• http://valdespastor.com/site/
Previous ◁ | ▷ Next

"I ara, què?", per Sergi Barceló

Amb l’arribada de l’estiu els pobles es posen en marxa. L’oferta es dispara i pareix que no hi haja ni un sol cap de setmana sense cap compromís a què acudir: festivals de música, berbenes, festivitats de sants i marededéus, sopars populars i firetes d’estiu, les quals pareix que hagen de convertir-se en la gallina dels ous d’or dels pobles.

A Biar ja fa sis anys que s’organitza la Fireta d’Estiu. Es tracta d’un cap de setmana en què el teixit comercial i cultural ocupa els carrers i les places per a oferir el bo i el millor del seu repertori. L’Ajuntament, en companyia de les associacions i els comerços, elabora un programa d’actes ben atapeït d’actuacions i representacions que s’emmarquen en un itinerari urbà a través del qual es concentren tots els comerços que hi han volgut participar.

Certament, eixos dies el poble pareix un altre. Tot el món treballa de valent perquè l’esdeveniment siga un èxit i no falte cap detall. Molts comerciants s’esforcen decididament i assumeixen que cal sacrificar el seu cap de setmana per a participar en esta espècie d’aquelarre i èxtasi local. Les associacions culturals fa temps que es preparen per a eixe cap de setmana i els grups musicals locals afinen els instruments perquè actuar al poble davant l’“auela” és una cosa seriosa.

En fi, què vos explicaré? És la mateixa història en tots els pobles, qui més o qui menys hi ha participat alguna volta i sap del que parle. Però, a què respon tot això? Quins són els objectius d’organitzar any rere any una fireta? S’obté algun benefici o és només una qüestió de xovinisme? Alguna cosa em diu que tot açò respon a eixa dèria dels pobles d’erigir-se com a destinació turística sense saber encara què s’entén per turisme i sense tindre un full de ruta sobre com ha de ser la gestió turística de cada poble. La Fireta d’Estiu, com la de Nadal, i com moltes altres coses, s’organitza per la inèrcia d’altres anys sense parar-se a pensar massa. No dic que no s’haja de continuar fent, però com a mínim caldria reflexionar.

La reflexió hauria de generar un debat local sobre com s’ha de pensar el turisme per a cada poble, fins i tot si s’ha de parlar de turisme en termes explícits. És a dir, ha de ser el turisme un objectiu o més bé una conseqüència. Amb les coses un poc més clares, potser caldria explicitar quins són els objectius de les firetes: atraure visitants, promocionar el comerç local, vendre tapes, eixir del pas? Si aquests són els objectius, potser també caldria quantificar d’alguna forma l’èxit o el fracàs de les firetes perquè tots els que les fan possibles tinguen almenys la pau interior de saber que l’esforç ha valgut la pena. Hi ha alguna mena d’indicador que demostre a curt, a mig o a llarg termini que les firetes serveixen realment per a acomplir els objectius marcats? S’han publicat mai alguns resultats? Com a mínim, s’ha establert algun mecanisme per a saber amb certesa quanta gent visita el poble durant eixe cap de setmana amb motiu de la Fireta? Quin percentatge d’eixa gent torna al poble gràcies a la Fireta? Són qüestions elementals que crec que els organitzadors haurien de plantejar-se, tot i la dificultat que comporta elaborar eixe tipus d’indicadors. Potser seria un bon moment per a començar.

En tot cas, si la VI Fireta d’Estiu al final no aconsegueix per alguna inexplicable raó consolidar l’etiqueta de “Biar, belleza interior”, almenys haurà servit per a viure un any més un cap de setmana de catarsi col·lectiva, pujar al trenet al ritme de la Gallina Turuleta,  gaudir del bon ambient i fer-se una aigua civà a la fresca. Enveja que tens, direu alguns!

Del seu bloc personal "Cullerà i arrere"

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

   yt    

Xarxes socials

BiarDigital Joan Lluís Escoda: “Un ajuntament ha de reforçar i fomentar la cultura per a tota la gent, per al poble, ha de tind… https://t.co/nShonv5UdH
BiarDigital El nom de Biar viatja fins a Viena amb el jove Xavi Martínez Hernández https://t.co/2cacB3xXLK https://t.co/YqMzJtHMzC
BiarDigital [vídeo] Biar, un dels protagonistes del primer dia d'emissions d'À Punt, la nova televisió pública valenciana… https://t.co/VNmY2Qk2L2

Enquesta

Joomla templates by Joomlashine