïnat és tranquilet i no hi ha massa sorolls. Estic en la glòria! 

3

Jägermeister és, a banda de la cervesa, la beguda nacional d'Alemanya.

 

Hi ha molta gent que pensa que la gent que emigreu per buscar-vos la vida sou molt valents, què en penses?

Que cal tindre'ls quadrats, però que mudar-se es tan fàcil com fer-se una motxilla, trobar un curret i una habitació lliure... i a caminar.

Fer-se la motxilla, trobar un curret i una habitació lliure i a caminar.

 

A banda de la família i els amics i amigues, què és allò que trobes més a faltar del poble?

El major tresor de Biar: la muntanya. I sospite que si no la cuidem, arribarà el dia que no tinga res que trobar a faltar.

 El major tresor de Biar: la muntanya.

4

Durant la visita a un bunker de la Segona Guerra Mundial, a Wilhelmshaven (Alemanya.)

 

Vens amb freqüència al poble?

En la meua casa és la costum: cada vegada que tenim un cap de setmana llarg, anar a Biar és obligatori. Em costa prou perquè tinc amics per tot el món, però Biar és ma casa i tornar a casa sempre és plat de gust.

Biar és ma casa i tornar a casa sempre és plat de gust.

 

 

Quines notícies t'arriben del que passa a Biar o la resta del País Valencià? N'estàs informada?

Sí que procure estar-ho perquè jo visc a Biar, vote a Biar i els meus veïns i veïnes són els biaruts i les biarudes. El futur del meu poble és una de las coses que més m’interessen. Per a cuidar el que es té, cal estar ben informada. I contactes no em falten.

  El futur del meu poble és una de las coses que més m’interessen.

5

Rocío al mur de Berlín (Alemanya).

 

Quines són les teues impressions de la situació ací?

Sembla que hi ha molta gent jove que vol fer coses perquè hem viscut la estafa aquesta de "la crisi" i perquè corren temps de podridura en aquells qui es fan dir “polítics”. Per això pense que sense partits pel mig hi ha molt de moviment a Biar.

 Sembla que hi ha molta gent jove que vol fer coses.

 

Quines perspectives de futur tens allà?

Doncs sembla que em quedaré per ací uns anys, però mai se sap... pot ser que en uns mesos tire per a un altre costat del món. Jo soc nòmada i no puc planificar a molt llarg termini.

 Pot ser que en uns mesos tire per a un altre costat del món.

 

T'has plantejat tornar a instal·lar-te a Biar?

Home, doncs clar! Tan prompte com em retire me n'aniré a viure a Biar com ha fet tota la meua família abans que jo. Però de moment, que no faltin les visites!

Tota la meua família abans que jo s'ha retirat a Biar.

6

Al museu del popular grup Los Ramones, a Berlín (Alemanya).

L'article té 57 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).